Σήμερα είναι μέρα μνήμης που δεν πρέπει ποτέ να διαγραφεί, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά το μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος προς προάσπιση της νομιμότητας και της δημοκρατίας, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και το τρισάγιο που ακολούθησε.
«Σήμερα είναι μέρα μνήμης που δεν πρέπει ποτέ να διαγραφεί διότι η προδοσία της Χούντας και των εδώ συνεργατών της έφεραν μια ανείπωτη καταστροφή στην Κύπρο. Συνεπώς, ο καθένας θα πρέπει να διδάσκεται από το τι προηγήθηκε, τι ακολούθησε του πόσο κάποιοι Ελληνόφωνοι εκτελούσαν εντολές ξένων δυνάμεων προς όφελος συγκεκριμένης χώρας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τον επιμνημόσυνο λόγο είπε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος ανέφερε ότι «είναι βαριά η ευθύνη και δυσβάστακτο το χρέος να απευθύνει κάποιος το λόγο σήμερα 15 του Ιούλη 2021. Πολύ περισσότερο στο μνημόσυνο ηρώων και μαρτύρων της αντίστασης 47 χρόνια μετά».
Όπως ανέφερε, σαράντα επτά χρόνια μετά «η αναγκαία εθνική λαϊκή ενότητα δεν οικοδομείται με τη διαγραφή των εθνικών εγκλημάτων όπως το προδοτικό πραξικόπημα, αλλά με τη συντήρηση αυθεντικής και αληθινής της ιστορικής μνήμης για να φωτίζει διδακτικά το παρόν και το μέλλον».
Αναφερόμενος στους πεσόντες, ο κ. Ομήρου είπε ότι « δίνουμε αναφορά και μήνυμα σε τούτο τον ετήσιο απολογισμό πως ποτέ δεν θα συμφιλιωθούμε με τη στρέβλωση του νοήματος της υπέροχης θυσίας τους. Και τους βεβαιώνουμε ότι με γνώση της ιστορικής αλήθειας και με επίγνωση του χρέους θα αγωνιστούμε για την άρση των συνεπειών της προδοσίας. Μιας προδοσίας που οργάνωσαν ξένα συνωμοτικά κέντρα σε συνεργασία με εσωτερικά προγεφυρώματα και της οποίας τραγικό θύμα υπήρξε ο λαός μας».
Χρέος μας ανέφερε απέναντι στη δική τους θυσία είναι να συνεχίσουμε και σήμερα την αντίσταση, να συνεχίσουμε τον αγώνα, για λύση που δεν θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα αλλά θα τα καταργεί, που δεν θα στηρίζεται σε καταστρατήγηση, αλλά σε διασφάλιση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, του χώρου, των θεσμών και της οικονομίας, που θα στηρίζεται στην αρχή της δημοκρατίας. Μια αρχή, όπως είπε, που είναι απολύτως συμβατή και πουθενά δεν αντιμάχεται τη λειτουργία της Ομοσπονδίας.
«Λύση χωρίς συρματοπλέγματα, διαχωριστικά τείχη, ξένους στρατούς, εποίκους και φυλετικούς διαχωρισμούς. Γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με μισή πατρίδα. Θέλουμε και θα αγωνιστούμε για ελεύθερη πατρίδα για όλους. Όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», συμπλήρωσε.
Παράλληλα ανέφερε ότι «το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή της παγίωσης των τετελεσμένων της εισβολής και η εμμονή σε λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και θα αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου. Η λύση του Κυπριακού αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα και το μέγιστο χρέος μας προς το λαό και την πατρίδα».
Η Κύπρος, πρόσθεσε, δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη. Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε. Ούτε μπορεί η Ε.Ε., είπε, με επαναλαμβανόμενα ευχολόγια τα οποία η Τουρκία περιφρονεί σκαιότατα, να εκφράσει την επιβαλλόμενη αλληλεγγύη της σε ένα κράτος – μέλος.
Τέλος ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στο «χρέος μας να απορρίψουμε τις δόλιες αξιώσεις της Τουρκίας για λύση δύο κρατών και συνομοσπονδίας και να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά τους σχεδιασμούς εποικισμού της Αμμοχώστου, περαιτέρω στρατιωτικοποίησης της κατεχόμενης Κύπρου και της επιδρομικής δράσης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας»..
Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων και θυμάτων του πραξικοπήματος στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου στεφάνια κατέθεσαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αριχεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, ο αρχηγός της Αστυνομίας, νυν και πρώην αξιωματούχοι, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, σωματεία και οργανώσεις, καθώς και συγγενείς των πεσόντων και θυμάτων του πραξικοπήματος
Στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στο πραξικόπημα τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή, ενώ η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις