Σε μια εν μέρει προσωρινή παύση, ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης βρίσκεται το Κυπριακό, τουλάχιστον στην Λευκωσία. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει ούτε από πλευράς κατοχικής δύναμης, ούτε από πλευράς του διεθνούς παράγοντα.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης
Νέος κύκλος διαβουλεύσεων πριν την Πενταμερή: Ψάχνουν με το ζόρι κοινά σημεία για διάλογο
Ενώ Λευκωσία και Αθήνα πλήττονται από μια σειρά από εσωτερικά ζητήματα διαπλοκής, διαφθοράς και κακής διαχείρισης της πανδημίας, το αντίπαλο δέος όχι μόνο δουλεύει βάση προγράμματος, αλλά εντατικοποιεί τους διπλωματικούς τους μηχανισμούς για να ανοίξει τον δρόμο για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τόσο στον Τ/κ και τουρκικό Τύπο όσο και σε Ελλάδα και Κύπρο, έρχεται ένας νέος κύκλος διαβουλεύσεων με ηγέτιδα την Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία παρά το αρνητικό κλίμα και τις διακηρύξεις για λύση δύο κρατών που συνάντησε και στην Τουρκία, ψάχνει «δημιουργικούς διεξόδους». Κι αυτό γιατί κρατάει ως δεδομένο το μόνο κοινό σημείο αναφοράς: Την κοινή δέσμευση και θέληση για διενέργεια της Άτυπης Πενταμερούς.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Φως στο τούνελ ή νέο αδιέξοδο; - Η 'κυριαρχική ισότητα' ως ρητορικό εργαλείο νεών επιδιώξεων
Απαντάει με ΜΟΕ η Λευκωσία
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να επαναληφθεί η κάθοδος της στην Κύπρο, με όλα να συντείνουν πως θα επιδιωχθούν και πάλι χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Ερωτηματικό παραμένει ακόμη το εάν θα προχωρήσει και σε ένα νέο κύκλο συζήτησης με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Στην λογική της εξεύρεσης ενός κοινού πεδίου αναφοράς, η Λευκωσία κινητοποιεί Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία και επιδιώκουν να αντιστρέψουν το κακό κλίμα που δημιούργησαν και πάλι οι παράνομες και τυχοδιωκτικές απαιτήσεις της Άγκυρας.
…παρέχοντας πεδίο αμφισβήτησης
Μια λογική όμως η οποία δομικά, όπως δείχνει και η ιστορική αναδρομή του Κυπριακού, επιφέρει συγκλίσεις στο «να τα βρούμε κάπου στη μέση». Ως εκ τούτου, νομιμοποιούνται οι ακραίες επιδιώξεις της κατοχικής δύναμης σταδιακά και αργά, αλλά σταθερά. Ένα βήμα τη φορά, κατά την κυπριακή: «Στύλο, στύλο… άνεση».
Σύμφωνα με τις διαρροές που υπήρξαν, η Ε/κ πλευρά επαναφέρει ουσιαστικά το αντάλλαγμα που θέλει ένα υπό διοικητικές προϋποθέσεις άνοιγμα του Αεροδρομίου της Τύμπου, με την παύση των τετελεσμένων που δημιουργεί η κατοχική αρχή στην Αμμόχωστο. Θέτοντας υπό διαπραγμάτευση, συμπερασματικά, την διαχρονική και καταγεγραμμένη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΟΗΕ για επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του, υπό την διοίκηση του ΟΗΕ. Θέλοντας παράλληλα να αποτρέψει και μια συζήτηση στην Πενταμερή για ένα άλλο φλέγον ζήτημα και επίσης πάγια επιδίωξη της Τουρκίας, αυτό του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Όσο πάμε προς Πενταμερή, απομακρύνονται οι κυρώσεις εις βάρος Τουρκίας – Μπαράζ επαφών πριν τις κομβικές συναντήσεις
Μεθοδεύουν επιτακτικά τουρκογενείς πολιτικούς στις δομές εξουσίας των κατεχομένων
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η προσπάθεια για ανάδειξη ολοένα και περισσότερων «τουρκικών φωνών» στα κατεχόμενα. Χαρακτηριστική είναι η και η μη συζήτηση για ακόμη μια φορά εντός της παράνομης «Βουλής», η πρόταση για «κοινοβουλευτική» έρευνα για «εξωτερική παρέμβαση με αντιδημοκρατικό και ανήθικο πολιτικά τρόπο στη διαδικασία λήψης απόφασης κατά τις προεδρικές εκλογές», λόγω έλλειψης απαρτίας.
Πρώτα αμφισβητούν και μετά καλούν για διάλογο για να κάνουν το ίδιο και …. επίσημα στο τραπέζι
Παράλληλα, η τουρκική πλευρά συνεχίζει την προπαγάνδα περί επιδίωξης εποικοδομητικού διαλόγου με την Ελλάδα, συνεχίζοντας παράλληλα τις εκβιαστικές και έκνομες ενέργειές της. Μια πολιτική η οποία έχει ουσιαστικά νομιμοποιηθεί με τις «κυρώσεις χάδι» που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε, δίνοντας το έναυσμα για ένα νέο κύκλο παραβιάσεων.
Έτσι και χθες, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στο δίκτυο NTV, συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος, στοχεύοντας την Ελλάδα. Η λογική είναι απλή: Αφενός, καλούν σε ένα διάλογο εφ’ όλης της ύλης που θέλει να αμφισβητήσει και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα κεκτημένα και το διεθνές δίκαιο που στρέφεται υπέρ της Ελλάδας. Αφετέρου, δημιουργούν προηγούμενα και νέα πεδία αμφισβήτησης, επί του πεδίου.
Έτσι, την ίδια στιγμή που δήλωνε πως «ο πιο σωστός δρόμος για να βρεθεί λύση είναι η Ελλάδα να κάνει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία… Εμείς λέμε μόνο διάλογο» και εκδίδοντας Navtex μόνο εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, πρόσθετε παράλληλα πως «είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε τετελεσμένα» και συνέχιζε τις παραβιάσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ, διακηρύσσοντας τις εξωφρενικές απαιτήσεις της για λύση δύο κρατών.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Οι συνομιλίες υπό τουρκικούς όρους ακυρώνουν το ενδεχόμενο κυρώσεων - Κλειδώνει η Πενταμερής - Χάος με Επιτροπή Αποζημιώσεων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις