ΠΟΛΙΤΙΚΗ

'Κόκκινη κάρτα'... δείχνουν οι πολίτες σε Αναστασιάδη– Διαφθορά και Κυπριακό τη ρίχνουν κάτω από τη βάση

'Κόκκινη κάρτα'... δείχνουν οι πολίτες σε Αναστασιάδη– Διαφθορά και Κυπριακό τη ρίχνουν κάτω από τη βάση

Οι δημοσκοπήσεις για την πολιτική σκηνή ενόψει και των βουλευτικών εκλογών είναι συχνές και σχεδόν σε όλες οι πολίτες παρουσιάζονται απογοητευμένοι από την Κυβέρνηση. Στο ίδιο έργο θεατής η Κυβέρνηση. Νέα έρευνα της δίνει 'απροβίβαστο'.

Διαφθορά, εσωτερική πολιτική, εθνικό ζήτημα ρίχνουν κάτω από τη βάση την Κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή όσων αφορά την πανδημία οι πολίτες αλλάζουν δίνοντας βαθμό με πρόσημο θετικό στην Κυβέρνηση.

Τα συμπεράσματα αυτά καταγράφονται στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία CMRC- Cypronetwork Ltd (μέλος του Ομίλου εταιρειών Cypronetwork, του ΣΕΔΕΑΚ και της ESOMAR) για λογαριασμό της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των Κυπρίων (56%) δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο Εθνικό και λιγότεροι από 1 στους 5 αξιολογούν τους χειρισμούς ως θετικούς. Συγκεκριμένα, οι θετικές τοποθετήσεις ήταν μόλις στο 18%, με τις αρνητικές τοποθετήσεις να προέρχονται από όλους τους κομματικούς χώρους. Αυτό βέβαια δείχνει ότι η δυσαρέσκεια έναντι των χειρισμών του Προέδρου στο Κυπριακό, δεν έχει μία και μόνο ερμηνεία. Αναλυτικά, αρνητικές τοποθετήσεις για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο Εθνικό έχουμε 33% από τον ΔΗΣΥ, 74% από το ΑΚΕΛ, 51% από το ΔΗΚΟ, 53% από την ΕΔΕΚ, 60% από την Αλληλεγγύη, 52% από τους Οικολόγους και 86% από το ΕΛΑΜ. Το μεγαλύτερο δηλαδή ποσοστό αρνητικών τοποθετήσεων προέρχεται από το ΑΚΕΛ και το ΕΛΑΜ, με τους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων να έχουν εντελώς διαφορετική τοποθέτηση όσον αφορά το Κυπριακό. Όσον αφορά τις θετικές τοποθετήσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από τον ΔΗΣΥ με 40%. Από το ΑΚΕΛ είχαμε 9%, το ΔΗΚΟ 27%, την ΕΔΕΚ 12%, την Αλληλεγγύη 20%, τους Οικολόγους 17% και το ΕΛΑΜ 7%.

 

Όσον αφορά τη διαφθορά, η αρνητική τοποθέτηση των πολιτών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, με 8 στους δέκα να τοποθετούνται αρνητικά, ενώ θετικά τοποθετείται μόνο το 8%. Ενδεικτικό της μεγάλης απογοήτευσης της κοινωνίας είναι το γεγονός ότι ακόμα και το 71% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε αρνητικά όσον αφορά τη διαχείριση της κυβέρνησης σε θέματα διαφθοράς. Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, αρνητικά τοποθετήθηκε το 81% από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, 71% από το ΔΗΚΟ, 82% από την ΕΔΕΚ, 80% από την Αλληλεγγύης, 87% από τους Οικολόγους και 93% από το ΕΛΑΜ.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι 6 στους 10 ψηφοφόρους αξιολογούν την Εσωτερική Διακυβέρνηση αρνητικά. Αρνητική είναι η τοποθέτηση έναντι της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση και ένα ποσοστό 35% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, ενώ αντίστροφα, θετικά τοποθετείται μόνος ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ. Το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικών τοποθετήσεων προέρχεται από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ με 75%, ενώ θετικά τοποθετείται μόνο το 8%. Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, αρνητικά τοποθετούνται το 54% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, 71% της ΕΔΕΚ, 60% της Αλληλεγγύης, 48% των Οικολόγων και 60% του ΕΛΑΜ.

Όσον αφορά το άλλο μεγάλο ζήτημα της χώρας, την Οικονομία, η εικόνα παραμένει αρνητική. Με 54% του εκλογικού σώματος να τοποθετείται αρνητικά και μόνο το 21% να τοποθετείται θετικά. Όσον αφορά την κομματική προέλευση των αρνητικών τοποθετήσεων, αρνητικά τοποθετήθηκαν το 36% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, το 66% του ΑΚΕΛ, το 53% του ΔΗΚΟ, το 59% της ΕΔΕΚ, το 40% της Αλληλεγγύης, το 61% των Οικολόγων και το 67% του ΕΛΑΜ.

Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση διασώζεται σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, λαμβάνοντας μεγαλύτερη θετική αξιολόγηση παρά αρνητική. Συνολικά, το 38% των ερωτηθέντων τοποθετήθηκε θετικά στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας από πλευράς Κυβέρνησης, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκε το 36%. Παρά το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών τοποθετήσεων είναι πολύ μικρή, εντούτοις είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι για ένα ζήτημα ιδιαίτερα δύσκολο που το μέτωπο του παραμένει ανοικτό και με αρκετά κοινωνικά σύνολα να διαμαρτύρονται για τις κυβερνητικές αποφάσεις, η κοινωνία βάζει θετικό πρόσημο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του. Το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών ψήφων για το συγκεκριμένο θέμα ανά κόμμα, προέρχεται από τους Οικολόγους οι οποίοι τοποθετήθηκαν θετικά σε ποσοστό 57% και στη συνέχεια από την ΕΔΕΚ με 53%, το ΔΗΣΥ με 50%, το ΔΗΚΟ με 40%, το ΑΚΕΛ με 20%, την Αλληλεγγύη με 20% και το ΕΛΑΜ με 14%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μορφή τηλεφωνικών συνεντεύξεων και σ' αυτή συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών που διαμένουν τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές. Το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού ως προς την εκλογική περιφέρεια, την περιοχή διαμονής, το φύλο και την ηλικία. Το μέγεθος του δείγματος αφορούσε 1.000 συνεντεύξεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα μεταξύ 22 Μαρτίου 2021- 30 Μαρτίου 2021. Η επιλογή του δείγματος έγινε με τη χρήση της μεθόδου της Τυχαίας Πολυσταδιακής Στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top