Εκατοντάδες είναι τα παράπονα που λαμβάνει το Παρατηρητήριο Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.
Από τα σημαντικότερα είναι η ελλιπής ένταξη φαρμάκων στο ΓεΣΥ, οι ελλείψεις φαρμάκων, η ταλαιπωρία χρόνιων ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω διαδικασιών καθώς και η διαμάχη μεταξύ προσωπικών ιατρών και δικαιούχων του ΓεΣΥ για την έκδοση παραπεμπτικών.
Όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη της ΟΣΑΚ, και καταγράφει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», το τελευταίο διάστημα το Παρατηρητήριο δέχεται παράπονα τόσο από πολίτες όσο και από γιατρούς.
«Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί και τα παράπονα που λαμβάνει η ΟΣΑΚ από γιατρούς και κυρίως προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ», δήλωσε η λειτουργός προγραμμάτων της ΟΣΑΚ Μιχαέλα Μάρκου.
Οι μεν πολίτες καταγγέλλουν τους γιατρούς τους ότι δεν τους εξυπηρετούν και οι δε γιατροί ότι οι ασθενείς τους πιέζουν να τους παραπέμψουν σε ειδικό γιατρό ή για εξετάσεις χωρίς οι ίδιοι να το κρίνουν απαραίτητο.
Ακόμη, παράπονα έχουν υποβληθεί από τους γιατρούς και για τα όρια που έχει θέσει ο ΟΑΥ στον αριθμό των παραπεμπτικών που εκδίδουν κάθε μήνα. «Λαμβάνονται και τα εξ αντιθέτου παράπονα από ασθενείς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο γιατρός τους επικαλούμενος τα όρια του ΟΑΥ, παρά το γεγονός ότι τους λέει ότι χρειάζονται κάποια εξέταση ή να τους δει ειδικός γιατρός, δεν τους εκδίδει το παραπεμπτικό και είτε τους λέει να περιμένουν να αλλάξει ο μήνας είτε τους προτρέπει να επισκεφθούν απευθείας κάποιον ειδικό γιατρό και να πληρώσουν από την τσέπη τους τα €25 συνεισφορά», σημείωσε η κα Μάρκου.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ασθενών μας φαίνεται να αφορά το ζήτημα των φαρμάκων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας.
Τόνισαν ακόμη πως οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να αυξήσουν τον μεταξύ τους συντονισμό. καθώς μόνο τις προηγούμενες 10 ημέρες απευθύνθηκαν στον ΟΑΥ και το υπουργείο Υγείας ζητώντας ενημέρωση για επτά διαφορετικά σκευάσματα τα οποία παρουσίασαν έλλειψη. Μάλιστα, κάποια από αυτά αφορούσαν σοβαρές παθήσεις και οι ασθενείς υποχρεώθηκαν να διακόψουν για κάποιο χρονικό διάστημα την θεραπεία τους, κάτι το οποίο είναι ανεπίτρεπτο.
Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την ΟΣΑΚ, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 λήφθηκαν συνολικά 421 παράπονα. Κατά μέσο όρο δηλαδή το Παρατηρητήριο Ασθενών λαμβάνει 4-50 παράπονα το μήνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις