Παρά τις προκλητικές διακηρύξεις Ερντογάν και Τατάρ, η Κυβέρνηση προχωράει με τους σχεδιασμούς της για διενέργεια της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, με πλήρη στήριξη Ε.Ε και ΟΗΕ. Μάλιστα, φαίνεται να κλειδώνουν και οι οριστικές ημερομηνίες.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης
Προχωράει η διαδικασία για την σύγκληση Πενταμερούς
Τα προχθεσινά γεγονότα προξένησαν μια δυσάρεστη αίσθηση στο Προεδρικό, καθώς διαφαίνεται έντονα πως Τουρκία και ψευδοκράτος δεν υποκύπτουν σε πιέσεις, πόσο μάλλον, όταν αυτές αφορούν μόνο λεκτικές αποδοκιμασίες και όχι καταδίκες που θα συνοδεύονται με πρακτικές κυρώσεις.
Όπως διεμήνυσε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, η πληροφόρηση που έχει είναι πως «στα τέλη Νοεμβρίου η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ θα είναι στην Κύπρο με στόχο τη σύγκληση μιας άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, είτε περί τα τέλη Δεκεμβρίου είτε τον Ιανουάριο, που στόχο θα έχει την ανακοίνωση ουσιαστικών συνομιλιών».
Ενημέρωσε δε πως η προσπάθεια έχει ήδη ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα, καθώς διεξήχθησαν επαφές της κ. Λουτ με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα γίνουν και οι επί μέρους συζήτησης με τις δύο πλευρές.
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως πιθανότατα επίκειται επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε Ζοζέπ Μπορέλ σε Κύπρο και Ελλάδα, πριν το σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 10-11 Δεκεμβρίου.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Καταρρίφθηκαν και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις - Με παρατράγουδα η εθνικιστική φιέστα Ερντογάν και Τατάρ - Βαρώσι και λύση 2 κρατών
Τι θα γίνει τελικά με τις κυρώσεις; Κυρώσεις Vs Συνομιλίες
Σημειώνουμε εδώ πως σε αυτό το Συμβούλιο θα συζητηθεί όλο το φάσμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και θα υπάρξουν εξελίξεις με τις πολύκροτες κυρώσεις. Πάντως, αναλυτές σε θέματα διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής, αναφέρουν πως με αυτά τα δεδομένα δε θα αποφασιστούν κυρώσεις, καθώς το βάρος πέφτει πάνω στην πάση θυσία συνέχιση των συνομιλιών. Ενώ λοιπόν η Τουρκία διαμηνύει πως επιδιώκει αλλαγή βάσης λύσης και συνεχίζει τις έκνομες ενέργειες της σε ΑΟΖ και Βαρώσια, διακηρύσσει πως θέλει να μπει σε διάλογο. Ως εκ τούτου, οι κυρώσεις θα θεωρηθούν πως πυροδοτούν νέες εντάσεις στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσει.
Αυτό φυσικά αποτελούσε και τον στρατηγικό σχεδιασμό της Τουρκίας, η οποία γνωρίζει πολύ καλά πότε και πως να θέτει νέες επιδιώξεις δημιουργώντας τετελεσμένα. Στην εξίσωση εντάσσονται και τα καλέσματα στην Ελλάδα για διάλογο, μετά και το πολύμηνο μπαράζ προκλήσεων που συνεχίζεται ακόμη και τώρα.
Η εκτίμηση του Υπουργείου Εξωτερικών
Στο Υπουργείο Εξωτερικών ανησυχούν ιδιαίτερα, με τον κ. Χριστοδουλίδη να επισημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος προσάρτησης τόσο των κατεχομένων, όσο και άλλων περιοχών που εποφθαλμιά η Τουρκία. Μάλιστα, δόθηκε και ορόσημο για επίλυση του Κυπριακού μέχρι το 2023, καθώς είναι η χρονιά που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση του τουρκικού κράτους.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Φως στο τούνελ ή νέο αδιέξοδο; - Η 'κυριαρχική ισότητα' ως ρητορικό εργαλείο νεών επιδιώξεων
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η εκτίμηση της διεθνούς κοινότητας είναι ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή οφείλεται βασικά σε δυο λόγους. Ο πρώτος αφορά την υλοποίηση μιας νεο-οθωμανικής προσέγγισης από τον κ. Ερντογάν που θέλει τη Τουρκία μέχρι το 2023, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας, να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, και ειδικότερα στον μουσουλμανικό κόσμο, και ο δεύτερος αφορά τις σημαντικές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας».
Συμβιβασμός Υπουργείου Εξωτερικών και κυβέρνησης με «ρεαλιστικές προσδοκίες»
Ενώ όμως κυριαρχεί μια έντονη δυσαρέσκεια για την διαχείριση του ζητήματος από Ε.Ε. και ΟΗΕ, εντούτοις, δεν επιδιώκεται κάτι διαφορετικό, με κυβέρνηση και Προεδρικό να αποδέχεται τις «ρεαλιστικές προσδοκίες» του διεθνούς παράγοντα, που εστιάζουν στην «εξημέρωση του θηρίου με το γάντι».
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, σχολιάζοντας τον ρόλο τόσο της ΕΕ, όσο και της Αμερικής και των άλλων βασικών διεθνών δρώντων.
«Πέραν από τις δηλώσεις δεν αναμέναμε ότι θα έλθει οποιαδήποτε τρίτη χώρα, είτε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε οι ΗΠΑ, είτε η Ρωσική Ομοσπονδία, είτε οποιοσδήποτε άλλος, να μην επιτρέψει στην Τουρκία να προχωρήσει με αυτά στα οποία προχωρεί», ανέφερε, ενώ επισήμανε πως «δεν είναι αυτοσκοπός να ληφθούν κυρώσεις ή άλλα μέτρα, αλλά πρώτος στόχος είναι να σταματήσει η Τουρκία όλες αυτές τις ενέργειες και προς τα εκεί επικεντρώνεται η προσπάθεια».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Οι φραστικές καταδίκες φέρνουν... κόλαση - Τα Βαρώσια χάνονται σε πικνίκ και λύσεις δύο κρατών
Χάος με τα Βαρώσια και την Επιτροπή Αποζημιώσεων
Τέλος, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στα Βαρώσια, μετά και το κάλεσμα των κατοχικών αρχών προς τους Ε/κ ιδιοκτήτες γης να αποταθούν στην παράνομη Επιτροπή Αποζημιώσεων. Δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, η κυβέρνηση επικαλέστηκε νομικές γνωματεύσεις τόσο από Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο «εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους».
Από την άλλη, υπάρχουν νομικοί κύκλοι που πιστεύουν πως μια τέτοια προσφυγή θα διασφαλίσει τις περιουσίες των ιδιοκτητών. Ως εκ τούτου, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για την περαιτέρω διαχείριση του ζητήματος σε ένα ζήτημα τόσο σοβαρό ζήτημα εθνικού συμφέροντος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις