H πανδημία δεν εμπόδισε τον έλεγχο επιδόσεων και δράσεων ΕΕ, λέει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η κρίση COVID-19 στις αρχές του 2020 δεν εμπόδισε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο "να ελέγξει τις επιδόσεις και την κανονικότητα των δράσεων της ΕΕ", "η επιχειρησιακή συνέχεια δεν διαταράχθηκε ούτε στο ελάχιστο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους" και "εξακολούθησε να παρέχει στους πολίτες και στους υπευθύνους για τη χάραξη των πολιτικών της ΕΕ ανεξάρτητες και αντικειμενικές εκτιμήσεις σχετικά με πολύ σημαντικά ζητήματα, αναδεικνύοντας τα θετικά σημεία και εφιστώντας την προσοχή στα κακώς κείμενα", αναφέρει το ΕΕΣ σε σημερινή του ανακοίνωση για τα πεπραγμένα της περασμένης χρονιάς.
"Οι καιροί άλλαξαν και για μας τους ελεγκτές της ΕΕ, καθώς μιλάμε για την εποχή πριν και μετά την κρίση της COVID-19. Το 2020 άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε. Το 2020 ήταν επίσης σημείο καμπής για τα οικονομικά της ΕΕ: την προσεχή επταετία, η ΕΕ θα έχει στη διάθεσή της για να δαπανήσει 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν εν είδει άμεσης απόκρισης στην κρίση της COVID-19. Μας ανατίθενται, λοιπόν, τεράστιες νέες αρμοδιότητες", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΕΣ, Klaus-Heiner Lehne. "Να είστε βέβαιοι ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να εξακολουθήσουμε να ανταποκρινόμαστε στον ρόλο του ανεξάρτητου εξωτερικού ελεγκτή της ΕΕ, υπηρετώντας τα συμφέροντα των Ευρωπαίων φορολογουμένων".
Όπως σημειώνεται, το 2020, "οι ελεγκτές της ΕΕ εξέτασαν πολλές από τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ στους διάφορους τομείς των δαπανών της, περιλαμβανομένων, μεταξύ πολλών άλλων, του περιβάλλοντος (βιοποικιλότητα των γεωργικών εκτάσεων, φυτοφάρμακα, δαπάνες για τη δράση για το κλίμα, θαλάσσιο περιβάλλον), της κινητικότητας (συμφόρηση στα αστικά κέντρα, έργα οδικών δικτύων και μεταφορών στην ΕΕ) και της οικονομίας (πολιτική ανταγωνισμού, ένωση κεφαλαιαγορών, μέσα εμπορικής άμυνας)".
Το ΕΕΣ αναφέρει ότι επέδειξε "ικανότητα ευελιξίας, προσαρμόζοντας το πρόγραμμα εργασίας του στη νέα κατάσταση και στις μεταβαλλόμενες συνθήκες που έφερε η πανδημία COVID-19". Συγκεκριμένα, "άλλαξε την εστίαση ορισμένων υπό εξέλιξη έργων και, υπό μεγάλη πίεση χρόνου, δημοσίευσε δύο σημαντικότατες επισκοπήσεις που αφορούσαν την αντίδραση της ΕΕ στην οικονομική κρίση και στην κρίση δημόσιας υγείας που προκάλεσε η πανδημία".
Συνολικά, "παρά τη δραστικά μειωμένη ικανότητα διενέργειας επιτόπιων ελέγχων, οι ελεγκτές της ΕΕ κατάφεραν να δημοσιεύσουν όλες τις ετήσιες εκθέσεις εντός των επίσημων προθεσμιών και να καταρτίσουν 32 ειδικές εκθέσεις και επισκοπήσεις. Εξέδωσαν επίσης 11 γνώμες, που αφορούσαν κυρίως το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021‑2027 και το Next Generation EU", καταλήγει το ΕΕΣ.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις