ΠτΔ: Παρουσιάζει προτεραιότητες και εμβληματικές πολιτικές για το 2025
Παρουσιάζει τον Ετήσιο Προγραμματισμό της Κυβέρνησής για το 2025, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.
Αυτή τη φορά στόχος είναι η αποτροπή επιβολής καθολικού lockdown στην πόλη και ο έλεγχος της διασποράς του ιού με πιο στοχευμένα μέτρα. Απόλυτη προτεραιότητα είναι τα τάχιστα διαγνωστικά τεστ, στα οποία θα υποβληθεί σχεδόν το σύνολο των 22 εκατομμυρίων κατοίκων της κινεζικής πρωτεύουσας.
Από τις αρχές της εβδομάδας εμφανίστηκαν στο Πεκίνο οι γνώριμες, πλέον, ουρές κατοίκων που περίμεναν επί ώρες να εξεταστούν και οι ντυμένοι στις ολόλευκες στολές βιολογικής προστασίας υγειονομικοί.
Ο Τιάν Βέι, εκπρόσωπος της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Πεκίνου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η κατάσταση είναι περίπλοκη και δύσκολη», αν και οι λοιμώξεις ανέρχονταν σε μερικές δεκάδες.
Αδιαμφισβήτητα η κινεζική κυβέρνηση πήρε το μάθημά της από τις ολιγωρίες της Σαγκάης, όπου τα τεστ ξεκίνησαν καθυστερημένα, αφού οι λοιμώξεις ξεπέρασαν τις 1.000, και τη γενικευμένη παράλυση των φορέων που ακολούθησε με αποτέλεσμα τις μεγάλες ελλείψεις και την κοινωνική κατακραυγή.
Με αυτή την προληπτική και, επί του παρόντος, ηπιότερη προσέγγιση συμφωνούν και δυτικοί επιστήμονες, που κατακρίνουν τη στρατηγική μηδενικής ανοχής του Πεκίνου.
Οι εικόνες από τη Σαγκάη και ο μεγάλος φόβος των ελλείψεων έχουν στοιχειώσει τη σκέψη και των κατοίκων του Πεκίνου, που το Σαββατοκύριακο έσπευσαν να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Κάποια σούπερ μάρκετ, με μεγάφωνα, προσπαθούσαν να τους καθησυχάσουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ελλείψεις.
Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του αντιδημάρχου του Πεκίνου, Τσιν Τζινίνγκ, που επισκέφθηκε αγορές της πόλης δείχνοντας ότι οι Αρχές αποδίδουν μεγάλη σημασία στην επάρκεια των προϊόντων. Ο αντιπρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου Ζάο Βειντόνγκ, επίσης, εξήγγειλε ότι θα διατεθούν 100 τόνοι αβγών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Ωστόσο, χρήστες του Διαδικτύου ανάρτησαν φωτογραφίες και βίντεο με τα κενά ράφια των καταστημάτων της κινεζικής πρωτεύουσας, ενώ τα ηλεκτρονικά καταστήματα τροφίμων από την αρχή της εβδομάδας κατέγραφαν ραγδαία αύξηση, ακόμα και διπλασιασμό, των παραγγελιών.
Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της Σαγκάης προσπάθησαν να ενθαρρύνουν και να καθοδηγήσουν τους κατοίκους της πρωτεύουσας για τα όσα, πιθανώς, έπονται, με συμβουλές για την ανταλλαγή τροφίμων με τους γείτονες, προτάσεις των καλύτερων εφαρμογών για να μείνουν απασχολημένα τα παιδιά στο σπίτι, αλλά και λίστες με τα πράγματα που θα πρέπει να πάρουν μαζί τους αν χρειαστεί να πάνε σε κέντρο καραντίνας.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι κινεζικές αρχές δεν επιθυμούν την επανάληψη όσων εξελίχθηκαν στη Σαγκάη. Εκεί η οικονομία της πόλης «πάγωσε», οι έγκλειστοι στα διαμερίσματά τους δεν μπορούσαν να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα και βαριά ασθενείς δεν είχαν πρόσβαση σε άμεση ιατροφαρμακευτική βοήθεια. Ολα αυτά δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα αντικυβερνητικής οργής. Παρά τα δρακόντεια μέτρα στην πολύπαθη μητρόπολη της κινεζικής οικονομίας καταγράφηκαν περισσότερες από μισό εκατομμύριο λοιμώξεις και πάνω από 200 θάνατοι.
Ακόμα και με τη φαινομενικά ηπιότερη αντιμετώπιση που θέλουν να ακολουθήσουν οι Αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας, και εκεί εμφανίστηκαν τα σιδερένια κιγκλιδώματα που «σφραγίζουν» τις εισόδους στις πολυκατοικίες και ο αποκλεισμός δρόμων σε συνοικίες όπου ανιχνεύθηκαν τα κρούσματα.
Η Κίνα επιμένει στην εφαρμογή της πολιτικής «μηδενικής ανοχής στην COVID», παρότι γρήγορα εγκαταλείφθηκε από τις άλλες κυβερνήσεις που προσπαθούν έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας να «συμβιώσουν με τον κορωνοϊό». Αυτό δεν συμβαίνει λόγω διαφορετικής υγειονομικής προσέγγισης. Εν μέρει η επιμονή στην ολοκληρωτική εξάλειψη των κρουσμάτων έχει πολιτικό κίνητρο. Πάνω σε αυτή τη στρατηγική το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας εδραίωσε την πολιτική του νομιμοποίηση ως «η κυβέρνηση που διαχειρίστηκε με μεγαλύτερη επιτυχία την πανδημία», ιδιαίτερα συγκριτικά με τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους.
Ενα άλλο πρόβλημα που καθιστά αναγκαία τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα είναι το μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων ηλικιωμένων, όπως και εκείνων που δεν έκαναν αναμνηστική δόση, γεγονός που τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους στη βαριά νόσο και αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου.
Για να κάμψουν τη διστακτικότητα των Κινέζων να εμβολιαστούν, οι Αρχές προσφέρουν διάφορα κίνητρα. Στο βόρειο Πεκίνο, οι άνω των 80 ετών που θα εμβολιαστούν λαμβάνουν και μια επιταγή για σούπερ μάρκετ ύψους 140 ευρώ. Στα παιδιά ηλικίας τριών έως πέντε ετών, που επίσης θα κάνουν το εμβόλιο, οι Αρχές προσφέρουν ένα λούτρινο αρκουδάκι πάντα, που ήταν η μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις