ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι μνήμες στράφηκαν πίσω σήμερα στο εργαστήρι του ελεύθερου ραδιοσταθμού της Κύπρου

Οι μνήμες στράφηκαν πίσω σήμερα στο εργαστήρι του ελεύθερου ραδιοσταθμού της Κύπρου

Οι μνήμες στράφηκαν πίσω σήμερα στο εργαστήρι του ελεύθερου ραδιοσταθμού της Κύπρου.

Στο εργαστήρι που ο Νίκος Νικολαΐδης και οι αντιστασιακοί της Πάφου λειτούργησαν τον ελεύθερο ραδιοσταθμό της Κύπρου στις 15 Ιουλίου του 1974  ενάντια στο προδοτικό πραξικόπημα και μετέδωσαν το ιστορικό διάγγελμα του Προέδρου Μακαρίου, συγκεντρώθηκαν όλοι προκειμένου να παραστούν στην ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες της αντίστασης και τους αποβιώσαντες συντελεστές του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Κύπρου. Την εκδήλωση μνήμης και τιμής διοργάνωσαν όπως κάθε χρόνο η Οργάνωση Αντιστασιακών Πάφου και το Ίδρυμα Ελεύθερης Ραδιοφωνίας Νίκου Νικολαΐδη. 

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 8:20 π.μ. το πρωί , ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, στο χώρο όπου λειτούργησε ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός, στο εργαστήριο του  Νίκου Νικολαΐδη, έναντι Δικαστικού Μεγάρου Πάφου. 

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αντιστασιακών Πάφου Ανδρέας Θεοδώρου σε ομιλία του αναφέρθηκε στο σκοτεινό μονοπάτι της προδοσίας και του αίσχους όπου στεκόμαστε, όπως είπε, «με όλη τη δύναμη της ψυχής μας και καταδικάζουμε,τους ολετήρες της φωτιάς που έκαψαν τον Εθνάρχη Μακάριο και την Κύπρο». Από την άλλη συνέχισε, «είναι η καθάρια και φωτεινή στράτα της τιμής και αξιοπρέπειας όπου και πάλι στεκόμαστε με σεβασμό και ευλάβεια και τιμούμε αυτούς που με κάθε τρόπο σθεναρά αντιστάθηκαν στα ανόσια σχέδια των εχθρών της Κύπρου». 

Ανάμεσα σ’ αυτούς τόνισε ο κ. Θεοδώρου και ο μακαριστός Νίκος Νικολαϊδης που μαζί με τους άλλους συντελεστές του ελεύθερου ραδιοσταθμού , του σταθμού της Πάφου που ακούστηκε στα πέρατα της οικουμένης καθώς  και τους αγωνιστές της αντίστασης που έδωσαν το αίμα τους υπερασπιζόμενοι την δημοκρατία και την ελευθερία.
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο που τέλεσε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.  Εξάλλου στην σύντομη ομιλία του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος  αναφέρθηκε στο  νόημα της μέρας, το πνεύμα της αντίστασης και τον συνεχιζόμενο αγώνα επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού. 

Είπε, πως η στιγμή είναι ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη όλως μας αλλά και στο σώμα της πατρίδας μας.  47 ολόκληρα χρόνια  από την μεγάλη προδοσία, της 15ης Ιουλίου του 1974. Τότε που αναβίωσαν στην πιο κρίσιμη στιγμή της εθνικής μας ζωής, ο εφιάλτης, ο Ιούδας στα πρόσωπα της ελληνικής χούντας και των εδώ ολίγων. Μια στιγμή συνέχισε, «που θα θέλαμε να διαγράψουμε από την μνήμη μας, που θα ευχόμαστε να μην είχε παρουσιαστεί»,  προσθέτοντας πως αντίθετα μάλιστα, «το μέλλον διαγράφεται ζοφερό όσον ποτέ άλλοτε, και η κατάσταση γίνεται περισσότερο καταθλιπτική από τη συναίσθηση ότι αίτιοι της συμφοράς δεν ήταν ξένοι αλλά δικοί μας.  Και αν δεν μπορούμε να τους πούμε Έλληνες ήταν ελληνόφωνοι.

