Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται και σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που ανακοίνωσε η κεντρική εφορευτική επιτροπή με καταγεγραμένο το 79,8% των ψήφων, τα κόμματα που υποστηρίζουν τον Βενιαμίν Νετανιάχου για την πρωθυπουργία εξασφαλίζουν 65 από τις 120 έδρες της Κνέσετ, σε αντίθεση με την παράταξη των κομμάτων που υποστηρίζει τον Γιαΐρ Λαπίντ, η οποία εξασφαλίζει 50 έδρες.
Η μείωση της κοινοβουλευτικής ισχύος της παράταξης Νετανιάχου κατά 2 έδρες, και η αντίστοιχη ενδυνάμωση της παράταξης Λαπίντ οφείλεται στα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων που βρίσκονται στο παραδοσιακά αριστερότερο Τελ Αβίβ, ως επίσης και στα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων των αραβικών δήμων και κοινοτήτων στο νότιο Ισραήλ, μεγάλος αριθμός των οποίων νομιμοποιήθηκαν χάρη στις εισηγήσεις του ισλαμιστικού κόμματος «Ράαμ» που υποστήριξε την απερχόμενη κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ.
Ενδεικτικά, το κόμμα «Yesh Atid – Υπάρχει Μέλλον» του Γιαΐρ Λαπίντ αύξησε την δύναμή του στο Τελ Αβίβ κατά 10% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές ενώ στην ευρύτερη περιοχή της αραβικής πόλης Ράχατ, το επίκεντρο της κοινότητας των Βεδουίνων, το κόμμα «Ράαμ» συγκεντρώνει ποσοστά που κυμαίνονται στο 60%. Τα αυξημένα ποσοστά του «Ράαμ» φαίνεται να του εξασφαλίζουν την παρουσία του στην νέα Κνέσετ.
Από την άλλη, παρότι τα ποσοστά του αριστερού Μέρετς είναι ιδιαίτερα αυξημένα στο Τελ Αβίβ, δεν του εξασφαλίζουν την είσοδο στο κοινοβούλιο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Το αραβικό εθνικιστικό κόμμα «Μπάλαντ» αυξάνει και εκείνο τα ποσοστά του, μετά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων στις αραβικές πόλεις του βορείου Ισραήλ, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να ξεπερνά το ‘κατώφλι’ του 3,25% για να εξασφαλίσει την είσοδό του στην Κνέσετ και τις 4 έδρες – στις οποίες αντιστοιχεί αναλογικά το ως άνω εκλογικό μέτρο.
Ειδικότερα, η κατανομή των 120 εδρών της Κνέσετ με βάση την καταμέτρηση του 79,8% των ψήφων έχει ως εξής:
Λικούντ (Βενιαμίν Νετανιάχου) – 31 έδρες
Yesh Atid – Υπάρχει Μέλλον (Γιαΐρ Λαπίντ) – 24 έδρες
Θρησκευτικός Σιωνισμός (Μπετσαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ) – 14 έδρες
Παράταξη Εξουσίας (Μπένι Γκαντς) – 12 έδρες
Shas – Υπερορθόδοξοι Σεφαραδίτες (Αριέ Ντέρι) – 11 έδρες
Εβραϊσμός της Τορά – Υπερορθόδοξοι Ασκεναζί (Μοσέ Γκάφνι) – 9 έδρες
Israel Beitenu – Ισραήλ το Σπίτι μας (Αβιγκντόρ Λίμπερμαν) – 5 έδρες
Ράαμ (Μανσούρ Αμπάς) – 5 έδρες
Χαντάς – Ταλ (Άιμαν Ούντε και Άχμαντ Τίμπι) – 5 έδρες
Κόμμα των Εργατικών (Μεράβ Μιχαέλι) – 4 έδρες
Μέρετς – Αριστερά (Ζαχάβα Γκαλόν) – δεν εκλέγει έδρα
Παράταξη Νετανιάχου – 65 έδρες
Παράταξη Λαπίντ – 50 έδρες
Χαντάς – Ταλ (Αραβική Αριστερά και Ισλαμιστές) – 5 έδρες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς: Sold out με τιμές για... κροίσους στις πίστες Αθήνας και Θεσσαλονίκης
• Πέντε καυτά tips για να απογειώσετε τη σεξουαλική σας ζωή (και) το 2025
• Σε συμφωνία διαζυγίου έπειτα από 8 χρόνια κατέληξε πασίγνωστο ζευγάρι του Χόλιγουντ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις