ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μη λειτουργική η ομοσπονδιακή λύση», λέει ο Τατάρ - Eπικρίνει τις δηλώσεις του η τ/κ αντιπολίτευση

«Μη λειτουργική η ομοσπονδιακή λύση», λέει ο Τατάρ - Eπικρίνει τις δηλώσεις του η τ/κ αντιπολίτευση

Το βράδυ της Τρίτης, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας συμμετείχε σε εκπομπή του τ/κ καναλιού «Γκεντς», στην οποία προέβη σε δηλώσεις για το Κυπριακό, το Βαρώσι και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Ο Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε ως «μη λειτουργική» την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση και ισχυρίστηκε ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού προσέλκυσε μεγάλο αριθμό τουριστών στα κατεχόμενα. Κριτική σε αυτές τις δηλώσεις ασκεί η τ/κ αντιπολίτευση.

«Η νέα πολιτική μας βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη. Δεν μπορούμε να οπισθοχωρήσουμε από την πολιτική, την οποία υποστηρίζει η Τουρκία. Στις συναντήσεις μας με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαιώθηκε αυτή η πολιτική», ανάφερε ο κ. Τατάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «Μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση δεν θα αποφέρει αποτελέσματα ούτως ή άλλως, ούτε είναι πλέον λειτουργική για εμάς. Το μοντέλο της συμφωνίας που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και τη συνεργασία των δύο ‘κρατών’ είναι το πιο συνεπές και ορθό».

Στην συνέχεια, ο κ. Τατάρ ανάφερε επίσης, ότι «Συζητούσαμε την ομοσπονδία για 50 χρόνια και τι συνέβη; Τουλάχιστον εγώ προώθησα μια νέα πολιτική. Έλαβα την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας. Δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα χωρίς να διασφαλίσουμε την ισότητα των κυρίαρχων κρατών».

«Αυτή η ισότητα είναι δικαίωμα (των Τ/κ). Δεν υπάρχει υποχώρηση από αυτή την πολιτική. Όταν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το Κυπριακό. Ας δεχτούν την κυριαρχική ισότητα μας. Αν δεν έχεις κυρίαρχη ισότητα, αυτοί οι Ε/κ, με την πάροδο του χρόνου θα σε καταπιούν σαν χάπι. Δεν αποδέχονται (οι Ε/κ) την ισότητα μας επειδή οι προθέσεις τους είναι κακές», υποστήριξε.

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ΜΟΕ λέγοντας ότι «αυτό το πακέτο (τα ΜΟΕ της ε/κ πλευράς) δεν είναι νέο, το ζέσταναν και το έβαλαν ξανά μπροστά μας. Αυτό είναι ένα μεγάλο παιχνίδι και μια παγίδα». Όπως ισχυρίστηκε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, «ένα κυρίαρχο κράτος δεν μπορεί να τα δεχτεί. Με την παράδοση του Ερτζάν στον ΟΗΕ και του λιμανιού της Αμμοχώστου στην ΕΕ, θα παραδώσουμε την τδβκ στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Και όμως εγώ) είμαι κυρίαρχος όπως και ο Ελληνοκύπριος. Στο πακέτο περιλαμβάνεται η επιστροφή του Βαρωσιού. Σίγουρα δεν το δεχόμαστε».

Σε ότι αφορά το Βαρώσι, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι «έχουμε επιτύχει μια εξαιρετική δουλειά με το άνοιγμα του Βαρωσιού. Στο πλαίσιο των συνθηκών πανδημίας, περισσότεροι από 500 χιλιάδες άνθρωποι επισκέφθηκαν το Βαρώσι. Αυτή τη στιγμή, όλα τα ξενοδοχεία μας είναι γεμάτα. Είμαστε κοντά στα (τουριστικά) δεδομένα του 2019. Οι δυνατότητες (στον τουρισμό) αυξήθηκαν με το άνοιγμα του Βαρωσιού». Πρόσθεσε ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας συνεχίζει τις εργασίες της. Υπάρχουν περίπου 400 αιτήσεις. Οι απαραίτητες αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα. Ακολουθούμε έναν τέτοιο δρόμο προκειμένου να σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην αντικρούσουμε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούτ Αμμπάς στην Κύπρο, δηλώνοντας ότι ο κ. Αμμπάς δεν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα παρά την πρόσκληση που έλαβε από την τ/κ πλευρά, ύστερα από συνεννόηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Τατάρ απάντησε επίσης, και σε επικρίσεις που δέχεται από την τ/κ αντιπολίτευση και ανάφερε ότι το νέο «προεδρικό» στα κατεχόμενα είναι έργο της τουρκικής κυβέρνησης και ότι ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα με το υφιστάμενο κτίριο του «προεδρικού».

Κριτική από την τ/κ αντιπολίτευση

Η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση διαφωνεί με τις παραπάνω απόψεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Τις προηγούμενες ώρες, υψηλόβαθμο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) αντέδρασε στις θέσεις του κ. Τατάρ.

Ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Φικρί Τορός, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόβαλλε την άποψη ότι το Βαρώσι θα πρέπει να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες του «πριν είναι πολύ αργά», με βάση τα τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Τορός άσκησε επίσης, κριτική στην πολιτική «των δυο κρατών» του κ. Τατάρ, αναφέροντας ότι «εάν ο κ. Τατάρ δεν αναθεωρήσει τη νέα πολιτική του, την οποία καμία χώρα στον κόσμο δεν θα αποδεχθεί, θα έχει καταφέρει ένα μεγάλο πλήγμα στη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού για μια ομοσπονδιακή λύση».

Ο κ. Τατάρ, είπε, «θα γράψει ιστορία ως ηγέτης που καταδίκασε τον τουρκοκυπριακό λαό στο status quo τον εμπόδισε να απελευθερωθεί από την απομόνωση».

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top