Ο Πάφου Γεώργιος  τόνισε πως καθησυχάζει κάπως την συνείδηση μας το γεγονός ότι η Πάφος έπραξε το καθήκον της, πρώτα οι συμμετέχοντας στον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό της Πάφου με επικεφαλής τον Μακαριστό Νίκο Νικολαΐδη αλλά και οι υπόλοιποι αντιστασιακοί που κατέβαλαν στρατόπεδο και αστυνομικούς σταθμούς. Έστω είπε και η διήμερη αντίσταση στο πραξικόπημα έσωσε τον Μακάριο και ανέτρεξε τα σχέδια της χούντας και των εδώ οργάνων της. 

Στην εκδήλωση αναγνώστηκαν  τα ονόματα των αποβιωσάντων συντελεστών του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Κύπρου και το προσκλητήριο πεσόντων κατά το πραξικόπημα. Του Γιαννάκη Ομήρου πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ανδρέας Φυλακτού, Πανίκος Κανάουρος, Ανδρέας Σωτηριάδης, Κώστας Χαραλαμπίδης και στην φρουρά Ανδρέας Στυλιανίδης, Ντίνος Μάης και Ανδρέας Ονουφρίου. 

Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων αντιστασιακών της Πάφου Σαββάκη Ευαγόρου, Μιχαλάκη Χριστοδούλου, Ανδρέα Μιχαηλίδη, Περικλή Περικλέους, Στέλιου Σαββίδης, Φειδία Στόκκου, Αθανάσιου Γεωργίου, Ροδοσθένη Αλεξάνδρου, Δημήτρη Ζινιάρης, Γεώργιου Ηροδότου, Στέλιου Σιέππη και Ανδρέα Μακαρίου που έπεσαν στις 15.7.1974.

Επίσης, για τους Ανδρέα Παπαδόπουλο. Θεόδωρο Γεωργίου, που έπεσαν στις 16.7.1974, τον Ανδρέα Κέστα, Χαράλαμπο Κυρίκου, Νίκο Σολωμού και Φίλιππο Κρητιώτη, που έπεσαν  στις 17.7.1974.

Ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε και στον  Δημοσθένη Γεωργίου που δολοφονήθηκε από τους πραξικοπηματίες στις 8 .9.1974, Μαργαρού Θεοδώρου στις 15.7.1974 και ο μικρός Σταύρος Πηδιάς      

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ξενάγηση των επισκεπτών στο ιστορικό εργαστήρι του πατέρα της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας και αείμνηστου Ν. Νικολαΐδη.

Σημειώνεται πως φέτος συμμετείχε για 1η φορά το  Σωματείο Ερασιτεχνών Αθλητών Στίβου Πάφου (ΣΕΒΑΣ) Στέλιος Κυριακίδης.

Οι αθλητές κάλυψαν τρέχοντας  συμβολική διαδρομή μνήμης με αφετηρία το Δασούδι στις 7.30 π.μ.  Η  συμβολική διαδρομή μνήμης που κάλυψαν  τρέχοντας οι δρομείς του Σωματείου Ερασιτεχνών Αθλητών Στίβου Πάφου (ΣΕΒΑΣ) Στέλιος Κυριακίδης ξεκίνησε στις 7.30 π.μ. από τη περιοχή Δασούδι. 

Οι δρομείς πέρασαν  από σημεία που θυμίζουν τα γεγονότα των ημερών εκείνων όπως,  την 5η Στρατιωτική Διοίκηση Πάφου (σημερινά γραφεία Πολεοδομίας Δήμου Πάφου), τον παλαιό Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό(εκεί συνελήφθησαν και βασανίστηκαν αντιστασιακοί), τα γραφεία και την πλατεία Μητρόπολης Πάφου (σημείο καταφυγής και διαμονής του Μακαρίου, των συσκέψεων παραγόντων της Πάφου και εκφώνησης του Ιστορικού Διαγγέλματος του Μακαρίου), τα γραφεία της Ένωσης Αγωνιστών Πάφου (έναντι πλατείας Κωστή Παλαμά), το μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης. 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top