Στο πλαίσιο του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Χελώνας», που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου, η GPM - HENKEL Ltd, σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προχώρησε την Κυριακή 23 Μαΐου 2021 σε καθαρισμό βυθού και παραλίας στην Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή (ΘΠΠ) Λάρας-Τοξεύτρας της Επαρχίας Πάφου.
Η περιοχή Λάρα – Τοξεύτρα καθορίστηκε ως προστατευόμενη το 1989 για σκοπούς προστασίας του οικότοπου ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών Chelonia mydas (πράσινη χελώνα) και Caretta Caretta (Καρέττα). Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια γενική αύξηση της φωλεοποίησης των θαλασσίων χελωνών και ιδιαίτερα της χελώνας Καρέττα. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα των μέτρων προστασίας τους που εφαρμόζονται εδώ και 20 – 25 έτη αφού τόσο οι θαλάσσιες χελώνες όσο και τα αυγά τους προστατεύονται από τον περί Αλιείας Νόμο Νόμο (ΚΕΦ. 135) και Κανονισμούς 1990 (Reg. No. 273/90). Το ΤΑΘΕ προτρέπει το κοινό που επισκέπτεται την προστατευόμενη περιοχή Λάρας – Τοξεύτρας να τηρεί την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς και να επιδεικνύει την αρμόζουσα περιβαλλοντική συμπεριφορά, για την προστασία των θαλασσίων χελωνών.
Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν ένα από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που επηρεάζουν τις θαλάσσιες χελώνες Προς αυτού, όταν επισκεφτούμε την παραλία της Λάρας (καθώς και όλες τις άλλες παραλίες) ας μην ξεχνάμε να μαζεύουμε τα σκουπίδια μας από την παραλία και να τα τοποθετούμε στους ειδικούς κάδους απόρριψης και να μην απορρίπτουμε τα αποτσίγαρα στην άμμο.
Ο καθαρισμός του βυθού έγινε στο πλαίσιο της δράσης του Dixan «Καθάρισε σε Βάθος» που εντάσσεται στα πλαίσια του ευρύτερου προγράμματος κοινωνικης εταιρικής υπευθυνότητας της Henkel «Για καλό». Ομάδα πιστοποιημένων δυτών από το No Limit Scuba Training Centre και με την υποστήριξη του Scuba Diving Support Centre προχώρησαν στην απομάκρυνση θαλάσσιων απορριμμάτων από τον βυθό.
Κατά την διάρκεια των καθαρισμών, εφαρμόστηκε το Πρωτόκολλο καταγραφής θαλάσσιων απορριμμάτων σε βυθό, βάσει του οποίου γίνεται διαχωρισμός των απορριμμάτων σε κατηγορίες, καταμέτρηση τους ανά κατηγορία και καταγραφή τους στο αντίστοιχο έντυπο. Τενεκεδάκια, πλαστικά μπουκάλια, σακούλια, αλιευτικά εργαλεία, πλαστικοί και μεταλλικοί σωλήνες συγκαταλέγονταν ανάμεσα στα απορρίμματα που συλλέχθηκαν από τον βυθό. Πλαστικά κομμάτια, μπουκάλια, σακούλια ακόμη και ξεχασμένα παπούτσια συλλέχθηκαν από την παραλία.
Για Καλό του Περιβάλλοντος ας καθαρίσουμε μαζί το βυθό και τις παραλίες, γιατί η προστασία και η διατήρηση ενός υγιούς και καθαρού θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι ευθύνη και δικαίωμα όλων μας, αλλά και υποχρέωση μας έναντι των μελλοντικών γενιών.
Η δράση «Καθάρισε σε Βάθος» του Dixan, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, φέτος πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά και συνολικά έχει επιτύχει την συλλογή περίπου ενός τόνου απορριμμάτων από τους βυθούς της Κύπρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις