Η δυνατότητα για κατ’ εξαίρεση χρήση και της αγγλικής γλώσσας σε υποθέσεις που εκδικάζονται από το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο, εξετάστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης για το ενοποιημένο νομοσχέδιο που αφορά στη λειτουργία του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι στον δημόσιο διάλογο υπάρχει εδώ και καιρό η εισήγηση για χρήση και της αγγλικής γλώσσας στη διαδικασία εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν είτε το Εμπορικό Δικαστήριο, είτε το Ναυτοδικείο.
Ο ίδιος ανέφερε ότι μία τέτοια αλλαγή, πέρα από το ότι είναι στο πλαίσιο της γενικότερης μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, είναι και μία έμπρακτη κίνηση προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της Κύπρου σε διεθνές επιχειρηματικό, επενδυτικό και εμπορικό κέντρο.
Ο κ. Τορναρίτης εξήγησε ότι η αγγλική γλώσσα εισάγεται στις διαδικασίες αυτές με ασφαλιστικές δικλείδες, αφού για να υιοθετηθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αιτηθεί ένας εκ των δύο διαδίκων, αλλά να λειτουργεί και προς το συμφέρον της δικαιοσύνης, κάτι το οποίο θα αποφασίσει ο εκάστοτε δικαστής, είτε στην πρωτοβάθμια διαδικασία, είτε στη δευτεροβάθμια, όπως είπε.
«Ως Πρόεδρος της Επιτροπής, δε θα δεχθώ να εισαχθεί σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο της δικαιοσύνης η αγγλική γλώσσα», διαβεβαίωσε και τόνισε ότι «οι επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας είναι η αγγλική και η τουρκική και οφείλουμε να σεβόμαστε το Σύνταγμα».
Πρόσθεσε ότι η υιοθέτηση της αγγλικής στις συγκεκριμένες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, είναι στο πλαίσιο της εναρμόνισης με όσα ισχύουν στην ΕΕ και σε ανταγωνιστικές χώρες του κόσμου. «Η Κύπρος είναι ισχυρή δύναμη στην ναυτιλία, όχι μόνο με Κύπριους πλοιοκτήτες. Δε θα ήταν δυνατόν να απαγορεύσουμε σε αυτούς να μιλήσουν την αγγλική γλώσσα, κατά τη διαδικασία εκδίκασης υποθέσεων στο ναυτοδικείο», είπε.
Δήλωσε ακόμα ότι «το Εμπορικό Δικαστήριο συστήνεται για να στείλει το μήνυμα ότι η Κύπρος γίνεται επιχειρηματικό, επενδυτικό και εμπορικό κέντρο. Χωρίς τη χρήση και της αγγλικής γλώσσας, δε θα έχει ουσιαστική αποστολή το συγκεκριμένο δικαστήριο».
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος στηρίζει το συγκεκριμένο νομοθέτημα, όπως και όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Αφού γίνουν τοποθετήσεις του σώματος της Επιτροπής, το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί για ψήφιση από την Ολομέλεια.
Οριστικοποιείται η μορφή του νομοσχεδίου για τον Θεσμό της Οικογενειακής Διαμεσολάβησης
Τις νέες διατυπώσεις σε άρθρα του νομοσχεδίου που αφορά στον Θεσμό του Οικογενειακού Διαμεσολαβητή, συζήτησε επίσης σήμερα η Επιτροπή Νομικών, με σκοπό να ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής και μετά να οδηγηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο Θεσμός αυτός αναμένεται να συμβάλει στην εξωδικαστηριακή διευθέτηση υποθέσεων που αφορούν στην γονική μέριμνα, στη διατροφή κατόπιν διαζυγίου και σε περιουσιακά ζητήματα.
Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, υπήρξε συναντίληψη μεταξύ των συμμετεχόντων στη συζήτηση, σε ό,τι αφορά τις πτυχές του νομοσχεδίου. Εξήγησε ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εγκαθιδρύεται μητρώο με επαγγελματίες διαφόρων κλάδων, νομικούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, που είναι εγγεγραμμένοι στα δικά τους επαγγελματικά μητρώα και έχουν πείρα τουλάχιστον ενός έτους. Αυτοί θα τυγχάνουν εκπαίδευσης και κατάρτισης 40 ωρών σε εγκεκριμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και θα στηρίζουν τις οικογένειες εκείνες που χρειάζονται διαμεσολαβητή για να καταλήξουν το γρηγορότερο δυνατό σε αποφάσεις, σε ζητήματα που τις απασχολούν.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις