Θα συζητηθεί η επιδημιολογική πορεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα - Ανησυχία και με το κύμα αντιεμβολιαστών, το οποίο «φρενάρει» την ανάσχεση της πανδημίας - Τι δείχνουν τα στοιχεία
Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν εκτάκτως, αύριο, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν σύσκεψη με δημάρχους και υγειονομικούς φορείς της πόλης, στις 11 το πρωί, προκειμένου να συζητηθεί η επιδημιολογική πορεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα. Πάντως πληροφορίες του thestival, αναφέρουν ότι αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στο υπουργείο Υγείας είναι η κατάσταση στη δυτική Μακεδονία.
Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ενώ αύριο θα μεταβεί και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Στο μεταξύ, μεγάλη ανησυχία εκτός από την αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που παρουσάζει η ευρύτερη περιοχή.
Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι 54 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό στη Βόρεια Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα ήταν ανεμβολίαστοι. Σύμφωνα με στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 53 ασθενείς εκ των οποίων οι 51 (ποσοστό 96,2%) είναι ανεμβολίαστοι.
Σε ό,τι αφορά τις απλές κλίνες, νοσηλεύονται 258 ασθενείς, εκ των οποίων οι 202 (ποσοστό 81,5%) δεν έχουν εμβολιαστεί και οι 46 είναι εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από τα 2.126 νέα κρούσματα κορωνοϊού του τελευταίου 24ώρου, τα 369 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 341 στη Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης πλησιάζουν σε αριθμό αυτά της Αττικής, αλλά ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από το Covid-19.gov για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών κάθε περιοχής:
Αθήνα:
- 61,50% ο κεντρικός τομέας με μια δόση και 60,67% με δύο δόσεις.
- 70,96% ο βόρειος τομέας με μία δόση και 67% με δύο δόσεις.
- 61,38 ο νότιος τομέας με μια δόση και 56,59 με δύο δόσεις.
Θεσσαλονίκη:
- 55,52% με μία δόση. - 51,24 με δύο δόσεις.
Ανοδικές τάσεις στους περισσότερους από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης Σύμφωνα με το voria.gr, οι περισσότεροι από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης εμφανίζουν ανοδικές τάσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως δείχνει η εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ προς τους δημάρχους.
Η μεγαλύτερη αύξηση αριθμητικά εμφανίζεται στον δήμο Θεσσαλονίκης, που επέστρεψε στα αριθμητικά δεδομένα προ τριών εβδομάδων. Αρκετοί είναι οι δήμοι με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων επί περίπου ένα δίμηνο και με διακυμάνσεις μεταξύ πέντε και δέκα κρουσμάτων πάνω ή κάτω από εβδομάδα σε εβδομάδα.
Λίγοι δήμοι κατόρθωσαν να εμφανίσουν και την προηγούμενη εβδομάδα μειωμένα κρούσματα, χωρίς η μείωση πάντως να είναι ενδεικτική τάσης βελτίωσης.
Από την άλλη πλευρά, πιο καλή είναι η κατάσταση στο ζήτημα των νοσηλειών σε όλους τους δήμους, καθώς κυμαίνεται περίπου στο 10%. Ως εκ τούτου, το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία δεν επιβαρύνονται σημαντικά, σε μια περίοδο που αναμένεται έξαρση της πανδημίας από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά.
ΠΗΓΗ: Πηγή: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις