Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο κορωνοϊό των σκύλων σε μερικά παιδιά που είχαν νοσηλευθεί με πνευμονία στη Μαλαισία το 2018. Εάν επιβεβαιωθεί ότι ο ιός ήταν η αιτία για τη νόσο τους, τότε θα πρόκειται για τον όγδοο κοροναϊό που ανακαλύπτεται και τον πρώτο κοροναϊό των σκύλων που μεταδίδεται στους ανθρώπους και τους αρρωσταίνει.
Προς το παρόν, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το «Science», δεν είναι σαφές εάν ο εν λόγω κορονοϊός είναι παθογόνος και μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα στο μέλλον. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, προκύπτει η ανάγκη να παρακολουθούνται οι ιοί των ζώων σε συνεχή και πιο ενεργητική βάση από ό,τι έως τώρα.
Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και δεκαετίες ότι οι κοροναϊοί μπορούν να προκαλέσουν αρρώστιες στους σκύλους, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν στοιχεία ότι αυτοί οι ιοί μπορεί να μεταδοθούν στους ανθρώπους και να τους μολύνουν. Τώρα για πρώτη φορά φαίνεται πως αυτό είναι δυνατό, αν και πρέπει να επιβεβαιωθεί.
Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Clinical Infectious Diseases», δεν αποδεικνύει προς το παρόν ότι η πνευμονία των παιδιών όντως προκλήθηκε από τον κοροναϊό των σκύλων. Πάντως, όλα τα παιδιά -τα οποία ανάρρωσαν μετά από μερικές ημέρες- ζούσαν σε αγροτικές ή προαστιακές περιοχές, όπου οι άνθρωποι έρχονται συχνά σε επαφή με σκύλους και άλλα ζώα.
Επτά κοροναϊοί είναι έως τώρα γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Πέρα από τον SARS-CoV-2 που προκάλεσε την πανδημική νόσο Covid-19, δύο κοροναϊοί έχουν προκαλέσει τις σοβαρές νόσους SARS και MERS, ενώ μερικοί άλλοι προκαλούν και κοινά κρυολογήματα. Πολλοί από αυτούς τους ιούς εκτιμάται ότι προέρχονται από νυχτερίδες, από όπου μεταπηδούν στους ανθρώπους άμεσα ή μέσω ενός άλλου ζώου, το οποίο δρα ως ενδιάμεσος κρίκος στην αλυσίδα μετάδοσης.
Στην περίπτωση της Μαλαισίας ο κορωνοϊός μπορεί να πέρασε άμεσα από έναν σκύλο ή πρώτα σε άλλο ζώο (π.χ. γάτα) και μετά στα παιδιά (στην περίπτωση του πανδημικού κοροναϊού SARS-CoV-2 δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι σκύλοι τον μεταδίδουν στους ανθρώπους, αλλά τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες μπορεί να μολυνθούν από αυτόν).
«Προς το παρόν δεν έχουμε -πράγματι- κανέναν λόγο να πιστέψουμε ότι αυτός ο ιός (σ.σ. που βρέθηκε στη Μαλαισία) πρόκειται να προκαλέσει κάποια πανδημία. Αλλά θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή στην πιθανότητα η μετάδοση των κοροναϊών από τα ζώα στους ανθρώπους να είναι πολύ, πολύ, πολύ συχνό συμβάν. Και έως τώρα αυτό έχει αγνοηθεί», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, κτηνίατρος και ιολόγος, δρ Αναστάζια Βλάσοβα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.
«Νομίζω πως όσο περισσότερο ψάχνουμε τόσο περισσότερο θα βρίσκουμε ότι παντού οι κορωνοϊοί μεταπηδούν από το ένα είδος στο άλλο», δήλωσε ο ιολόγος Στάνλεϊ Πέρλμαν του Πανεπιστημίου της Αϊόβα.
Η πλήρης ανάλυση του γονιδιώματος του ιού από τα παιδιά ασθενείς στη Μαλαισία αποκάλυψε ότι ο άγνωστος έως τώρα κοροναϊός περιέχει ένα «μωσαϊκό» γονιδίων από τέσσερις άλλους κορωνοϊούς που μολύνουν τα ζώα. Γενετικοί ανασυνδυασμοί τέτοιου είδους πάντα ανησυχούν τους επιστήμονες λόγω της πιθανότητας να αναδυθεί κάποιο στέλεχος άκρως μεταδοτικό και στους ανθρώπους.
Οι ερευνητές, όπως σημείωσε ο επιδημιολόγος Λοιμωδών Νόσων δρ Γκρέγκορι Γκρέι του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα, σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτες για να δουν πόση εξάπλωση έχει ο εν λόγω των σκύλων και κατά πόσο είναι παρών στο σώμα υγιών ανθρώπων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις