Λίγα είναι τα προβλήματα, που προκάλεσε η κακοκαιρία και εντοπίζονται σε κάποια σημεία της πόλης της Πάφου, δήλωσε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, σημειώνοντας ότι ήταν διαχειρίσιμα.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φαίδωνος σημείωσε πως το κυριότερο πρόβλημα ήταν ο χείμαρρος και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε δύο υπόγεια υποστατικά λόγω του ότι γίνεται το έργο της Λεωφόρου Ελλάδος και δεν τέθηκε σε λειτουργία ακόμη λόγω της ανακατασκευής της Λεωφόρου, το σύστημα της συλλογής όμβριων υδάτων. Αποτέλεσμα, συνέχισε, ήταν να δημιουργηθεί ένας τεράστιος χείμαρρος μέσα στη Λεωφόρο Ελλάδος, να καταλήξει στο σημείο που βρίσκεται συγκεκριμένη υπεραγορά και εκεί να πλημμυρίσουν δύο υπόγεια.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάφου, αποτελεί ευθύνη της εταιρείας και να αποκαταστήσει και να αποζημιώσει, αφού έχει ιδιωτική ασφάλιση.
Επεσήμανε πως απ’ εκεί και πέρα τα υπόλοιπα προβλήματα ήταν διαχειρίσιμα, όπως η αποκοπή τριών δέντρων, οι πλημμύρες και η συγκέντρωση νερού σε δύο σημεία, ένα στην Κάτω Πάφο και ένα σε πολυκατάστημα. Τα προβλήματα αυτά, όπως είπε, προκλήθηκαν παρά το ότι καθαρίστηκαν οι σχάρες αφού «η μεγάλη συγκέντρωση φύλλων από τα δέντρα, κλαδιών και τα λοιπά είχε ως αποτέλεσμα να φράξει για λίγη ώρα η συλλογή των ομβρίων υδάτων στις σχάρες και να γίνουν υπερχειλίσεις, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθούν είτε ζημιές, είτε προβλήματα σε κόσμο και σε διερχόμενους».
Ο κ. Φαίδωνος είπε πως έχουν καθαριστεί οι αγωγοί, ενώ δήλωσε πως το μόνιμο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι πριν 30 με 40 χρόνια με «νόμιμο τρόπο δόθηκαν πολεοδομικές άδειες και κτίστηκαν σπίτια κοντά σε ρέματα, τα οποία προϋπήρχαν στην πόλη της Πάφου, κοντά σε ποτάμια και αργάκια και σε πολλές περιπτώσεις έχουν αφήσει μόνο ένα μέτρο και είκοσι εκατοστά για τη διέλευση των αργακιών και των ποταμιών» που προϋπήρχαν στην πόλη.
Πρόσθεσε πως με μια ακραία ή έντονη βροχόπτωση, το αποτέλεσμα είναι ότι αυτά τα αργάκια δεν μπορούν να απορροφήσουν και να γίνει διαχείριση των ομβρίων υδάτων και θα γίνεται υπερχείλιση. Αυτό το πράγμα, συνέχισε, θα είναι μόνιμο φαινόμενο εάν οι βροχές συνεχίσουν να είναι πιο σύντομες αλλά με πολύ περισσότερη ένταση.
Αυτό το φαινόμενο, είπε ο Δήμαρχος Πάφου, θα πρέπει να εξεταστεί σε όλη την Κύπρο, δηλώνοντας πως «δεν γνωρίζω εάν είμαστε έτοιμοι να κατεδαφίσουμε αυλάδες σπιτιών, οι οποίες κατέχονται με νόμιμες άδειες και με τίτλους ιδιοκτησίας». Είναι, συμπλήρωσε, κοινή διαπίστωση ότι σιγά – σιγά οι καιρικές συνθήκες γίνονται πιο ακραίες τόσο οι βροχοπτώσεις όσο και η ξηρασία και η άνοδος της θερμοκρασίας.
Τέλος ο κ. Φαίδωνος έστειλε το μήνυμα στους δημότες να φροντίσουν να μην πετούν κλαδιά έξω από τα σπίτια τους ή αντικείμενα, να φροντίσουν να κρατούν καθαρές τις αυλές και τα πεζοδρόμια, αφού με τις πρώτες ή δεύτερες βροχές οι χείμαρροι τα μεταφέρουν και φράζουν τις σχάρες και το σύστημα συλλογής των ομβρίων υδάτων.
«Οι πολίτες έχουν να διαδραματίσουν ένα ρόλο για αυτό και η ανοχή του Δήμου Πάφου θα είναι μηδενική. Εκεί και όπου υπάρχουν παράνομες κατασκευές σε ρυάκια και ποτάμια θα χαλούνται αμέσως χωρίς δεύτερη προειδοποίηση», κατέληξε ο Δήμαρχος.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις