ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατοχύρωση κυριαρχικής ισότητας με ψήφισμα ΣΑ θέλει ο Τατάρ, θα απαντήσει η ε/κ πλευρά

Κατοχύρωση κυριαρχικής ισότητας με ψήφισμα ΣΑ θέλει ο Τατάρ, θα απαντήσει η ε/κ πλευρά

Έναν οδικό χάρτη έξι σημείων για να δοθεί κυριαρχική ισότητα στους Τουρκοκύπριους και μια λύση δυο κρατών στην Κύπρο με την εγκαθίδρυση μιας συνεταιρικής σχέσης μεταξύ τους παραθέτει ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ σε έγγραφό που κατέθεσε σήμερα στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη. Ζητά κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.
 

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ετοίμασε δικό της έγγραφο με βάση ο οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να απαντήσει στις θέσεις του κ. Τατάρ κατά τη διμερή συνάντησή του απόψε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Στο δισέλιδο έγγραφό του, που κατατέθηκε στο πλαίσιο της σημερινής συνόδου της ολομέλειας των συμμετεχόντων στη διάσκεψη ο κ. Τατάρ αναφέρει πως η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς στοχεύει στην εγκαθίδρυση μιας συνεταιρικής σχέσης μεταξύ  δυο κρατών στο νησί βασισμένης στην εγγενή τους κυριαρχική ισότητα και σε ένα ισότιμο διεθνές καθεστώς.
 
Προσθέτει πως η κυριαρχική σχέση χρειάζεται να βασιστεί σε έξι αρχές και διευθετήσεις τις οποίες και παραθέτει.

Όπως γράφει, ο ΓΓ να αναλάβει μια πρωτοβουλία "ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει ένα ψήφισμα στο οποίο να διασφαλίζεται το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δυο κρατών". Ένα τέτοιο ψήφισμα, αναφέρει,"θα αποτελέσει τη νέα βάση για την εγκαθίδρυση μιας συνεταιρικής σχέσης μεταξύ των δυο υφιστάμενων κρατών".
 
"Εφόσον διασφαλιστεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δυο πλευρών, μέσω αυτής της διευθέτησης, αυτές θα εισέλθουν σε διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες σε αποτελέσματα και με χρονικό πλαίσιο, επί της νέας αυτής βάσης, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής συνεταιρικής συμφωνίας στην οποία θα φθάσουν κατά ένα ελεύθερο τρόπο", σημειώνει.
 
"Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στη μελλοντική σχέση μεταξύ των δυο ανεξαρτήτων κρατών, το περιουσιακό, την ασφάλεια και την προσαρμογή των συνόρων, καθώς και στις σχέσεις με την ΕΕ", προσθέτει ο κ. Τατάρ.

Επισημαίνει πως "οι διαπραγματεύσεις θα υποστηριχθούν από την Τουρκία, την Ελλάδα και το ΗΒ καθώς και όταν ενδείκνυται την ΕΕ ως παρατηρητή".

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, "στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας τα δυο κράτη θα αναγνωρίσουν αμοιβαία το ένα το άλλο και τα τρία εγγυήτρια κράτη θα το στηρίξουν αυτό".
 
"Οποιαδήποτε συμφωνία που θα επιτευχθεί ως αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων  θα υποβληθεί για έγκριση σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στα δυο κράτη", αναφέρει ο Τ/κ ηγέτης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top