Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προειδοποιεί πως η επερχόμενη περίοδος της εποχικής γρίπης σε συνδυασμό με την πανδημία του COVID-19 μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τους ηλικιωμένους ή για τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αρμόδιος ειδικός του ECDC, τα προστατευτικά μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού αποδεικνύονται αποτελεσματικά και στον περιορισμό της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου ο ECDC αναφέρει πως αν και ο συνολικός αριθμός ανιχνεύσεων γρίπης στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) παραμένει χαμηλός, η κυκλοφορία της γρίπης βρίσκεται πάνω από το εποχικό όριο στην Κροατία.
Ο κύριος αναφερόμενος υποτύπος μεταξύ των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ τον περασμένο μήνα είναι ο A(H3N2), ο οποίος επηρεάζει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους και σχετίζεται με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Σύμφωνα με το ECDC, αυτό σημαίνει πως η εποχική γρίπη αυτό τον χειμώνα μπορεί να επηρεάσει περισσότερο τους ηλικιωμένους.
«Οι έγκαιρες ανιχνεύσεις του υποτύπου Α (H3N2) αποτελούν ένδειξη ότι η επερχόμενη περίοδος γρίπης μπορεί να είναι σοβαρή, αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς θα είναι η επερχόμενη περίοδος γρίπης», ανέφερε ο Πάσι Πεντίνεν, επικεφαλής του προγράμματος του ECDC για την εποχική γρίπη.
«Μια απότομη αύξηση των λοιμώξεων από τη γρίπη κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας της COVID-19 θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και θα μπορούσε να επιβαρύνει επιπλέον τα συστήματα υγείας που έχουν ήδη καταπονηθεί από την COVID-19» πρόσθεσε ο κ. Πεντίνεν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις ώστε να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2020-2021 σημειώθηκε αξιοσημείωτη μείωση (μεγαλύτερη του 99%) στον αριθμό των κρουσμάτων γρίπης που ανιχνεύθηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ. Αυτό σημαίνει ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η αποφυγή του συνωστισμού και η τήρηση των μέτρων υγιεινής, δρουν αποτελεσματικά όχι μόνο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά και της γρίπης.
«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ληφθεί υπόψη σε περιβάλλοντα όπως οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι υγειονομικής περίθαλψης», επεσήμανε ο κ. Πεντίνεν, προσθέτοντας πως ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού και της γρίπης «παρέχει επίσης καλή προστασία έναντι σοβαρών ασθενειών», κάτι που αφορά ειδικά όσους εργάζονται σε νοσοκομεία και χώρους υγειονομικής περίθαλψης ή γηροκομεία.
Κάθε χρόνο, περίπου το 20% του πληθυσμού νοσεί από γρίπη κάθε χρόνο και ένας στους τέσσερις εμφανίζει συμπτώματα. Οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και τα άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις, προβλήματα με τους πνεύμονες, διαβήτη ή προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Παραδέχθηκε ο 25χρονος που συνελήφθη μετά από καταδίωξη στην Πάφο - Αφέθηκε ελεύθερος ο συνοδηγός
• Έσπασε στο ξύλο συναδέλφισσα του και την έστειλε νοσοκομείο - Καταδικάστηκε άνδρας στη Λεμεσό
• Ελαττωματικοί αερόσακοι: Έτσι θα καταλάβουμε αν τους έχουμε στο αυτοκίνητό μας
• Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα στην επαρχία Λευκωσίας - Επεκτάθηκε σε υπόγειο οικίας η φωτιά
• Θλίψη: Πέθανε ο Χαράλαμπος Τσιαμπρής - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις