Ο κ. Καυκαλιάς εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του, επισημαίνοντας σοβαρές ελλείψεις που εντοπίζονται στην σύνθεση των ιατροσυμβουλίων, την έλλειψη κατάλληλων ειδικοτήτων και τον περιορισμένο αριθμό ιατρικών λειτουργών, ενώ τόνισε τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που επιβαρύνουν τους πολίτες με αναπηρία.
Αυτούσια η δήλωση του Βουλευτή:
Συζητήσαμε σήμερα για ακόμη μία φορά στην Επιτροπή Εργασίας, ένα πολύ σοβαρό θέμα: Τις αδυναμίες, τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται σε σχέση με τη λειτουργία του Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας και της Λειτουργικότητας, αλλά και τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται κατά τις αξιολογήσεις.
Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά, πως το Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις. Παρουσιάζονται προβλήματα στη σύνθεση των ιατροσυμβουλίων και τις ειδικότητες των αξιολογητών, τον περιορισμένο αριθμό ιατρικών λειτουργών και την απουσία πρόσβασης σε ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους. Επιπλέον, παρατηρούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.
Είναι αδιανόητο, εκ γενετής αναπηρία, όπως είναι η ακουστική αναπηρία, να μη θεωρείται μόνιμη αναπηρία και να αξιολογείται ως μέτρια και ήπια και μάλιστα τα άτομα αυτά να καλούνται για επαναξιολόγηση!
Ως ΑΚΕΛ, θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας Κώδικας Δεοντολογίας, ένα πρωτόκολλο, το οποίο να ισχύει για τη λειτουργία όλων των ιατροσυμβουλίων, είτε αυτά προβλέπονται μέσα από σχέδια του Υπουργικού Συμβουλίου, είτε μέσα από νομοθεσίες. Ένας Κώδικας, ο οποίος να συμφωνηθεί με το αναπηρικό κίνημα και να είναι δεσμευτικός για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ΑμεΑ, συμβατό με τις πρόνοιες τη Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Άτομα με Αναπηρίες.