ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Μόνο 1 στους 3 αναρρώνει πλήρως – Ποια συμπτώματα επιμένουν 6 μήνες μετά

Κορωνοϊός: Μόνο 1 στους 3 αναρρώνει πλήρως – Ποια συμπτώματα επιμένουν 6 μήνες μετά

Η μακρά Covid είναι το επόμενο φαινόμενο ντόμινο μετά την αρχική μόλυνση που προκάλεσε ο κορωνοϊός και μια σημαντική μερίδα ασθενών ταλαιπωρούνται ακόμα και έξι μήνες μετά την αρχική νόσηση.

Μόλις ένας στους τρεις ασθενείς που νόσησε σοβαρά από κορωνοϊό δεν ταλαιπωρείται από νευρολογικά συμπτώματα έως και έξι μήνες μετά, αποδεικνύοντας ότι η μακρά Covid είναι μια κατάσταση που χρήζει προσοχής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Annals of Clinical and Translational Neurology, τα πιο συχνά νευρολογικά συμπτώματα ήταν η κόπωση και οι πονοκέφαλοι (89,3 και 80,4%, αντίστοιχα) μετά την οξεία λοίμωξη. Η διαταραχή της μνήμης και η μειωμένη συγκέντρωση (68,8 και 61,5 %, αντίστοιχα) ήταν τα πιο διαδεδομένα συμπτώματα μετά τους έξι μήνες, αν και όλα τα συμπτώματα παρουσίασαν κατά μέσο όρο σημαντική εξασθένιση μετά τους έξι μήνες.

Η ερευνητική ομάδα από Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο εξέτασε 56 συμμετέχοντες με νευρολογικά συμπτώματα (το 29% με προηγούμενη νευρολογική νόσο, όπως πολλαπλή σκλήρυνση), μετά από την οξεία λοίμωξη SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη λοίμωξη του κορωνοϊού, από τις 9 Οκτωβρίου 2020 έως τις 11 Οκτωβρίου 2021. 27 από αυτούς επανελέχθηκαν από τους επιστήμονες 6 μήνες μετά.

Μετά από έξι μήνες, πλήρης υποχώρηση των συμπτωμάτων παρατηρήθηκε στο 33,3% των συμμετεχόντων. Ο μέσος όρος των βαθμολογιών της γνωστικής αξιολόγησης βελτιώθηκε συνολικά από την έναρξη έως τους έξι μήνες. Οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων μειώθηκαν στο 26,3%. Στο 7,1% των ασθενών αναφέρθηκε ένα σύνδρομο με συμπτώματα όπως το τρέμουλο, η αταξία και η γνωστική δυσλειτουργία.

«Το γεγονός ότι η γνωστική ικανότητα και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων εξακολουθούν να επηρεάζονται σε τέτοιο βαθμό τόσους μήνες μετά την αρχική μόλυνση είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε ενδελεχώς ως κοινωνία», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. «Πρέπει ακόμη να γνωρίζουμε πόσο συχνό είναι αυτό το φαινόμενο, ποιες βιολογικές διεργασίες το προκαλούν και τι είδους υγειονομική περίθαλψη θα χρειαστούν αυτοί οι ασθενείς».

Πηγη: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top