Ανησυχία από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ενέργειες και δηλώσεις Τουρκίας την οποία καλεί σε αποκλιμάκωση

Ανησυχία από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ενέργειες και δηλώσεις Τουρκίας την οποία καλεί σε αποκλιμάκωση

Ανησυχία για τη ρητορική και τις ενέργειες της Τουρκίας και έκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων περιέχει, μεταξύ άλλων, η αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο που περιέχεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο της Πέμπτης.

Το κείμενο της παραγράφου 28 των συμπερασμάτων δεν περιείχε αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά τις συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων) και των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων) τη Δευτέρα και την Τρίτη, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προαγάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Σένγκεν: Δύσκολοι οι επόμενοι έξι μήνες - Η πρόοδος και τα πλεονεκτήματα

Σένγκεν: Δύσκολοι οι επόμενοι έξι μήνες - Η πρόοδος και τα πλεονεκτήματα

Στην τεράστια πρόοδο που έχει γίνει από τον Μάρτιο του 2023 μέχρι σήμερα με τελικό στόχο την πλήρη ένταξη της Κύπρου στον χώρο Σένγκεν, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης, για το συγκεκριμένο θέμα.

BEST OF TOTHEMAONLINE