Εφόσον μπούμε σε διαπραγμάτευση θα μπορούσε να συζητηθεί η ιδέα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην έκτασης 13 σελίδων παρέμβασή του το πρωί κατά τη σύνοδο της ολομέλειας των συμμετεχόντων στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις και στις εκκρεμότητες που υφίστανται. Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες αναφέρθηκε στη εκ περιτροπής προεδρία και στην επιμονή της τ/κ πλευράς για ύπαρξη θετικής ψήφου σε όλα τα επίπεδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης περιλαμβανομένου του Υπουργικού Συμβουλίου. Σημείωσε πως δεν αρνήθηκε να υπάρχει τέτοια διάταξη σε οποιαδήποτε θέματα που θα αφορούσαν αποφάσεις που θα επηρέαζαν καθ` οιονδήποτε τρόπον την τ/κ κοινότητα.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στις συγκλίσεις με βάση τις οποίες η πλευρά μας θεωρεί ότι θα ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της τ/κ πλευράς και σε πρόνοιες που θα διασκέδαζαν τις ανησυχίες της άλλης πλευράς όπως για παράδειγμα ότι απαγορεύεται η ένωση με οποιαδήποτε άλλη χώρα, η διχοτόμηση, η απόσχιση και οι δυο συνιστώσες πολιτείες θα έχουν ισότιμο πολιτικό καθεστώς με καθορισμένα διοικητικά όρια όπου θα ασκούν εξουσία. Τόνισε πως τα προβλήματα που παρουσιάζονται μπορούν να ξεπεραστούν μέσα από τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για τις πρόσθετες διασφαλίσεις και για τις δυο κοινότητες, μέσω της επικύρωσης της λύσης τόσο από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ όσο και από την ΕΕ, αλλά και την ίδρυση συμβουλίου έκτακτης ανάγκης, μιας πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης και του συμφώνου φιλίας.
Υπογράμμισε πως η διατήρηση τους στάτους κβο δεν είναι προς όφελος κανενός και δεν είναι σίγουρα προς όφελος οποιασδήποτε από τις δυο κοινότητες, και αναφέρθηκε στην πρότασή του για τα ΜΟΕ.
Αναφέρθηκε ακόμη στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, παρά τους χάρτες για εδαφικές αναπροσαρμογές που κατατέθηκαν το 2017 στη Γενεύη.
Μίλησε εξάλλου για το Πλαίσιο των έξι σημείων του ΓΓ του ΟΗΕ και είπε πως οι προτάσεις μας επί των έξι σημείων, όπως είχαν υποβληθεί στο Κραν Μοντανά, στις 5-6 Ιουλίου παραμένουν σε ισχύ. Υπογράμμισε, παράλληλα, πως τα έξι σημεία πρέπει να συζητηθούν αλληλοεξαρτώμενα και όχι το κάθε ένα ξεχωριστά ή α λα καρτ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση για επανέναρξη των συνομιλιών που να βασιστεί στις υφιστάμενες συγκλίσεις και υπογράμμισε την ανάγκη για μια διαρκή διευθέτηση σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ όπως καθορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διαβεβαίωσε για την προθυμία της ε/κ πλευράς να συμμετάσχει σε συνομιλίες επί της ουσίας του Κυπριακού για μια λύση προς όφελος και των δυο κοινοτήτων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν ενδιαφέρει την ε/κ πλευρά η επίρριψη ευθυνών, αλλά η ουσία. Ανέφερε πως μια συμφωνία πρέπει να διασκεδάζει τις ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων μέσα από τη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών.
Σημείωσε πως οι Συμφωνίες Κορυφής ήταν ένας ιστορικός συμβιβασμός της ε/κ πλευράς, αφού η διευθέτηση θα επέλθει μέσω της μετεξέλιξης της εσωτερικής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις