Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 1 Δεκεμβρίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 1 Δεκεμβρίου

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα, Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2025, τη μνήμη του Προφήτη Ναούμ, μιας από τις σημαντικές μορφές της Παλαιάς Διαθήκης.

Ο Προφήτης Ναούμ, ένας από τους «Δώδεκα μικρούς προφήτες», έζησε τον 7ο αιώνα π.Χ. και προφήτευσε την πτώση της Νινευή. Η προφητεία του δεν είναι μόνο ιστορική, αλλά και βαθιά θεολογική, τονίζοντας τη θεία δικαιοσύνη και την προστασία του Θεού προς τον λαό Του.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμώνται επίσης:

  • Ο Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων
  • Ο Άγιος Θεόκλητος, Αρχιεπίσκοπος Λακεδαιμόνιας, ο Θαυματουργός
  • Ο Όσιος Αντώνιος ο Νέος

Ο Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων, από τις πιο γλυκές μορφές της Εκκλησίας, έμεινε γνωστός για την απέραντη γενναιοδωρία του και την έμπρακτη αγάπη του προς τους φτωχούς. Παρότι υπήρξε εύπορος, μοίρασε σχεδόν το σύνολο της περιουσίας του στους ανήμπορους, ζώντας με απόλυτη εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού.

Ο Άγιος Θεόκλητος Λακεδαιμόνιας, ιεράρχης με βαθιά θεολογική κατάρτιση, προστάτευσε την Εκκλησία και τον λαό του από αιρέσεις και διωγμούς. Τιμάται ως θαυματουργός για τις πολλές θεραπείες και βοηθήματα που αποδίδονται στις προσευχές του.

Ο Όσιος Αντώνιος ο Νέος, ασκητής γεμάτος αρετή, έζησε με νηστεία, εγκράτεια και προσευχή, καθοδηγώντας πνευματικά πλήθος πιστών που προσέτρεχαν σε αυτόν για ενίσχυση.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Μήνυμα ΠτΔ σε Τ/κ: «Μπορεί να επιτευχθεί μια λύση win-win» - Η αναφορά στην Τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Μήνυμα ΠτΔ σε Τ/κ: «Μπορεί να επιτευχθεί μια λύση win-win» - Η αναφορά στην Τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Δεν μπορούμε να επιλέγουμε για συζήτηση ένα από τα έξι κεφάλαια του πλαισίου Γκουτέρες, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, λέγοντας παράλληλα «ας συζητήσουμε όλα τα κεφάλαια μαζί».

BEST OF TOTHEMAONLINE