ΔΙΕΘΝΗ

Eurostat: Η ΕΕ κατέγραψε το 2020 ρεκόρ θανάτων για τα τελευταία 60 χρόνια

Eurostat: Η ΕΕ κατέγραψε το 2020 ρεκόρ θανάτων για τα τελευταία 60 χρόνια

Ο αριθμός των γεννήσεων συνέχισε να μειώνεται -Η μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού παρατηρήθηκε στην Ιταλία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε το 2020 λόγω της πανδημίας αριθμό-ρεκόρ θανάτων για τα τελευταία 60 χρόνια βάσει των πρώτων διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων, γεγονός που οδήγησε σε ελαφρά μείωση του πληθυσμού, ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν 534.000 θανάτους περισσότερους από το 2019 (+11%): οι θάνατοι από 4,7 εκατομμύρια αυξήθηκαν σε 5,2 εκατομμύρια. Αριθμός που «αντανακλά τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19», σύμφωνα με τη Eurostat.

Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι πρόκειται για τον «μεγαλύτερο αριθμό ετήσιων θανάτων από το 1961», πρώτη χρονιά για την οποία είναι διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για το σύνολο των χωρών αυτών.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, αλλά κυρίως στην Ιταλία (+111.700, +18%), στην Ισπανία (+75.500, +18%) και στην Πολωνία (+67.600, +17%), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Αυτή η μεγάλη θνησιμότητα συνέβαλε στην ελαφρά μείωση του πληθυσμού της ΕΕ το 2020, ο οποίος από 447,3 εκατομμύρια κατοίκους πέρασε στα 447 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των γεννήσεων συνέχισε να μειώνεται. Το φυσικό ισοζύγιο, δηλαδή η διαφορά μεταξύ του αριθμού των γεννήσεων και αυτού των θανάτων, είναι αρνητικό από το 2012 (εκτός το 2014 όπου ήταν μηδενικό) και μειώνεται από το 2016.

Από το 2001 έως το 2019, ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 4%, αύξηση που τροφοδοτήθηκε κυρίως από ένα θετικό μεταναστευτικό ισοζύγιο. Αυτό το ισοζύγιο μειώθηκε το 2020, καθώς επλήγη το ίδιο από τις συνέπειες της πανδημίας.

«Υπήρξε αντίκτυπος, είτε γιατί τα σύνορα έκλεισαν, γεγονός που εμπόδισε τις μετακινήσεις του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, είτε γιατί άνθρωποι επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους λόγω της απώλειας της εργασίας τους ή άλλης αιτίας», ανέφερε ο ειδικός της Eurostat Τζιαμπάολο Λαντζιέρι στη διαδικτυακή παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων.

Ωστόσο το βασικό στοιχείο που εξηγεί τη μείωση του πληθυσμού είναι ο αντίκτυπος της πανδημίας στη θνησιμότητα, διευκρίνισε.

Η μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού παρατηρήθηκε στην Ιταλία (-384.000, ή -0,6% του πληθυσμού), ακολουθούν η Ρουμανία (-143.000, -0,7%) και η Πολωνία (-118.000, -0,3%).

Συνολικά, εννέα από τις 27 χώρες μέλη είχαν μείωση του πληθυσμού τους το 2020, οι άλλες 18 κατέγραψαν αύξηση: όπως η Γαλλία (+119.000, +0,2%), όπου ο αριθμός των γεννήσεων είναι υψηλότερος εκείνου των θανάτων.

protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

• Φόνο εκ προ μελέτης διερευνούν οι Αρχές για την υπόθεση του 62χρονου που βρέθηκε μαχαιρωμένος στη Λεμεσό - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

• Πολιτικός Αναλυτής στο «Τ»: Οι διεθνείς προκλήσεις που αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις το 2025

• Ρεβεγιόν στα κέντρα αναψυχής: Κρατήσεις αλλά και… ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής - Το ωράριο και οι τιμές

• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου

• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»



Νεκρός σύζυγος στην Λεμεσό: Μυστήριο τι συνέβη το μοιραίο βράδυ - Τα δώρα και ο τσακωμός - Βίντεο

Νεκρός σύζυγος στην Λεμεσό: Μυστήριο τι συνέβη το μοιραίο βράδυ - Τα δώρα και ο τσακωμός - Βίντεο

Νεκρός στο σαλόνι του διαμερίσματος του στην περιοχή Πύργου,  βρέθηκε 62χρονος Vitaly Shostak από την Ουκρανία, με μια μαχαιριά στην καρδιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top