Δεκαεπτά χρόνια μετά την τραγωδία της «Ήλιος», ο άνθρωπος που ερεύνησε τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου της κυπριακής εταιρείας, Ακριβός Τσολάκης, θυμάται το τραγικό συμβάν, το οποίο χαρακτηρίζει «γροθιά στο στομάχι» και κάνει λόγο για τραυματική εμπειρία, που θα παραμείνει άσβηστη στη μνήμη του.
Με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, που συγκλόνισε Κύπρο και Ελλάδα, ο Ακριβός Τσολάκης μίλησε στο ΚΥΠΕ για την εμπειρία του, αποκαλύπτοντας ότι η πτώση του αεροσκάφους της Ήλιος τον επηρέασε ψυχολογικά και έκλεψε για πάντα τον ύπνο του.
Περιγράφει το συγκεκριμένο γεγονός ως «γροθιά στο στομάχι» και το τραγικότερο που έχει ζήσει στη ζωή του.
«Έκτοτε έχω χάσει τον ύπνο μου. Έχω υποστεί δυστυχώς απώλεια νυχτερινού ύπνου. Με έχει επηρεάσει ψυχολογικά. Προσπάθησα να το θεραπεύσω. Το κουβαλάω 17 χρόνια μαζί μου», δηλώνει, εμφανώς συγκινημένος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ΚΥΠΕ μαζί του.
Για τον Ακριβό Τσολάκη, τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, τον άνθρωπο που μπήκε στη ζωή των συγγενών των θυμάτων εκείνον τον Αύγουστο, αλλά και ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας, η εμπειρία ήταν «τραυματική».
Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η περίοδος διερεύνησης του δυστυχήματος δεν σβήνεται με τίποτα από την μνήμη του «με ποινή ισόβια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγωδία Ήλιος: «Έδυσε» και δεν «ανέτειλε» ποτέ ξανά - Το χρονικό της μοιραίας πτήσης
Αντικείμενο διδασκαλίας και παγκόσμια αναγνώριση 5 συστάσεων του πορίσματος
Σε σχέση με το πόρισμα, ανέφερε πως ήταν σωστό, ενώ ανάγκασε και αυτούς οι οποίοι έφταιξαν, να πληρώσουν γι’ αυτά τα οποία παρέλειψαν να κάνουν.
Σύμφωνα με τον Ακριβό Τσολάκη «η διερεύνηση που έγινε πέτυχε σε όλους τους τομείς», για να υπογραμμίσει ότι από τη διερεύνηση βρέθηκαν τα αίτια του δυστυχήματος, τα οποία θεραπεύτηκαν από μέρους της κατασκευάστριας εταιρείας.
Ο κ. Τσολάκης ανέφερε, μάλιστα, ότι το πόρισμα της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων αναγνωρίστηκε παγκόσμια, ενώ σημείωσε πως αυτή τη στιγμή αποτελεί «αντικείμενο διδασκαλίας εκεί που διδάσκεται η ασφάλεια πτήσεων».
«Ίδια περίπτωση ατυχήματος αποκλείεται να ξανασυμβεί», λέει ο Α. Τσολάκης
Ερωτηθείς αν μετά από το πόρισμα που εξέδωσε η Διερευνητική Επιτροπή έγιναν αλλαγές στην ασφάλεια των πτήσεων και αν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί μια τέτοια περίπτωση, ο Ακριβός Τσολάκης απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Έχω την εντύπωση», είπε συγκεκριμένα, «ότι ιδία περίπτωση ατυχήματος και ιδίας κατηγορίας χαρακτηριστικών αποκλείεται να ξανασυμβεί».
Εξήγησε παράλληλα πως στο πόρισμα συμπεριλήφθηκαν δεκαέξι συστάσεις, εκ των οποίων οι πέντε αναγνωρίστηκαν και υιοθετήθηκαν παγκοσμίως.
Όπως πρόσθεσε οι πέντε συστάσεις συμπεριλήφθηκαν στην παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία, κατοχυρώθηκαν και ισχύουν, για να σημειώσει πως αυτές αφορούν στην κατασκευή των αεροπλάνων, καθώς και την εκπαίδευση του πληρώματος στο θάλαμο των επιβατών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις