Την έναρξη της διαδικασίας επανασχεδιασμού των χαρτονομισμάτων του ευρώ με στόχο να ληφθούν τελικές αποφάσεις το 2024, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η ΕΚΤ σχεδιάζει να καταγράψει τη γνώμη των πολιτών για τη νέα μορφή των χαρτονομισμάτων, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιοποιήσει την οπτική ομάδας εμπειρογνωμόνων από διάφορους τομείς.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η διαδικασία θα ξεκινήσει με τη δημιουργία στοχευμένων ομάδων εργασίας (focus groups) για καταγραφή των απόψεων των πολιτών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης για τον μελλοντικό σχεδιασμό των χαρτονομισμάτων.
Στη συνέχεια, η συμβουλευτική ομάδα που απαρτίζεται από έναν εμπειρογνώμονα από διαφορετικούς τομείς από κάθε χώρα της ευρωζώνης, θα υποβάλει στο ΔΣ της ΕΚΤ κατάλογο με προτάσεις για τη νέα θεματική των χαρτονομισμάτων.
Ενδεικτικά, ο σχεδιασμός των σημερινών χαρτονομισμάτων βασίζονται στην θεματική «Εποχές και ρυθμοί» και απεικονίζει παράθυρα, πύλες και γέφυρες.
Τα μέλη της συμβουλευτικής ομάδας επελέγησαν βάσει προτάσεων των Κεντρικών Τραπεζών της κάθε χώρας και προέρχονται από διαφορετικούς τομείς όπως ιστορία, φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, εικαστικές τέχνες και τεχνολογία.
Μετά την κατάθεση της «βραχείας λίστας» των προτάσεων από τη συμβουλευτική επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ζητήσει τη γνώμη των πολιτών, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για τον σχεδιασμό των νέων χαρτονομισμάτων, τα αποτελέσματα του οποίου επίσης θα τεθούν στη κρίση του κοινού.
Το ΔΣ της ΕΚΤ θα λάβει αμέσως μετά την τελική απόφαση, θα δώσει το πράσινο φως για την παραγωγή νέων χαρτονομισμάτων και θα αποφασίσει τις πιθανές ημερομηνίες έκδοσης.
«Τα χαρτονομίσματα του ευρώ ήρθαν για να μείνουν» αναφέρει σε σχετική δήλωση η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτηρίζοντας τα «χειροπιαστό και ορατό σύμβολο της ενότητας στην Ευρώπη».
«Είκοσι χρόνια μετά, έφτασε η ώρα να επανεξετάσουμε την εμφάνιση των χαρτονομισμάτων και να τα φέρουμε πιο κοντά στους Ευρωπαίους κάθε ηλικίας και προέλευσης» πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζει στην ανακοίνωσή του πως σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα για τις συνήθειες των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τις πληρωμές στη ζώνη του ευρώ (SPACE), τα μετρητά εξακολουθούσαν το 2019 να αποτελούν το δημοφιλέστερο μέσο πληρωμών στη λιανική αγορά με φυσική παρουσία.
Αναφορικά με το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν αυξηθεί οι πληρωμές χωρίς τη χρήση μετρητών, η ΕΚΤ σημειώνει πως η ζήτηση για μετρητά έχει αυξηθεί λόγω του ρόλου τους ως μέσου αποθήκευσης αξίας. Επίσης σημειώνεται πως λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα ώστε τα μετρητά να συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα και στο μέλλον, ακόμα και μετά την πιθανή εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ.
«Η διαδικασία επανασχεδίασης των τραπεζογραμματίων ευρώ θα εξελίσσεται παράλληλα με την έρευνα που διεξάγουμε για το ψηφιακό ευρώ. Και τα δύο έργα αποσκοπούν στην εκπλήρωση της αποστολής μας να παρέχουμε στους Ευρωπαίους ένα ασφαλές και προστατευμένο νόμισμα» ανέφερε σχετικά το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέττα.
Την Κύπρο στην συμβουλευτική επιτροπή για τη θεματολογία των νέων χαρτονομισμάτων εκπροσωπεί ο επίτιμος καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δημήτριος Μιχαηλίδης.
Τα υπόλοιπα μέλη, με τη σειρά που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση είναι: Alice Twemlow (Ολλανδία - καθηγήτρια Ιστορίας, Θεωρίας και Κοινωνιολογίας Γραφικών Τεχνών και Οπτικού Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ), Κώστας Βαρώτσος (Ελλάδα - καλλιτέχνης και καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Elvira Maria Correia Fortunato (Πορτογαλία - αντιπρύτανης, Πανεπιστήμιο NOVA της Λισαβόνας), Fabio Beltram (Ιταλία - καθηγητής Φυσικής της Ύλης, Scuola Normale Superiore της Πίζα), Fintan O’Toole (Ιρλανδία - καθηγητής Ιρλανδικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Princeton και αρθρογράφος στην εφημερίδα The Irish Times), Ieva Zībārte (Λετονία - επικεφαλής εκθέσεων, Κέντρο Τέχνης Zuzeum), Jana Arbeiter (Σλοβενία - επίκουρη καθηγήτρια και ερευνήτρια, Κέντρο Διεθνών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα), Lisa Borgenheimer (Γερμανία - καθηγήτρια Σχεδιασμού Πληροφορίας, HfG Offenbach am Main), Maaria Wirkkala (Φινλανδία - καλλιτέχνης), Marija Marcelionytė-Paliukė (Λιθουανία - καθηγήτρια, Ακαδημία Τεχνών του Βίλνιους), Nuria Oliver (Ισπανία - διευθύντρια και συνιδρύτρια, ELLIS Alicante Unit και επικεφαλής έρευνας δεδομένων, Data-Pop Alliance), Patrick Sanavia (Λουξεμβούργο - διευθυντής, Υπηρεσία Εθνικής Κληρονομιάς του Λουξεμβούργου), Peter Aufreiter (Αυστρία - γενικός διευθυντής και επιστημονικός διευθυντής, Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βιέννης), Silvia Miháliková (Σλοβακία - καθηγήτρια και ερευνήτρια, Ακαδημία Επιστημών της Σλοβακίας, Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Trnava), Stéphane Distinguin (Γαλλία - ιδρυτής και Διευθύνων σύμβουλος, Fabernovel), Stephan Vanfleteren (Βέλγιο - φωτογράφος) και Vladimir Taiger (Εσθονία - γραφίστας, Τυπογραφείο Ασφαλείας Vaba Maa). Ο διορισμός εκπροσώπου από τη Μάλτα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις