Μετά και τη δήλωση του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, πως ο Αντόνιο Γκουτέρες σκοπεύει να συγκαλέσει άτυπη συνάντηση 5+1 για το Κυπριακό πολύ σύντομα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως αναμένεται ότι εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, μέσα στην επόμενη βδομάδα το πιο πιθανόν, θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα αυτό.
"Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε να πούμε περισσότερο. Απλώς να αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη", είπε ο κ. Κούσιος.
Ερωτηθείς για την προετοιμασία της Λευκωσίας ενόψει της άτυπης διάσκεψης , ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως "η προετοιμασία για την άτυπη πενταμερή έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Είναι γνωστό ότι έχει συγκροτηθεί και μια ομάδα ειδικών νομικών σε θέματα συνταγματικού δικαίου και άλλων παρεμφερών ειδικοτήτων, η οποία έχει συνέλθει ήδη σε αρκετές συνεδρίες", ανέφερε.
Πρόσθεσε πως "τα μέλη της ομάδας αυτής έχουν μελετήσει διάφορα θέματα, τα οποία έχουν τεθεί ενώπιόν τους, και άρχισε ήδη η συζήτηση των αποτελεσμάτων της εργασίας στην οποία έχουν προβεί. Και τη Δευτέρα θα υπάρξει νέα συνάντηση της ομάδας αυτής για συζήτηση συγκεκριμένων νομικών θεμάτων που αφορούν την ουσία του Κυπριακού αλλά και την άτυπη πενταμερή", ανέφερε.
Παράλληλα, σημείωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συναντηθεί με την διαπραγματευτική ομάδα "και προτίθεται να αξιοποιήσει όλα τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, ιδιαίτερα στους τομείς με τους οποίους έχουν ασχοληθεί, όπως θα αξιοποιήσει και τη συμβολή των ειδικών συνταγματολόγων, νομικών".
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, πως θα θέσει στο τραπέζι της άτυπης διάσκεψης το μοντέλο λύσης δυο κυρίαρχων κρατών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως "εμείς υποστηρίζουμε μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας".
Υπενθύμισε πως "μόλις πρόσφατα στη διαδικασία για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το Συμβούλιο Ασφαλείας ομόφωνα υιοθέτησε το ψήφισμα 2561, με το οποίο επιβεβαιώθηκε το ψήφισμα 1251 καθόσον αφορά τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Και είναι ξεκάθαρο ότι το 1251 καθορίζει ποια είναι η βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος", ανέφερε.
Ο κ. Κούσιος είπε ακόμη πως «ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει και έλκει τους όρους εντολής του από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Πρόσθεσε πως «εφόσον λοιπόν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας καθορίζουν τη μορφή και τη βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος, εμείς προσβλέπουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας θα λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια των όρων εντολής του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για να υπάρξει μια διέξοδος, εφόσον υπάρχει μια κατάσταση που δεν δίνει δυνατότητες περαιτέρω διαπραγμάτευσης, με τον ίδιο τρόπο που ανέλαβε κάποιες πρωτοβουλίες στο Κραν Μοντανά, καταγράφοντας τα έξι σημεία στο έγγραφό του».
Οι θέσεις μας παραμένουν αναλλοίωτες και θα πάμε στη διάσκεψη με ξεκάθαρες θέσεις, ανέφερε, σημειώνοντας πως η μορφή λύσης πρέπει να είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι η Κύπρος.
Πρόσθεσε πως δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις επί της ουσίας του κυπριακού προβλήματος, με ειδικό απεσταλμένο, ενώ ταυτόχρονα θα είναι παρούσα, ως παρατηρητής, και στην άτυπη πενταμερή.
Ο κ. Κούσιος είπε πως δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια του διαλόγου, όπως δεν μπορούμε να ξεχνούμε την Κοινή Δήλωση της 25ης Νοεμβρίου του 2019 στο Βερολίνο, κατά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τότε Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και την Κοινή Δήλωση του Φεβρουαρίου του 2014 του Προέδρου Αναστασιάδη και του τότε Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του κ. Τατάρ, ο κ. Κούσιος είπε πως παρόμοιες δηλώσεις από τ/κ πλευράς είχαμε και στο παρελθόν. "Να θυμίσω όταν ήταν ηγέτης των Τ/κ ο Ραούφ Ντενκτάς και όταν ήταν Τ/κ ηγέτης ο κ. Ερογλου. Δεν είχαμε περίπου την ίδια αντιμετώπιση και τότε;", ανέφερε.
Ας ελπίσουμε, πρόσθεσε, "ότι θα πάμε στην άτυπη πενταμερή για να καθοριστούν επακριβώς επίσημα πλέον οι θέσεις των δυο πλευρών. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσει η άτυπη πενταμερής να έχει κάποια αποτελέσματα, ώστε να ενθαρρυνθεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει στο επόμενο ουσιαστικό βήμα που είναι η διαπραγμάτευση για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, μια λύση που πρέπει να είναι δίκαιη, λειτουργική, άρα βιώσιμη, και απαλλαγμένη από αναχρονιστικές εγγυήσεις ή παρουσία ξένων στρατευμάτων”, υπογράμμισε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κούσιος είπε πως ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δεν θα είναι επιδιαιτητικός, σημειώνοντας πως το Κυπριακό «είναι πρόβλημα που αφορά την Κύπρο την ίδια, είναι κυπριακής ιδιοκτησίας.
Δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε επιδιαιτησίες, ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα», τόνισε.
Πρόσθεσε πως «το τι ευελπιστούμε είναι ότι με τις θέσεις οι οποίες θα κατατεθούν ο Γενικός Γραμματέας θα έχει τη δυνατότητα, με τις παρεμβάσεις του, να βοηθήσει τα μέρη στο να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα».
"Είναι ξεκάθαρη η θέση μας ότι δεν είναι αποδεκτή η αλλαγή βάσης και μορφής λύσης του κυπριακού προβλήματος", κατέληξε ο κ. Κούσιος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο
• Λουκάς Φουρλάς: Αποχαιρέτησε με συγκινητικά λόγια την Ρέα Παπαγεωργίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις