Με την επιδημιολογική εικόνα να έχει 'τσαλακωθεί' την τελευταία εβδομάδα, την αυξητική τάση των περιστατικών και νοσηλειών να συνεχίζει και την ινδική μετάλλαξη να βρίσκεται ήδη στην κοινότητα ειδικοί επιστήμονες και Κυβέρνηση προσπαθούν εναγωνίως να εκπονήσουν το σχέδιο δράσης που θα σταματήσει τη διασπορά.
Έχοντας καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να υπάρξει αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων με πρωταρχικό στόχο και σκοπό την προστασία της οικονομίας, το ενδιαφέρον στρέφεται στο εμβολιαστικό πλάνο με τους εμπλεκόμενους να προσπαθούν να συντάξουν λίστα με κίνητρα και... αντί-κίνητρα πείθοντας -έστω- μερίδα του κόσμου που δεν εντάχθηκε στο πλάνο να εμβολιαστεί.
Του Ανδρέα Κόκκινου
Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ το μοντέλο Ελλάδας -που προσφέρει μέχρι και οικονομικά ανταλλάγματα σε όσους εμβολιάζονται- δεν προκρίθηκε στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο (Δευτέρα 28/6) με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα αλλά και μέλη της Κυβέρνησης να προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους και κίνητρα για την επανεκκίνηση του εμβολιαστικού πλάνου.
Το γράψε-σβήσε συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στο Προεδρικό, εμείς όμως θα σας παραθέσουμε όλα τα μπόνους-κίνητρα που τέθηκαν επί τάπητος και συγκεντρώνουν τις δικές τους πιθανότητες επαλήθευσης.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που κλειδώνουν στο Υπουργικό - Τι κερδίζουν οι εμβολιασμένοι
Πρώτο και καλύτερο -και με σύσταση του ίδιου του απερχόμενου Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου- είναι η επαναφορά της χρήσης SafePass (ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους που παρατηρείται συνωστισμός/συγχρωτισμός) αφού εικάζεται από τα πρώτα αποτελέσματα πως το κοινό έχει χαλαρώσει επικίνδυνα, δημιουργώντας εστίες μετάδοασης σε τέτοιους χώρους.
Εν συνεχεία τεράστια ήταν η συζήτηση γύρω από το θέμα των δωρεάν ράπιντ τεστ και την ενδεχόμενη κατάργηση του. Η θέση του Υπουργείου Υγείας είναι επί της ουσίας ότι από τη στιγμή που παρέχεται σε όλους τους πολίτες η δυνατότητα εμβολιασμού -και μάλιστα δωρεάν- δε συντρέχει λόγος πλέον να αναλώνεται ένα τόσο μεγάλο κονδύλι για να πραγματοποιούνται χιλιάδες δωρεάν τεστ καθημερινά.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Πόσα θα πληρώνουν όσοι δεν εμβολιάστηκαν - Τέλος τα δωρεάν τεστ, το χέρι στην τσέπη
Μάλιστα σε συνάρτηση με την επαναφορά του SafePass που αναφέραμε προηγουμένως, κάτι τέτοιο δημιουργεί αυτόματα την ανάγκη είτε κάποιος να σπεύσει για εμβολιασμό, είτε να επωμίζεται ένα σημαντικό κόστος σε εβδομαδιαία βάση για σκοπούς εργασίας ή ακόμη και μετάβασης σε χώρους εστίασης ή διασκέδασης.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για εμβολιασμένους (κάτι που θα αφορά φυσικά μόνο τους εξωτερικούς χώρους) όμως γίνονται δεύτερες σκέψεις κατά πόσο μια τέτοια απόφαση θα έχει πρακτική εφαρμογή καθώς ο έλεγχος καθίσταται αυτόματα σχεδόν αδύνατος.
Όσον αφορά μπόνους εμβολιασμένων, έπεσαν στο τραπέζι τόσο η χορήγηση έξτρα άδειας το χρόνο σε εργαζόμενους που εμβολιάστηκαν ενώ στη συνέχεια αφού ο στόχος ήταν οι μικρότερες ηλικίες υπήρξε και σύσταση για μεγαλύτερη άδεια σε στρατιώτες και εθνοφρουρούς που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμού, δίνοντας έτσι άλλο ένα έξτρα κίνητρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Πάμε για διπλάσια κρούσματα, πάνω από 20 αλυσίδες- Συναγερμός σε επιδημιολόγους και ιχνηλάτηση
Υπενθυμίζουμε πως σήμερα (Τετάρτη 30/6) συνέρχεται διυπουργική επιτροπή -παρουσία 6 υπουργών- για τον τελικό καταρτισμό της λίστας που θα περιλαμβάνει τα κίνητρα και τα μπόνους εμβολιασμένων, τα οποία θα παρουσιαστούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή (2/7) στις 7 το απόγευμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έρχονται διακοπές ρεύματος λόγω εργασιών - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πότε
• Αύξηση στα παράπονα καταναλωτών – Τι αφορούσαν τα περισσότερα και η σύγκριση με την περσινή χρονιά
• «Έφυγε» η Μάρω Καδή - Πότε θα γίνει η κηδεία και η παράκληση της οικογένειας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις