Τη σημασία της παρουσίας των γυναικών στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού επισημαίνουν τέσσερις Πρέσβεις που υπηρετούν στην Κύπρο.
«Η πλήρης, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή και ηγεσία των γυναικών είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση της ειρήνης στην Κύπρο και θα συμβάλει στην επίτευξη μιας βιώσιμης μελλοντικής διευθέτησης» (Ψήφισμα 2561 του Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), 29 Ιανουαρίου 2021). Αυτό ήταν το πολύ σαφές μήνυμα που έστειλε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους το οποίο εμείς -μερικοί επιτόπιοι φίλοι της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στην Κύπρο- θα θέλαμε να επισημάνουμε», αναφέρεται σε ανακοίνωση την οποία υπογράφουν οι Sam Beever, Ύπατος Αρμοστής της Αυστραλίας στην Κύπρο, Deirdre Ní Fhallúin, Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Κύπρο, Elke Merks-Schaapveld, Πρέσβης της Ολλανδίας στην Κύπρο και Anders Hagelberg, Πρέσβης της Σουηδίας στην Κύπρο.
Προστίθεται ότι «εμείς, οι επιτόπιοι φίλοι της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στην Κύπρο, οφείλουμε να επισημάνουμε την πεποίθησή μας ότι η Ειρηνευτική Διαδικασία της Κύπρου θα επωφεληθεί από μια πιο περιεκτική προσέγγιση».
«Δεν υπάρχει έλλειψη άξιων και ικανών γυναικών στην Κύπρο που θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά σε μια βιώσιμη διευθέτηση. Υπάρχουν επίσης πολλά διεθνή δίκτυα γυναικών διαμεσολαβητών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που μπορούν να δώσουν περαιτέρω έμπνευση», αναφέρουν.
Σημειώνουν ως παράδειγμα, ότι γυναίκες από τη Βόρεια Ιρλανδία έχουν επισκεφθεί το νησί για να μοιραστούν τις ιστορίες από το σημαντικό ρόλο που είχαν διαδραματίσει στην ειρηνευτική διαδικασία που οδήγησε στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής / Μπέλφαστ το 1998.
«Πολλές ομάδες γυναικών συνεχίζουν να εργάζονται για τη συμφιλίωση και να υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας «κουλτούρας ειρήνης». Η Τεχνική Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων, που δημιουργήθηκε από τους ηγέτες και με συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, όπως απαιτείται από διαδοχικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μπορούν να γίνουν περισσότερα για την υποστήριξη όλων αυτών των σημαντικών ομάδων», συνεχίζουν.
Ως Ομάδα Φίλων των Γυναικών, της Ειρήνης και της Ασφάλειας, εκφράζουν τη δέσμευση να υποστηρίξουν την ευρύτερη ενσωμάτωση των γυναικών και να εργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη και με τους εμπλεκόμενους φορείς για την ουσιαστική επίτευξη της εν λόγω δέσμευσης.
«Πιστεύουμε ότι οι γυναίκες και οι ομάδες γυναικών πρέπει να διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην οικοδόμηση ευρύτερης εμπιστοσύνης και σιγουριάς. Και είμαστε πεπεισμένοι ότι η Κυπριακή Ειρηνευτική Διαδικασία θα ωφεληθεί από μια πιο ποικίλη, ισότιμη σε θέματα φύλου και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση», τονίζουν.
Τέλος, αναφέρουν ότι μέσω της πλήρους συμμετοχής των γυναικών στην ειρηνευτική διαδικασία για την Κύπρο, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «ελπίζουμε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων και για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης για όλους τους κατοίκους της Κύπρου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις