Το Κίεβο ανακοίνωσε την Παρασκευή την κατάσχεση της «μεγαλύτερης» συλλογής αρχαιοτήτων στην ιστορία της Ουκρανίας, με τα έργα της συλλογής να φέρεται να κλάπηκαν από μουσεία στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία, προτού καταλήξουν σε χέρια ιδιωτών συλλεκτών.
«Περισσότερες από 6.000 αρχαιότητες, μεταξύ των οποίων ξίφη, σπαθιά, κράνη, αμφορείς και κέρματα» βρέθηκαν σε επιδρομή της ουκρανικής αστυνομίας, δήλωσε η γενική εισαγγελέας Ιρένα Βενεντίκτοβα σε συνέντευξη Τύπου.
Η αξία της συλλογής εκτιμάται «σε πολλά εκατομμύρια δολάρια», πρόσθεσε.
Για την περίσταση, η ουκρανική εισαγγελία προσκάλεσε δημοσιογράφους στο Μουσείο Ιστορίας της Ουκρανίας στο Κίεβο για να αναφέρει τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, παρουσιάζοντας ορισμένα από τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν.
Σύμφωνα με την Βενεντίκτοβα, έργα της Εποχής του Χαλκού και του Μεσαίωνα βρέθηκαν σε ένα γραφείο στην ουκρανική πρωτεύουσα «σε συνθήκες που δεν ήταν κατάλληλες για την αποθήκευση τέτοιων αντικειμένων».
Η εισαγγελέας εξήγησε ότι πραγματοποιήθηκε έφοδος στο πλαίσιο μιας έρευνας για «παράνομη δραστηριότητα» ενός Ουκρανού πρώην βουλευτή, ο οποίος ήταν επίσης ανώτερος αξιωματούχος στην Κριμαία.
Σύμφωνα με την ίδια, μέρος της συλλογής «μπορεί να έχει κλαπεί» από μουσεία της Κριμαίας.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι τόνισε ότι ήταν μια «μοναδική» ανακάλυψη που έγινε μετά από «δεκατρείς έρευνες μέσα σε πέντε ημέρες». «Τα αντικείμενα που βρέθηκαν σε αυτές τις εγκαταστάσεις μεταφέρθηκαν με δύο φορτηγά», είπε σε δημοσιογράφους.
Επίσης, παρών στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού Ολεξάντρ Τκατσένκο εξέφρασε ικανοποίηση που είδε «τη μεγαλύτερη παράνομη συλλογή στην ιστορία της Ουκρανίας (...) να επιστρέφεται στο κράτος».
«Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ανακτούμε αυτό που πολεμά (ο Ρώσος πρόεδρος) Βλαντίμιρ Πούτιν: την ταυτότητά μας, τον πολιτισμό μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά», σημείωσε ο υπουργός.
Η Βενεντίκτοβα συμπλήρωσε ότι το γραφείο της ερευνά επί του παρόντος «την κλοπή από (Ρώσους) εισβολείς μιας συλλογής χρυσού από τους Σκύθες» - λαό νομάδων ιππέων που ζούσαν στην Κριμαία πολλές εκατοντάδες χρόνια π.Χ. - που εκτίθετο σε ένα μουσείο στη Μελιτόπολη, μια πόλη στη νότια Ουκρανία που αυτή τη στιγμή κατέχεται από τον ρωσικό στρατό.
Κατηγόρησε επίσης τις ρωσικές αρχές ότι «λεηλάτησαν» τα μουσεία της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014. «Η Ρωσία δεν προσπαθεί μόνο να σκοτώσει το κράτος μας, να σκοτώσει το έθνος μας, αλλά και να κλέψει την ιστορία μας», είπε εξοργισμένη η Βενεντίκτοβα.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις