Ενώ, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, και την υιοθέτησή της από το Υπουργείο Οικονομικών, για μετονομασία του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, σε "Βοηθό Γενικό Ελεγκτή" και "Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα" αντίστοιχα, ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών τη Δευτέρα, προβλέπει την υιοθέτηση της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα και τη μετονομασία των θέσεων μέσω αυτού.
Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, χρησιμοποιώντας την έκφραση του Αβέρωφ Νεοφύτου σε προηγούμενη συζήτηση για το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής το 2015, έκανε λόγο για «συνταγματική εκτροπή», καθώς η αλλαγή των ονομάτων των θέσεων του Γενικού Ελεγκτή, του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή, του Βοηθού Εισαγγελέα, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του Διοικητή της ΚΤΚ και του Υποδιοικητή της ΚΤΚ, καθορίζονται από το Σύνταγμα και μπορούν να τροποποιηθούν μόνο με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως είπε.
Σημείωσε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, μετά την υιοθέτηση της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα από το Υπουργείο Οικονομικών και η σύστασή του είναι οι συγκεκριμένες πρόνοιες στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό να μην τροποποιηθούν, αναμένοντας τις αποφάσεις του Ανωτάτου.
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, Μελίνα Κατσουνωτού, παρουσιάζοντας τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ανέφερε ότι αυτός προβλέπει κονδύλι 171.8 εκ. ευρώ και καλύπτει τις ανάγκες της Αρχής κατά της Διαφθοράς και του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ενώ περιλαμβάνει και κονδύλια για άμυνα και άλλες ανάγκες που προέκυψαν εκτάκτως, μαζί με τη μετονομασία για τις θέσεις του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Ελεγκτή.
Κατά τη συζήτηση, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός επιτρέπει σημαντικές πολιτικές και θεσμούς, όπως το Υφυπουργείο Πολιτισμού, η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς, 55 εκ. για αμυντική θωράκιση και σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα.
Οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΔΗΠΑ-Συνεργασία και των Οικολόγων, αναρωτήθηκαν γιατί η επίκληση για τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους γίνεται μόνο για τις προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ οι προτάσεις της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζονται ως λαϊκισμός.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συζήτησης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε ότι «με ξενίζει η σπουδή του Υπουργείου Οικονομικών να θέσει ένα ζήτημα το οποίο εκκρεμεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο πλαίσιο ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ο οποίος υποβάλλεται για κάλυψη έκτακτων δαπανών».
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, ανέφερε ότι η ευχέρεια κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους €178 εκ., είναι συνέπεια μίας συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης, «μακριά από πολιτικές που μας είχαν οδηγήσει σε περιπέτειες και στην πτώχευση, για να έχουμε τώρα κονδύλια στήριξης των στεγαστικών προγραμμάτων των νέων, κονδύλι για συντήρηση και επιδιόρθωση σε ναούς στις κατεχόμενες περιοχές, ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης», ενώ υπηρετεί και νέες πολιτικές, όπως το Υφυπουργείο Πολιτισμού και η Ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Πρόσθεσε ότι το κράτος έχει αποφασίσει δαπάνες 300 εκ. ευρώ για στήριξη των πολιτών και της οικονομίας, ενώ υπάρχουν και απροσδόκητες δαπάνες, όπως το αυξημένο ρεύμα και μισθολόγιο που καλείται να πληρώσει το κράτος ως πελάτης και ως εργοδότης. Για το θέμα της μετονομασίας των ρόλων Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Κουλλά ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών συμμορφώθηκε με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ως όφειλε, καθώς οι γνωματεύσεις του είναι δεσμευτικές για την εκτελεστική εξουσία. Αν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι διαφορετική, θα ξανατροποποιηθεί ο πρϋπολογισμός, ανάλογα με την απόφαση, πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, σημείωσε ότι πρέπει «επιτέλους η κυβέρνηση να απαντήσει σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο απροσδόκητα κεφάλαια του κράτους, τα οποία προκύπτουν από τις αυξήσεις στις τιμές». Ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που έχει τεθεί κατ’ επανάληψη, χωρίς να έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις. Το δεύτερο σημείο που έθεσε ο κ. Καυκαλιάς, είναι ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει ελάχιστα κονδύλια για στήριξη της πραγματικής οικονομίας, της κοινωνίας, επαγγελματικών ομάδων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δέχθηκαν πλήγμα από την οικονομική κρίση, σημειώνοντας την ανάγκη στήριξης του τομέα των κέντρων αναψυχής και του πολιτισμού. Για το θέμα που έθιξε ο Γενικός Ελεγκτής, ο κ. Καυκαλιάς αναρωτήθηκε εκ νέου γιατί αυτή η πρόταση συμπεριλήφθηκε στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, πόσω μάλλον, από τη στιγμή που εκκρεμεί απόφαση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, σημείωσε ότι «δεν συζητούνται και δεν υιοθετούνται πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, τη διπλή φορολογία, τη φορολόγηση των ρύπων. Επιπρόσθετα συντηρείται η αδικία με τα κέντρα διασκέδασης, τα οποία έχουν πληρωθεί για τις 30 βδομάδες και υπολείπονται ακόμα 32», αφού με διάταγμα είχαν μείνει κλειστά για 62 βδομάδες, ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να στηριχθούν και οι άνθρωποι του πολιτισμού.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις