Ίσως η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες να οφείλεται στην Όμικρον 2, είπε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό χρήζει διερευνήσεως με περαιτέρω ταυτοποιήσεις δειγμάτων.
Ο Καθηγητής ανέφερε ότι έχουμε μια έξαρση η οποία ήταν πιο εμφανής την Τρίτη με τα 3 χιλιάδες κρούσματα που είναι περισσότερα από τις 2,5 χιλιάδες που είχαμε κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα. Επομένως, σημείωσε, διακινούμαστε ανοδικά αυτή την στιγμή.
«Εφόσον έχει ανακοινωθεί ότι η υποπαραλλαγή ΒΑ2 της Όμικρον ότι είναι στην Κύπρο και μάλιστα το πρώτο δείγμα ανιχνεύθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου είναι πολύ πιθανό ότι ίσως να βλέπουμε αυτή την αύξηση να οφείλεται και σε αυτή την παραλλαγή, η οποία είναι ακόμα πιο μεταδοτική από την μητρική Όμικρον», είπε.
Ίσως αυτή η αύξηση να οφείλεται στην Όμικρον 2, η οποία έκανε την εμφάνιση της με δείγματα που εστάλησαν προ καιρού, συνέχισε, και επομένως υπάρχει πιθανότητα να έχουν αυξηθεί τα κρούσματα περισσότερο αλλά αυτό χρήζει διερευνήσεως με περαιτέρω ταυτοποιήσεις δειγμάτων.
Ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων. «Πρώτιστα ίσως η επιστροφή όλων μας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων στις δραστηριότητες μας. Ίσως να παρουσίασε μια αύξηση, της οποίας βλέπουμε αυτή την στιγμή τα αποτελέσματα. Έχουμε κρούσματα και στα σχολεία, έχουμε κρούσματα και στα γηροκομεία που εξακολουθούν να είναι συνεχόμενα, έχουμε και κρούσματα στην κοινότητα. Το άλλο, είναι ο ψυχρός καιρός που μας έκανε να είμαστε σε κλειστούς χώρους που ευνοεί την μετάδοση του ιού. Επίσης, η χαλάρωση, την οποία κάποιοι έχουν υιοθετήσει λόγω του ότι είτε είναι εμβολιασμένοι είτε διότι ακούνε ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι ηπιότερη κι έτσι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας, ο Καθηγητής ανέφερε ότι «ελπίζουμε ότι βαίνουμε προς το καλύτερο, προς το τέλος δεν μπορεί κανείς ακόμα να πει. Ο ιός θα παραμείνει μαζί μας, το θέμα είναι τι άλλο θα ρίξει στο διάβα μας από απόψεως μεταλλάξεων».
Σε ερώτηση αν θα έχουμε κι άλλες μεταλλάξεις εξέφρασε την θέση ότι σίγουρα θα υπάρξουν κι άλλες, σημειώνοντας ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι πόσο προβληματικές θα είναι αυτές οι μεταλλάξεις.
«Αν είναι στο γενετικό υπόβαθρο της Όμικρον, ίσως να είναι ηπιότερες. Από την άλλη μεριά και η Όμικρον 2 είναι στο υπόβαθρο της Όμικρον, είναι πιο μεταδοτική, δεν είναι πιο νοσογόνος, είναι εξίσου ήπια. Υπάρχει μια αίσθηση ότι διαφεύγει της ανοσιακής απάντησης λίγο καλύτερα από την Όμικρον. Επομένως, εκείνο που πρέπει να απευχόμαστε είναι να πέσει ένα στέλεχος, το οποίο να διαφεύγει εντελώς των εμβολίων», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει αν θα χρειαστεί και τέταρτη δόση εμβολίου, είπε πως «αυτή την στιγμή όχι. Εκείνο που θα κριθεί είναι το Φθινόπωρο κατά πόσο θα είναι αναγκαία ανάλογα με το τι θα διακινείται εκείνη την περίοδο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις