ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που κλειδώνουν στο Υπουργικό - Τι κερδίζουν οι εμβολιασμένοι

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που κλειδώνουν στο Υπουργικό - Τι κερδίζουν οι εμβολιασμένοι

Τεράστια συζήτηση έχει προκύψει σχετικά με τις συντονισμένες προσπάθειες από πλευράς Κυβέρνησης, επιδημιολογικής ομάδας και Υπουργείου Υγείας να δώσουν κίνητρα για εμβολιασμό. 

Εξ'αφορμής των ανακοινώσεων των κινήτρων που δόθηκαν ακόμη και στην Ελλάδα στα άτομα που εμβολιάστηκαν αλλά και γνωρίζοντας την πρόθεση της Κυβέρνησης να ασκήσει μοχλούς πιέσεων με σκοπό να θωρακιστούν εμβολιαστικά και οι νεαρότερες ηλικίες έχουν προκύψει διάφορες διαρροές που στην παρούσα φάση δεν επιβεβαιώνονται από καμία επίσημη πηγή. 

Του Ανδρέα Κόκκινου

Το πρόγραμμα επιβράβευσης αλλά και οι διευκολύνσεις που παρέχονται στα άτομα που επιλέγουν να εμβολιαστούν τέθηκε επί τάπητος και στη σύσκεψη που έλαβε χώρα χθες (Δευτέρα 28/6) στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, μελών της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας αλλά και Χατζηπαντέλα-Ιωάννου με τις απόψεις να δίνουν και να παίρνουν. 

Όσον αφορά τα χρηματικά κίνητρα (τα 150 ευρώ που δόθηκαν από την Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) η Κυπριακή πλευρά δε φαίνεται να προκρίνει αυτό το σενάριο αφού ενδεχομένως στην αντίληψη του κοινού να προκαλέσει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Τα δωρεάν τεστ αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν άμεσα ενώ υπό εξέταση βρίσκεται η εξαίρεση της υποχρεωτικής μάσκας σε διάφορους χώρους για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί αν και δεν ξεκαθαρίζεται κατά πόσο είναι εφικτός και πρακτικός ο έλεγχος σε αυτό το σενάριο. 

Καμία επιχείρηση δεν πρόκειται να βάλει λουκέτο ή να περιέλθει σε αναστολή μερικής ή καθολικής λειτουργίας αφού ο σκοπός είναι να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των κλάδων και τομέων της οικονομίας. Παρόλα αυτά η επαναφορά της προσκόμισης του Safepass σε χώρους διασκέδασης ή συγχρωτισμού (ακόμη και εξωτερικούς) φέρεται να κλειδώνει, δίνοντας έναυσμα για εμβολιασμό. 

Έχουμε λοιπόν επαναφορά του Safepass -που θα γίνει μάλιστα καθ'υπόδειξη του απερχόμενου Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου-, πιθανή κατάργηση της μάσκας για εμβολιασμένους σε συγκεκριμένους χώρους, σε συζήτηση βρίσκεται η άμεση κατάργηση του δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου (ράπιντ τεστ) και όσοι εργαζόμενοι χρειάζονται για να μεταβούν στη δουλειά, ή για να εκδώσουν Safepass (ακόμη και για εξωτερικούς χώρους) θα πρέπει πλέον να επωμίζονται το κόστος από την τσέπη τους. 

Ενδέχεται να υπάρξει μικρή αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων που διέπουν χώρους διασκέδασης, χωρίς ωστόσο οι διαφοροποιήσεις να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ομαλή λειτουργία τους. Αυτό που μοιάζει βέβαιο είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων (Αστυνομίας αλλά και Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας) με σκοπό την αφύπνιση του κόσμου που φαίνεται να έχει 'ξεχάσει' και τα βασικά μέτρα αυτοπροστασίας και αποστασιοποίησης. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέλθει κλειδώνοντας και εν συνεχεία ανακοινώνοντας όλα νέα μέτρα, αλλαγές και διαφοροποιήσεις την ερχόμενη Παρασκευή (2 Ιουλίου) στις 19:00.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top