ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ξέφυγε» ο Τατάρ – «Επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο με αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας»

«Ξέφυγε» ο Τατάρ – «Επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο με αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας»

"Η κυριαρχική μας ισότητα πρέπει να γίνει αποδεκτή για να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι CNN Türk ο Ερσίν Τατάρ σχολίασε τις εικόνες Ε/κ ιερέων που πραγματοποιούσαν βολή, λέγοντας ότι “η εκκλησία έχει μεγάλη επιρροή στην πολιτική στην ε/κ πλευρά εδώ και χρόνια” και ότι ε/κ πλευρά αντέδρασε σε αυτές τις εικόνες. “Αυτό δεν είναι ποτέ αποδεκτό. Ήταν ό,τι έπρεπε, να φέρουμε στο φως αυτό το θέμα, το οποίο δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα”, ανέφερε.

Για μια συμφωνία όπου και οι δύο πλευρές μπορούν να ζουν με ειρήνη και ηρεμία στο νησί, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες της Κύπρου, απαιτείται η συνεργασία "δύο χωριστών κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας", υποστήριξε. “Λέμε επίσης στις πολιτικές αρχές ότι αν είναι να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, η εκκλησία θα πρέπει να κρατηθεί λίγο πίσω”, ανέφερε. Ισχυρίστηκε ότι “υπάρχουν δύο ξεχωριστοί κυρίαρχοι λαοί" στην Κύπρο και ότι “κάθε λαός έχει το δικαίωμα να καθορίζει το μέλλον του”.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι θέλουν μια συμφωνία "δύο κρατών που θα ζουν δίπλα-δίπλα στη βάση της κυριαρχίας της ισότητας στην Κύπρο", προσθέτοντας ότι “μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση, η οποία θα παρέπεμπε σε μια ενιαία δομή, δεν είναι δυνατή” και ότι οι συνομιλίες για συνομοσπονδία που δοκιμάζονταν εδώ και χρόνια, δεν είχαν καταλήξει. Υποστήριξε ότι “η ε/κ πλευρά έγινε μονομερώς μέλος της ΕΕ, στην οποία η Τουρκία δεν είναι μέλος” και ότι το “ε/κ-ελληνικό δίδυμο έχει στόχο να βγάλει την Τουρκία από το νησί”.

Οι Ε/κ, συνέχισε, "θέλουν να έχουμε απώλειες στη Γαλάζια Πατρίδα, η διοίκηση του νησιού να περάσει στην ΕΕ και να γίνει εντελώς ένα ε/κ νησί. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουν να καταργήσουν και το καθεστώς εγγυήσεων της Τουρκίας”.

Είπε ότι στις εκκλήσεις που απευθύνει στον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη του αναφέρει ότι χρειάζεται να υπάρχει διάλογος, επειδή είναι ωφέλιμο και ότι με τον διάλογο μπορούν να αναπτύσσονται οι θέσεις. “Αλλά αυτές δεν είναι επίσημες διαπραγματεύσεις. Εάν επιθυμούμε επίσημες διαπραγματεύσεις, η ισότητα μας στη διεθνή σκηνή πρέπει να γίνει αποδεκτή. Είμαστε αποδεκτοί σε αυτές τις συναντήσεις ως κοινότητα, όχι ως επίσημο κράτος. Εάν πρόκειται να υπάρξει επίσημη διαπραγμάτευση, πρέπει να καθίσουμε σε αυτό το τραπέζι με ισότιμο καθεστώς”, είπε.

Ο Τατάρ ανέφερε περαιτέρω ότι “η κυριαρχική μας ισότητα πρέπει να γίνει αποδεκτή για να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις” και μίλησε για σημασία “της διατήρησης της τουρκοελληνικής ισορροπίας στην ανατολική Μεσόγειο”.

Για τη δολοφονία του Τ/κ επιχειρηματία Χαλίλ Φάλγιαλι, ο Τ/κ ηγέτης είπε “δεν επιδοκιμάζουμε ποτέ αυτά τα γεγονότα. Οι δυνάμεις ασφαλείας μας παρουσιάζουν μεγάλη επιτυχία, υπάρχουν ορισμένα ευρήματα, είναι πολύ κοντά στο να διαλευκάνουν την υπόθεση”.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top