Λαμβάνουμε τα μέτρα μας ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραβίασης της υφαλοκρηπίδας μας, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί ΑΟΖ και στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογο του της Βενεζουέλας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «λαμβάνουμε τα μέτρα μας ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραβίασης της υφαλοκρηπίδας μας».
«Την τελευταία φορά η Ελλάδα μπήκε στην υφαλοκρηπίδα μας για 1 χλμ. Εμείς εκδώσαμε την αναγκαία NAVTEX και κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Όταν απομακρύνθηκαν από εδώ, ήθελαν να μπουν ξανά, αυτή τη φορά από την Κύπρο, και είχαν την ίδια μεταχείριση και εκεί», υποστήριξε ο κ. Τσαβούσογλου.
Σύμφωνα με τον ίδοι «διαμαρτύρονται συνεχώς για την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα», ισχυριζόμενος ότι «δεν γνωρίζω σε τι ωφελεί αυτό, ίσως για εσωτερική κατανάλωση».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας έχουν καθοριστεί. «Τα έχουμε καταχωρήσει στα Ηνωμένα Έθνη. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα έναντι οποιασδήποτε απόπειρας παραβίασης της υφαλοκρηπίδας μας».
«Πρόσφατα, η Ελλάδα ήθελε να πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα εκεί. Ο στόχος τους δεν είναι επιστημονική έρευνα εκεί στο 1 χιλιόμετρο, αλλά να παραβιάσουμε την υφαλοκρηπίδα μας. Εκδώσαμε την αναγκαία NAVTEX, προβήκαμε στις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Το ναυτικό μας εμπόδισε πρώτα το πλοίο και δεν του επέτρεψε να μπει σε αυτή τη περιοχή», είπε.
Όταν απομακρύνθηκαν από εδώ, πρόσθεσε, «προσπάθησαν εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας από την Κύπρο αυτή τη φορά. Είχαν την ίδια αντιμετώπιση και εκεί, πήραμε τα απαραίτητα μέτρα».
Υποστήριξε ότι «όταν με τις ενέργειές μας στο πεδίο καταργούμε τον χάρτη της Σεβίλλης, αυτό δεν μπορούν να το χωνέψουν».
«Αφενός, παραπονιούνται στη διεθνή κοινότητα για την Τουρκία. Δεν μπορούν να ηρεμήσουν αν δεν κάνουν δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας 2-3 φορές την ημέρα», υποστήριξε ο κ. Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος Υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί και ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο όπως κηρύχθηκε και υφαλοκρηπίδα, ωστόσο είπε ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων. «Δηλώσαμε την υφαλοκρηπίδα μας, την καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ, την προστατεύουμε καλά», είπε, θέτοντας το ερώτημα: «Επιπλέον, τι χρησιμεύει η δήλωση ΑΟΖ; Για τα πλούτη στο νερό, το ψάρεμα».
Για παράδειγμα, συνέχισε ο ίδιος, «έχουμε δηλώσει την υφαλοκρηπίδα μας στη Μαύρη Θάλασσα ως ΑΟΖ ταυτόχρονα. Και στη Μεσόγειο μπορούμε επίσης να το δηλώσουμε. Στη συνέχεια, όταν τη δηλώσουμε καμία χώρα ή ψαράς δεν θα μπορεί να εισέλθει στην περιοχή όπου βρίσκεται η υφαλοκρηπίδα μας».
Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου «η ΑΟΖ δεν έχει δηλωθεί επειδή δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη στο θέμα του ψαρέματος στη Μεσόγειο αυτή τη στιγμή, αλλά μπορεί να υπάρξει. Δεν υπάρχουν εμπόδια ενώπιόν μας εδώ, αλλά δεν είναι σωστή η αντίληψη ότι ‘δεν μπορεί να προστατευτεί ο υποθαλάσσιος πλούτος ή υφαλοκρηπίδα αν δεν κηρυχθεί ΑΟΖ».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις