Οι νέες μολύνσεις σε ανθρώπους που πέρασαν πέρυσι την Covid-19 έχουν αρχίσει να αυξάνονται, αναφέρει ειδικός από τις ΗΠΑ. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο. Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Περάσατε τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αλλά αναρρώσατε πλήρως και πλέον αισθάνεστε ανίκητοι. Τώρα πια αποκλείεται να αρρωστήσετε, σωστά; Πόσο μάλλον αν κάνετε και μια δόση εμβολίου μετά από κάποιους μήνες.
Δυστυχώς αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό. Οι ειδικοί λένε πως δεν αποκτά ανοσία για μια ζωή όποιος μολύνθηκε από τον κορωνοϊό και ανέρρωσε από αυτόν. Αν μάλιστα δεν κάνει μία δόση εμβολίου, μπορεί να κινδυνεύει ακόμα περισσότερο να ξαναρρωστήσει.
Στην πραγματικότητα, έχουν αρχίσει να αυξάνονται όσοι αρρωσταίνουν ξανά, αναφέρει ο Dr. Frank Esper, από το Κέντρο Παιδιατρικών Λοιμωδών Νόσων της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.
Σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους εθελοντές, οι ανεμβολίαστοι με ιστορικό COVID-19 το 2020 είχαν 2,34 φορές περισσότερες πιθανότητες να ξαναμολυνθούν το 2021.
Ανάλογα ευρήματα είχαν και προγενέστερες μελέτες. Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι «ο κορωνοϊός μπορεί να ξεπεράσει την φυσική ανοσία και να οδηγήσει σε δεύτερη μόλυνση», λέει ο Dr. Esper. «Σχεδόν όλα τα περιστατικά επαναμολύνσεων που βλέπουμε, είναι ανεμβολίαστοι άνθρωποι. Επομένως, παρά την Covid, χρειάζεται και τουλάχιστον μια δόση των εμβολίων».
Εξασθενημένο ανοσοποιητικό
Οι άνθρωποι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα επίσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για επαναμόλυνση, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήσαν η πρώτη πληθυσμιακή ομάδα για την οποία εγκρίθηκε τρίτη δόση των εμβολίων.
«Γνωρίζουμε ήδη πως οι ασθενείς αυτοί συχνά έχουν μικρότερη ανταπόκριση στα εμβόλια από την επιθυμητή. Επιπλέον, ο κορωνοϊός μπορεί να τους μολύνει και δεύτερη φορά», λέει ο Dr. Esper. «Η τρίτη δόση των εμβολίων μπορεί να μειώσει τους κινδύνους αυτούς».
Σε πόσο καιρό όμως μετά την αρχική λοίμωξη μπορεί κάποιος να μολυνθεί εκ νέου; «Αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμα με βεβαιότητα», απαντά ο ειδικός. «Σίγουρα όμως όχι τους πρώτους μήνες. Τον πρώτο καιρό ο οργανισμός δημιουργεί εξουδετερωτικά αντισώματα που αποτρέπουν για κάποιους μήνες τη νέα μόλυνση».
Διαφορετική εκδήλωση
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τη δεύτερη φορά η Covid μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικό τρόπο, προσθέτει. Όντως, σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα των ασθενών είναι ήπια, ενώ κάποιοι είναι και ασυμπτωματικοί.
Ακόμα και έτσι, όμως, ο ασθενής παραμένει μεταδοτικός και μπορεί να μολύνει άλλα άτομα. Γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, καλή υγιεινή).
«Ο κυριότερος τρόπος προστασίας είναι τα εμβόλια, αλλά ούτε αυτά είναι πανάκεια», τονίζει ο Dr. Esper. «Επομένως, πρέπει να εξακολουθήσουμε να προσέχουμε όσο και πέρυσι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις