Προβλήματα προκάλεσαν στη Μελίνη οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, με κλειστούς δρόμους και διάβρωση καλλιεργειών, δήλωσε ο Κοινοτάρχης Χριστόφορος Αλέκου.
Πρόσθεσε ότι «μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν πέρσι το καλοκαίρι στην ορεινή Λάρνακα τα βουνά είναι πλέον νεκρά. Λόγω των έντονων και ακραίων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες, ο όγκος της βροχής που έπεσε μέσα σε ελάχιστη ώρα, δημιούργησε προβλήματα στη Κοινότητα και σε συνδυασμό με το γεγονός πως τα βουνά δεν συγκρατούσαν τα νερά, μεγάλες ποσότητες όμβριων υδάτων κατέληξαν στο χωριό επειδή οι αγωγοί δεν μπορούσαν να απορροφήσουν τόσο μεγάλες ποσότητες βροχής».
H Μελίνη, συνέχισε, «είναι χτισμένη στους πρόποδες των βουνών και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο οι μεγάλες ποσότητες νερού διοχετεύθηκαν στα χωράφια με αποτέλεσμα οι γεωργικές καλλιέργειες να υποστούν διάβρωση και να ανοίξουν μεγάλοι λάκκοι. Οι ζημιές και οι καταστροφές είναι πάρα πολύ μεγάλες».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αλέκου είπε ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες και οι ζημιές που προκάλεσαν σε χωράφια και καλλιέργειες είναι το δεύτερο πλήγμα που δέχονται οι κάτοικοι της περιοχής μέσα σε λίγους μήνες».
Ανέφερε ακόμα ότι από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις, το Κοινοτικό Συμβούλιο επιστράτευσε εκσκαφέα, ο οποίος ανοίγει αγροτικούς δρόμους, αλλά και τον κεντρικό δρόμο, ο οποίος λόγω προβλήματος παρέμεινε κλειστός για δυο ώρες και δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν τα οχήματα. «Αυτά τα προβλήματα ξεπεράστηκαν διότι δώσαμε κάποιες άμεσες λύσεις, ωστόσο οι κάτοικοι αγωνιούν» είπε.
Ο Κοινοτάρχης Μελίνης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «προλάβαμε και δημιουργήθηκε πάνω από το χωριό το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, το οποίο με τις πρόσφατες βροχές έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά. Εάν δεν γίνονταν τα αντιπλημμυρικά έργα ακριβώς πάνω από το χωριό, τη Δευτέρα θα είχαμε θαφτεί κάτω από τόνους λάσπης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δικαιώθηκαν, ανέφερε, "οι προσπάθειες και οι πιέσεις που ασκήθηκαν προς την Κυβέρνηση μετά την καλοκαιρινή πυρκαγιά για υλοποίηση έργων αντιδιαβρωτικής και αντικατολισθητικής φύσης στα βουνά, που κάηκαν και αποψιλώθηκαν από πράσινο, το οποίο λειτουργεί ως φυσικό ανάχωμα σε παρόμοιες περιπτώσεις".
Όπως εξήγησε ο κ. Αλέκου, «η πρώτη φάση των αντιδιαβρωτικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές της ορεινής Λάρνακας υλοποιήθηκε την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου στη βάση προτάσεων από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών που επισκέφθηκε την περιοχή δύο βδομάδες μετά την καταστροφή της 4ης Ιουλίου".
ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις