ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαμαρτύρονται οι ναυαγοσώστες για συνθήκες εργασίας και εργοδότησής τους

Διαμαρτύρονται οι ναυαγοσώστες για συνθήκες εργασίας και εργοδότησής τους

Με λήψη δυναμικών μέτρων προειδοποιεί ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών (ΠΣΕΝ), εάν δεν ικανοποιηθούν τα διαχρονικά αιτήματα τους, που σχετίζονται με την αναγνώριση του επαγγέλματος τους, τις συνθήκες εργασίας και την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους.

 
Το πρωί της Πέμπτης, οι ναυαγοσώστες πραγματοποίησαν συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λεμεσό με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, Πανίκο Αραβή, να δηλώνει ότι, «διαμαρτυρόμαστε για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, στις οποίες καλούμαστε να κάνουμε το καθήκον μας καθημερινά και για την απαράδεκτη στάση της Κυβέρνησης έναντι στα δίκαια αιτήματα μας, τα οποία εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες».
 
Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος ζητά όπως αναγνωριστούν όσοι ναυαγοσώστες έχουν συμπληρώσει 30 μήνες υπηρεσίας «ώστε να γίνουν 12μηνοι», αλλά και να υπάρξουν αλλαγές στην κλίμακα τους, αφού όπως εξήγησε ο κ.Αραβής «εδώ και δεκαετίες μας έχουν στην κλίμακα Ε5 του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ οι ναυαγοσώστες είναι όλοι εξειδικευμένο προσωπικό, με τα απαραίτητα προσόντα και πτυχία».
 
Επιπρόσθετα, οι ναυαγοσώστες διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας τους, αφού οι πύργοι ναυαγοσωστικής είναι παλαιοί και αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, ως επίσης και ο εξοπλισμός τους.
 
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΠΣΕΝ, «η βάρκα που έχω εδώ είναι 40 – 50 χρόνων με προπέλα και  χωράει μέσα ένα άτομο», ενώ διερωτήθηκε πως θα γίνει διάσωση ενός ή περισσότερων ατόμων, όταν ήδη στη βάρκα θα βρίσκονται δυο ναυαγοσώστες.
 
Σημείωσε ακόμη ότι, «πρέπει οπωσδήποτε να κατεδαφιστούν αυτοί οι ακατάλληλοι πύργοι, ειδικά στην Πάφο που είναι σαν κοτέτσια, να κτιστούν νέοι πύργοι, να μας φέρουν σκάφη διάσωσης και ό,τι άλλο χρειαζόμαστε».
 
« Όλες οι εκάστοτε Κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη γι αυτήν την κατάντια και πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε, να βάλουν ένα πλάνο μπροστά, μαζί με τον ΠΣΕΝ, το μόνο φορέα που αντιπροσωπεύει τους ναυαγοσώστες παγκύπρια και να προχωρήσουμε να αναβαθμίσουμε το επάγγελμα μας», συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο Πανίκος Αραβής είπε πως «οι εκάστοτε Κυβερνήσεις δεν έδειξαν το απαραίτητο ενδιαφέρον, αλλά και οι συντεχνίες δεν είναι στο πλευρό μας, δεν μας συμπαραστέκονται, δεν ακούν τις απόψεις μας, ενεργούν αυθαίρετα από μόνες τους, χωρίς να παίρνουν συμβουλές από εμάς, που είμαστε οι άμεσα αρμόδιοι να τους συμβουλεύουμε και γι αυτό συμβαίνουν αυτά για δεκαετίες».

Προειδοποίησε δε ότι οι ναυαγοσώστες είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε δυναμικά μέτρα, υποδεικνύοντας ωστόσο πως «δεν θα αφήσουμε τον κόσμο εκτεθειμένο, αλλά από την άλλη, πρέπει να αποκαταστήσουμε το επάγγελμα μας και τους ναυαγοσώστες».
 
Σχολιάζοντας, τέλος, το Εθνικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής και Ασφάλειας Οργανωμένων Παραλιών «Σαλαμίς», ο Πρόεδρος του ΠΣΕΝ υποστήριξε ότι «δυστυχώς έμεινε στα συρτάρια εδώ και τρία χρόνια κι αν και λένε ότι το εφαρμόζουν πιλοτικά, δεν έχει αλλάξει τίποτε στο επάγγελμα μας».
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top