Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο διεύρυνσης των κυρώσεων, που αφορούν το καθεστώς της Λευκορωσίας και σε αερογραμμές τρίτων χωρών, οι οποίες φέρονται να διευκολύνουν τη μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία, στο πλαίσιο των προσπαθειών του καθεστώτος να ασκήσει πίεση στην ΕΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες για το κατά πόσο στις αερογραμμές αυτές περιλαμβάνονται και οι Τουρκικές Αερογραμμές, ο εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο παρέπεμψε στην δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το βράδυ της Δευτέρας.
Όπως είπε, η κ. Φον ντερ Λάιεν κάλεσε για διεύρυνση των κυρώσεων και σε αερογραμμές που φέρονται να εμπλέκονται, και πρόσθεσε πως η Κομισιόν «εξετάζει αυτή τη πιθανότητα» ούτως ώστε να αντιμετωπίσει τη ρίζα του προβλήματος και να αποτρέψει «την καθοδήγηση των μεταναστών αυτών στην παγίδα» του λευκορωσικού καθεστώτος.
Υπογράμμισε ωστόσο πως σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες, ενώ σε ερώτηση αν η Κομισιόν παρακολουθεί την κατάσταση σε σχέση με τη Ρωσία, ο κ. Στάνο πρόσθεσε πως η Κομισιόν παρακολουθεί πέραν των δέκα χωρών σε σχέση με το θέμα αυτό.
Στο μικροσκόπιο και οι Τουρκικές Αερογραμμές
Υπενθυμίζεται πως ερωτηθείς για το αν και οι Τουρκικές Αερογραμμές βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Κομισιόν τη Δευτέρα, ο κ. Στάνο είχε απαντήσει θετικά και είχε προσθέσει πως η ΕΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές, «ώστε να μπει τέλος σε αυτή την κατάχρηση προγραμματισμένων πτήσεων κανονικών αερογραμμών», όπως είπε.
Γενικότερα για το θέμα, ο κ. Στάνο ανέφερε κατά τη μεσημβρινή ενημέρωση της Τρίτης πως η πλειοψηφία των μεταναστών προέρχονται από το Ιράκ, και πως παρά τον περιορισμό των αφίξεων από τη χώρα μετά από συμφωνία με την ιρακινή κυβέρνηση, το λευκορωσικό καθεστώς έχει ανοίξει νέες διόδους μέσω άλλων κρατών.
Μεταξύ των χωρών με τις οποίες βρίσκεται σε επικοινωνία η ΕΕ είναι το Μαρόκο, η Συρία, το Κατάρ, το Ιράν, η Ινδία, η Σρι Λάνκα, η Τυνησία, η Υεμένη και η Αλγερία, πρόσθεσε ο κ. Στάνο.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η ΕΕ μπορεί να μιλήσει με το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, ο κ. Στάνο σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει το καθεστώς στη συγκεκριμένη χώρα αλλά πως έχει επαφές τις οποίες αξιοποιεί.
Αναφορικά με τις προσεχείς επαφές του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά σε χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, που το καθεστώς της Λευκορωσίας κατευθύνει στα σύνορα με την ΕΕ, η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε πως το πρόγραμμα του κ. Σχοινά βρίσκεται σε φάση διαμόρφωσης.
Ο στόχος, συνέχισε, «είναι να αναπτυχθούν μαζί με τις κυβερνήσεις οι κατάλληλες ενέργειες για να αποτραπούν περισσότεροι μετανάστες από το να κατευθυνθούν προς τη Λευκορωσία και την Πολωνία».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις