Μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑ&Μ) Λεμεσού, σε συνεργασία με περίπολα του Τομέα Λοιμοκάθαρσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού και λειτουργούς της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων του Γραφείου Εργασίας, διενήργησαν το πρωί χθες, συντονισμένη επιχείρηση για πάταξη της αδήλωτης εργασίας και της εφαρμογής του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, σε διανομείς φαγητών και ροφημάτων.
Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε διάφορα σημεία της επαρχίας Λεμεσού, εκδόθηκαν 16 εξώδικες καταγγελίες από τα μέλη της ΑΔΕ Λεμεσού, για αδικήματα κατά παράβαση του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου.
Επίσης, από τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων του Γραφείου Εργασίας, εκδόθηκαν 7 ειδοποιήσεις για 15 αδήλωτους εργάτες.
Επιπρόσθετα, ένας αλλοδαπός εντοπίστηκε να εργάζεται παράνομα και συνελήφθη για το αδίκημα της παράνομης απασχόλησης και εργοδότησης.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (τροποποιητικός νόμος ημερ. 9.4.2021) Νόμο του 2021, η ποινή φυλάκισης για το αδίκημα της παράνομης εργοδότησης αυξήθηκε από τρία σε πέντε χρόνια και το χρηματικό πρόστιμο σε 20.000 ευρώ.
Επίσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσον αφορά τους φοιτητές «ο ιδιοκτήτης και ο διευθυντής οποιουδήποτε ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτό καθορίζεται στο άρθρο 2 του περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (Προϋποθέσεις Εισόδου και Διαμονής Υπηκόων Τρίτων Χωρών με σκοπό την Έρευνα, τις Σπουδές, την Πρακτική Άσκηση, την Εθελοντική Υπηρεσία, τις Ανταλλαγές Μαθητών ή τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα) Νόμου, υποχρεούνται μαζί και ξεχωριστά να ενημερώνουν, σε περίπτωση που υπήκοος τρίτης χώρας, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο ίδρυμα ως φοιτητής, απουσιάζει από το ίδρυμα συστηματικά ή έχει εγκαταλείψει τις σπουδές του, εντός δύο (2) μηνών το αργότερο από την ημερομηνία κατά την οποία το γεγονός αυτό περιήλθε εις γνώσιν τους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις