ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικοί καταλόγοι: Αρχίζει αύριο η ηλεκτρονική εγγραφή για τους 18 – 25 ετών

 Εκλογικοί καταλόγοι: Αρχίζει αύριο η ηλεκτρονική εγγραφή για τους 18 – 25 ετών

Από αύριο και μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2022, 33.618 άτομα της ηλικιακής ομάδας 18 – 25 ετών, που δεν έχουν ακόμα εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να το κάνουν ηλεκτρονικά. Νίκος Νουρής και Κυριάκος Κόκκινος, σε κοινή διάσκεψη Τύπου παρουσίασαν την σελίδα μέσω της πύλης gov.cy που μπορούν να υποβάλλουν οι δικαιούχοι την αίτησή τους, θεωρώντας αυτό ως κίνητρο για το 48% του συνόλου της ηλικιακής αυτής ομάδας που δεν έκαναν την εγγραφή, ώστε να αναμειχθούν στα κοινά, ν’ αποκτήσουν το δικαίωμα και να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου 2023.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι πρόκειται για την α’ φάση της συγκεκριμένης καινοτόμας παροχής υπηρεσίας με μηνύματα προς τους νέους. Πρόκειται, είπε, για μια αξιόλογηση μεταρρυθμιστική προσπάθεια μετάβασης στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η α’ φάση αρχίζει αύριο και υποστηρίζει την πρώτη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο για τα άτομα ηλικίας 18 – 25 ετών και των ατόμων που συμπληρώνουν τα 18 έτη μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής των Προεδρικών εκλογών στις 5/2/2023, ανέφερε ο κ. Νουρής λέγοντας ότι η εγγραφή θα γίνεται με έλεγχο της κυπριακής υπηκοότητας και επαλήθευση της ηλικίας. Θα καλύπτει επίσης, πρόσθεσε, πρόσωπα που διαμένουν στο εξωτερικό λόγω σπουδών, δηλαδή τους φοιτητές. Δυνατότητα υποβολής αίτησης, συνέχισε, θα έχουν επιπλέον οι Τ/κ κάτοχοι ταυτότητας της ΚΔ, οι γονείς των οποίων είναι ήδη εγγεγραμμένοι στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο.

Η β’ φάση ανάπτυξης του συστήματος, δήλωσε ο ΥΠΕΣ, θα ολοκληρωθεί πριν τις Ευρωεκλογές και τις Δημοτικές εκλογές που θα γίνουν μαζί τον Μάιο του 2024 και θα περιλάβει την ηλικία των πολιτών άνω των 25 ετών για τους οποίους θα απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία, όπως η απόδειξη της 6μηνης παραμονής τους στην Δημοκρατία πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Παράλληλα, είπε, θα προωθηθεί η σύζευξη του συστήματος ηλεκτρονικής εγγραφής με τη βάση δεδομένων του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να διευκολυνθεί η διαδικασία της αυτόματης πιστοποίησης. Η β’ φάση, ανέφερε, θα περιλάβει και την εξυπηρέτηση όσων θέλουν να μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα λόγω αλλαγής διεύθυνσης, καθώς και τις περιπτώσεις των Τ/κ που αποδεδειγμένα διαμένουν στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.

«Στον αντίποδα της αδιαφορίας που καταγράφεται, και της απαξίωσης, ιδιαίτερα των νέων, απέναντι στις εκλογικές διεργασίες, αλλά και την πτωτική τάση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, το ΥΠΕΣ προβαίνει σε σειρά ενεργειών, τόσο για την ευαισθητοποίηση των νέων – μέσω διαφημιστικών εκστρατειών – όσο και μέσω της ηλεκτρονικής εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους», ανέφερε.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, είπε, είναι να οδηγήσουμε την χώρα μας στην νέα εποχή με εκσυγχρονιστικές τάσεις και στην προσπάθεια αυτή η ηλεκτρονική διακυβέρνηση «είναι αναντίλεκτα μια από τις βασικές συνιστώσες για μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους. Πάνω απ’ όλα όμως στοχεύει στην μείωση της αποχής και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την διευκόλυνσή τους».

Ο κ. Νουρής εξέφρασε βεβαιότητα ότι οι νέοι θα αξιοποιήσουν αυτό το νέο εργαλείο για μια εύκολη, απλή και γρήγορη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο ώστε να συμμετάσχουν ανελλιπώς τον Φεβρουάριο του ’23 στις προεδρικές εκλογές.

Ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι ο συνολικός πληθυσμός ηλικίας 18 – 25, ανέρχεται σήμερα στις 69.855 εκ των οποίων έχουν ήδη εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους οι 35.746 και 33.618 που αντιστοιχεί σε ποσοστό το 48% αυτής της ηλικιακής ομάδας, δεν το έχουν πράξει. «Κυρίως σε αυτούς απευθυνόμαστε και σε αυτούς στοχεύουμε». Ευελπιστούν, συνέχισε, ότι θα αντιστρέψουν την τάση για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, σημειώνοντας ότι παράλληλα με την ηλεκτρονική εγγραφή θα διατηρηθεί η έντυπη, την οποία οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, τα ΚΕΠ, τα Κέντρα του Πολίτη που είναι τα κυπριακά ταχυδρομεία, την κεντρική υπηρεσία εκλογών στο ΥΠΕΣ, αλλά και την ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Τελευταία ημέρα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο, είπε ο Νίκος Νουρής, είναι η 27η Δεκεμβρίου 2022, μετά την ημερομηνία δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμιά νέα εγγραφή ή αλλαγή στον εκλογικό κατάλογο. Προέτρεψε γι’ αυτό τους δικαιούχους να προβούν έγκαιρα στην εγγραφή τους.

Πρόκειται για ακόμη μια υπηρεσία που αναπτύχθηκε από την ομάδα του Digital Services Factory σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εκλογών του ΥΠΕΣ, ανέφερε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος λέγοντας ότι δημιουργήθηκε στη βάση της απλότητας και της πολιτοκεντρικότητας για να είναι απλή και φιλική προς το χρήστη.

Διευκρινίζοντας ότι ηλεκτρονικά θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και οι νέοι που μένουν στο εξωτερικό για σπουδές ή δουλειά, κι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 18 – 25, ο κ. Κόκκινο πρόσθεσε ότι αυτό αναμένουν ότι θα λειτουργήσει ως κίνητρο για «την ενεργό συμμέτοχή των νέων μας στην παρούσα εκλογική διαδικασία και στα κοινά ευρύτερα. Το εκλέγειν και εκλέγεσθαι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών. Η αξιοποίησή του είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας». Γι’ αυτό, ανέφερε, η διεκπεραίωση αυτής της υπηρεσίας τέθηκε ως προτεραιότητα από την πολιτεία.

Η δέσμευση ώστε όλες οι υπηρεσίες του κράτους να βρίσκονται σε μια οθόνη είναι πλέον πραγματικότητα και προσθέτουν συνεχώς νέες υπηρεσίες στην πύλη gov.cy απ’ όπου οι πολίτες έχουν προσβασιμότητα σε όλες τις υπηρεσίες του κράτους. Κάλεσε τις νέες και νέους να υποβάλλουν από αύριο τις αιτήσεις τους μέσω της νέας αυτής υπηρεσίας.

Παρουσιάζοντας την υπηρεσία η Έβελιν Μιχαηλίδου, εκπρόσωπος του Υφυπουργείου και μέλος της ομάδας Digital Services Factory, ανέφερε ότι η υποβολή αίτησης γίνεται μέσω της πύλης gov.cy στην κατηγορία «Υπηκοότητα και Δικαιώματα του Πολίτη» και την υποκατηγορία «Εκλογές». Για την δημιουργία αυτής της υπηρεσίας, είπε, υπήρχαν πολλές παράμετροι που έπρεπε να ληφθούν υπόψην και παρουσίασε το παράδειγμα ενός αιτητή εκτοπισμένου που ανήκει σε μια από τις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου.

Στην αρχική σελίδα, εξήγησε, ο πολίτης μπορεί να βρει βασικές πληροφορίες για το ποιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την υπηρεσία, τι θα χρειαστούν για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση, όπως τακτοποιημένο λογαριασμό Cylogin. Ο πολίτης, συνέχισε, μπορεί να εκτυπώσει την αίτηση και αν χρειαστεί βοήθεια ή καθοδήγηση υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας στην ιστοσελίδα.

Η κ. Μιχαηλίδου έδειξε στην διάσκεψη Τύπου κάθε στάδιο της αίτησης, εξηγώντας τα στοιχεία που απαιτούνται, όπως στοιχεία διεύθυνσης κατοικίας, αν ανήκει σε θρησκευτικές ομάδες, αν είναι εκτοπισμένος, στοιχεία επικοινωνίας, όπως email (αυτόματα από το Cylogin ή άλλο) και κινητό. Πριν υποβάλλει την αίτηση ο πολίτης μπορεί να κάνει αλλαγή σε κάποια στοιχεία, εάν επιθυμεί, πρόσθεσε. Με την υποβολή της αίτησης εμφανίζεται στην οθόνη το μήνυμα ότι η αίτηση υποβλήθηκε επιτυχώς και ένας αριθμός υποβολής της αίτησης σε περίπτωση που χρειαστεί να επικοινωνήσει με την Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών, στην ιστοσελίδα της οποίας μπορεί να μεταβεί.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ, Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι μόλις υποβληθεί η αίτηση ηλεκτρονικά, ο αιτητής θα λάβει email ότι προέβη στην αίτηση, η οποία αφορά τον προσωρινό εκλογικό κατάλογο που θα οριστικοποιηθεί μετά το τέλος της διαδικασίας εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, δηλαδή την 27η Δεκεμβρίου και αφού περάσουν οι 10 ημέρες υποβολής παραπόνων που ορίζει ο σχετικός νόμος. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων στην αίτηση δεν θα πάρει πάνω από 10 ημέρες, πρόσθεσε. Η τελική έγκριση, είπε, γίνεται από τον λειτουργό του Επάρχου στον οποίο εμπίπτει η διεύθυνση κατοικίας, κι εκεί και όπου χρειάζεται επιβεβαίωση στοιχείων αν κάποιος δηλώσει ότι ανήκει σε κάποια θρησκευτική ομάδα.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος θα γίνει με τα έγραφα που χρησιμοποιούν όλοι οι ψηφοφόροι, δηλαδή την ταυτότητα ή το εκλογικό βιβλιάριο, σημείωσε ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.

Στην διάσκεψη Τύπου παρών ήταν και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, Μενέλαος Βασιλείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top