ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Δείγματα από τα κατεχόμενα για τη μετάλλαξη στην Τουρκία - Στις 15/1 οι εμβολιασμοί

Δείγματα από τα κατεχόμενα για τη μετάλλαξη στην Τουρκία - Στις 15/1 οι εμβολιασμοί

Στην Τουρκία θα αποσταλούν σήμερα Δευτέρα 4/1 ή αύριο δείγματα από τα κατεχόμενα για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο μεταλλαγμένος ιός που εντοπίστηκε στην Βρετανία αρχικά, έφτασε στις ελεύθερες περιοχές, βρίσκεται και στα κατεχόμενα.

Ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί δήλωσε στη Γενί Ντουζέν ότι ο εμβολιασμός στα κατεχόμενα ξεκινά στις 15 Ιανουαρίου με το Sinovac, το κινέζικο εμβόλιο που παρήγγειλε η Τουρκία και θα δώσει και στο ψευδοκράτος.
 
Σημειώνεται ότι τις πρώτες τρεις ημέρες του νέου χρόνου στα κατεχόμενα είχαν καταγραφεί 66 κρούσματα του Coviid 19, τα 35 είναι εγχώρια ενώ υπήρξαν και δύο θάνατοι, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, 84 και 77 χρόνων αντίστοιχα, με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στην εντατική. Τα σχολεία όλων των βαθμίδων από σήμερα στα κατεχόμενα είναι σε πρόωρες χειμερινές ενδιάμεσες διακοπές που κανονικά γίνονται τον Φεβρουάριο, αφού συνολικά έχουν εντοπιστεί 42 μαθητές και 14 εκπαιδευτικοί θετικοί στον ιό και δύο δημοτικά είχαν ήδη κλείσει λόγω μεταδοτικότητας.
 
Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως και η «επιτροπή λοιμωδών/μεταδοτικών ασθενειών» του «υπουργείου υγείας» και σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ δεν αποκλείεται η επέκταση των υφιστάμενων μέτρων ή και η λήψη νέων. Η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νύχτες στα κατεχόμενα λήγει απόψε.
 
Σε δηλώσεις του το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή στον «Μπαϊράκ» ο «υπουργός υγείας» ανέφερε ότι σήμερα ή αύριο θα στείλουν δείγματα που έχουν πάρει στα κατεχόμενα, στην Τουρκία, για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο μεταλλαγμένος ιός έχει φτάσει και στο ψευδοκράτος. Ο κ. Πιλλί είπε ότι ο κόσμος δεν έχει πάρει στα σοβαρά την κατάσταση και τους κάλεσε να φορούν μάσκες και να κρατάνε αποστάσεις. Μάλιστα ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσουν τα κεράσματα όταν πάνε για επίσκεψη γιατί αυτό ωθεί τον κόσμο να βγάλει την μάσκα και εντείνει τη μετάδοση του ιού.
 
Άφησε δε να εννοηθεί ότι η αρμόδια «επιτροπή» του «υπουργείου υγείας» θα αποφασίσει τη συνέχιση κάποιων μέτρων, λέγοντας ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νύχτες θα μπορούσε να μετατεθεί από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 τα ξημερώματα. Αναφερόμενος δε στην επιδημιολογική εικόνα στην ε/κ πλευρά, σημείωσε ότι το σύστημα υγείας κοντεύει να καταρρεύσει, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και τα αυστηρά μέτρα στις διελεύσεις θα συνεχιστούν.
 
Για τον εμβολιασμό, είπε ότι για το 60% του πληθυσμού σίγουρα θα υπάρχει και η δεύτερη δόση για όσους εμβολιαστούν με την πρώτη. «Εάν εμβολιαστούν 10.000 άτομα, σίγουρα στην αποθήκη θα υπάρχουν άλλες 10.000 δόσεις». Θα υπάρξουν, πρόσθεσε, και παρενέργειες από το εμβόλιο αλλά δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποιο σοβαρό παράπονο (για το συγκεκριμένο εμβόλιο).
 
Στη συνέντευξή του στην Γενί Ντουζέν, ο Αλί Πιλλί είπε ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί με το κινεζικό Sinovac θα αρχίσουν την 15η Ιανουαρίου και οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και οι ηλικιωμένοι που μένουν σε στέγες ευγηρίας.
 
Για τα εμβόλια από τον «νότο», όπως είπε, δεν γνωρίζουν πότε θα υπάρξει η έγκριση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων (ΕΜΑ) λέγοντας πως είχαν υποβάλει τα αιτήματα και το πλάνο δράσης τους την περασμένη Τετάρτη, τόσο στον ε/κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία, όσο και στα ΗΕ . «Μόλις έρθουν τα εμβόλια από την ΕΕ θα τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως κι εκείνα».
 
Έχουν προμηθευτεί, συνέχισε, δύο ειδικά ψυγεία – αποθήκες για φύλαξη των εμβολίων στους -75 βαθμούς Κελσίου και μπορούν να φυλάξουν εκεί 300.000 δόσεις. Ανέφερε επίσης ότι αυτή την εβδομάδα μέσω της Τεχνικής Επιτροπής θα γίνει τηλεκπαίδευση σε αυτούς που θα είναι υπεύθυνοι για τα εμβόλια στον «βορρά», όπως είπε.
 
Ο κ. Πιλλί ανέφερε επίσης στη Γενί Ντουζέν ότι στην εντατική του κέντρου πανδημίας (στο γενικό νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας) υπάρχουν τρεις ασθενείς, ενώ στην πνευμονολογική κλινική ένας ακόμη ασθενής εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Οι χρόνιοι ασθενείς, πρόσθεσε, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τώρα που είναι χειμώνας και κάλεσε τους ηλικιωμένους ειδικά, χρόνιους ασθενείς «να μην  βγαίνουν από τα σπίτια τους».
 
ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top