ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγωδία Ήλιος: «Έδυσε» και δεν «ανέτειλε» ποτέ ξανά - Το χρονικό της μοιραίας πτήσης

Τραγωδία Ήλιος: «Έδυσε» και δεν «ανέτειλε» ποτέ ξανά - Το χρονικό της μοιραίας πτήσης

Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια οι μνήμες από την πτώση του αεροπλάνου της Ήλιος (Helios) στο Γραμματικό παραμένουν άσβεστες.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν 115 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. Οι 103 επιβάτες ήταν Κύπριοι υπήκοοι και οι 12 Έλληνες. Από τους επιβάτες, οι 22 ήταν κάτω των 18 ετών.

Ανοικτές πληγές

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Νίκη Μιχαηλίδου, μέλος της Επιτροπής Συγγενών των Θυμάτων της «Ήλιος», είπε πως μετά από όλα αυτά τα χρόνια παραμένει ο πόνος αλλά και ένα τεράστιο «γιατί;»…«Γιατί δεν πλήρωσε κανείς την ευθύνη; Γιατί δεν ανέλαβε κανείς την ευθύνη για αυτό το τραγικό γεγονός που στοίχησε τη ζωή 121 αγαπημένων προσώπων μας; 17 χρόνια κουβαλάμε αυτή την ανοικτή πληγή», σημείωσε.

Η δύναμη που έχουν βρει για να συνεχίσουν τη ζωή τους είναι απερίγραπτη. «Έχουμε βρει τη δύναμη και τον τρόπο να θάβουμε αυτόν τον πόνο, χωρίς δάκρυα, γιατί ο πόνος έγινε η δύναμή μας και μας δείχνει τον δρόμο να προχωράμε», είπε η Νίκη Μιχαηλίδου.

Μνημόσυνο στο Γραμματικό

Σήμερα Κυριακή 14 Αυγούστου 2022 στις 9:30 π.μ. θα τελεστεί στην παρουσία συγγενών το 17ο μνημόσυνο για τα θύματα του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος στο παρεκκλήσι Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Γραμματικό Αττικής.

Στο Γραμματικό θα μεταβεί μικρός αριθμός συγγενών λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τον κορωνοϊό. Εξάλλου κάθε οικογένεια θα τελέσει τα μνημόσυνα των δικών της σε εκκλησίες στην Κύπρο.

Το μνημόσυνο θα τελέσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Γουινέας Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στην Αθήνα. Θα παραστεί ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος.

Το χρονικό της πτήσης

Το Boeing 737-31S, συνετρίβη στις 12:04 το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου στο Γραμματικό Αττικής, αφού αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λάρνακας στις 09:07 το πρωί με προορισμό την πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, με ενδιάμεση στάση το αεροδρόμιο της Αθήνας, Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μια στάση η οποία δεν έγινε ποτέ καθώς η μοίρα είχε άλλα σχέδια για τους επιβάτες.

Γύρω στις 10:15 το πρωί, το αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο της Αθήνας, χωρίς ωστόσο η επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να καταστεί δυνατή.

Άμεσα διατάχθηκαν από τον Αρχηγό Γ.Ε.Ε.Θ.Α. να απογειωθούν μαχητικά για να εντοπίσουν το επιβατικό αεροσκάφος.

Στις 11:05 δυο μαχητικά F-16, απογειώθηκαν από τη Νέα Αγχίαλο και στις 11:18 ήρθαν σε οπτική επαφή με το αεροσκάφος. Τότε διαπιστώθηκε πως ο συγκυβερνήτης ήταν αναίσθητος, ο κυβερνήτης έλειπε από τη θέση του ενώ ήταν ενεργοποιημένο το σύστημα παροχής οξυγόνου με μάσκες και το αεροπλάνο πετούσε με τον αυτόματο πιλότο.

Στις 11:41 οι πιλότοι των δυο F-16 ανέφεραν πως είδαν τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου, να βρίσκεται στο πιλοτήριο και να προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Στη συνέχεια τα καύσιμα ξεκίνησαν να τελειώνουν, όπου σταμάτησε αρχικά ο αριστερός κινητήρας στις 11:50 ενώ στη συνέχεια σταμάτησε και ο δεξιός κινητήρας στις 12:00, με το αεροσκάφος να συντρίβεται στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού στην βόρεια Αττική, στις 12:04.

Από τους επιβάτες, 67 θα αποβιβάζονταν στην Αθήνα και οι υπόλοιποι θα συνέχιζαν το ταξίδι τους για τη Πράγα.

Από τις νεκροψίες προέκυψε ότι όλοι τους ήταν ζωντανοί κατά την ώρα της συντριβής, χωρίς όμως να είναι γνωστό αν διατηρούσαν τις αισθήσεις τους, και οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν έδειξαν να υπήρχε κάποια ουσία που μπορεί να ανέπνευσαν ή να κατάπιαν.

Τι έδειξε το πόρισμα


Δεκατέσσερις μήνες μετά τη συντριβή του Boeing δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων. 

Τα αίτια της πτώσης:

- Συνυπευθυνότητα στους μηχανικούς που έλεγξαν το αεροσκάφος για την τελευταία πτήση και τους χειριστές του αεροπλάνου της πτήσης HCY522, για διόρθωση των ρυθμίσεων - κυρίως της ρύθμισης manual στο ρυθμιστή συμπίεσης.

Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα, η Boeing έχει ήδη αποδεχθεί, ότι στα καθοδηγητικά δεσμευτικά εγχειρίδια των μηχανικών και του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους δεν υπήρχε σαφής υπόδειξη για τοποθέτηση του διακόπτη στο «manual». Επίσης στο Πόρισμα εξετάζεται το τι υπήρχε στις υποδείξεις του ανάλογου εγχειριδίου των χειριστών στο συγκεκριμένο αεροπλάνο.

- Ευθύνη στους χειριστές, επειδή δεν πραγματοποίησαν έγκαιρα τις διορθωτικές επεμβάσεις με βάση τις προειδοποιήσεις που ελάμβαναν, έχοντας όμως υπόψη τα όσα έγιναν γνωστά για τις «διπλές» ηχητικές προειδοποιήσεις και ενδείξεις, τις οποίες επίσης μετά την αεροπορική τραγωδία άλλαξε η Boeing. Αποτέλεσμα ήταν οι χειριστές σε ελάχιστο χρόνο να καταβληθούν από τα συμπτώματα υποξαιμίας και να μην έχουν τον έλεγχο.

- Το σύστημα ενεργειών του πληρώματος και η συνεννόηση μεταξύ χειριστών στο πιλοτήριο και αεροσυνοδών στην καμπίνα επιβατών (CRM), που δεν προέβλεπε καμία εκπαίδευση για ενέργειες, σε περίπτωση σοβαρού συμβάντος όπως το πέσιμο των μασκών οξυγόνου, παρά το γεγονός ότι για ώρα μετά το αεροσκάφος δεν προχωρούσε στην προβλεπόμενη άμεση κάθοδο και συνέχιζε πορεία στο ίδιο ύψος.

- Τελικό αίτιο της πτώσης, ως απόρροια των προηγουμένων, ήταν η διακοπή της λειτουργίας των κινητήρων λόγω έλλειψης καυσίμων.

H δικαστική απόφαση

Στις 18 Φεβρουαρίου, 2013, το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απάλλαξε όλων των κατηγοριών όλους τους κατηγορουμένους στην υπόθεση της πτώσης, στις 14 Αυγούστου 2005, στην Αττική, του μοιραίου αεροπλάνου στο Γραμματικό Αττικής, ατύχημα  που είχε ως συνέπεια το θάνατο 121 ατόμων.

Η απαλλαγή έγινε μετά από αναστολή της ποινικής δίωξης που καταχωρήθηκε από τη Γενική Εισαγγελία για όλα τα κατηγορούμενα φυσικά πρόσωπα και την αεροπορική εταιρεία «Ήλιος».

Κατηγορούμενοι ήταν ο  Εκτελεστικός Πρόεδρος της «Ήλιος» Ανδρέας Δράκος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ίδιας εταιρείας Δημήτρης Πανταζής, καθώς και ο Διευθυντής Πτήσεων Γιώργος Κικκίδης και ο Βούλγαρος αρχιπιλότος της εταιρείας Γιάνκο Στοϊμένοφ.

Το Εφετείο Αθηνών είχε επικυρώσει την καταδίκη την οποία επέβαλε σε πρώτο βαθμό το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, με απόφασή του της 7ης Φεβρουαρίου 2013. Η ποινή τους, 122 έτη φυλάκισης για τον κάθε ένα, είχε μετατραπεί σε δεκαετή ποινή και ακολούθως σε χρηματική. Αφού πλήρωσαν από 73 χιλιάδες ευρώ περίπου αφέθηκαν ελεύθεροι.

Με βάση την αρχή ότι κανένας δεν δικάζεται από δύο χώρες για το ίδιο αδίκημα οι τρεις ήταν αναμενόμενο να αφαιρεθούν από το κυπριακό κατηγορητήριο. Ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ότι θα έπρεπε να ανασταλεί η δίωξη για όλους τους κατηγορουμένους επικαλούμενος ανυπέρβλητες δυσκολίες στην προώθηση της υπόθεσης.

Οικονομική βοήθεια

Την καταβολή οικονομικής βοήθειας αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 13 Σεπτεμβρίου του 2016, συνολικού ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, σε συνολικά 32 πρόσωπα (τα 9 εκ των οποίων τότε ήταν ανήλικα), συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας «Ήλιος».

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου λήφθηκε μετά από εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης Ανθρωπιστικών Ζητημάτων και λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές κοινωνικοοικονομικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει αριθμός συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας της 14ης Αυγούστου 2005, από την πτώση του αεροσκάφους της εταιρείας “Helios Airways Ltd”, οι οποίοι είχαν υποστεί οικονομικές απώλειες μετά την απόφαση του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top