ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Το 'αύριο' των επαφών Λουτ στο νησί - Τι επιδιώκει ο ΟΗΕ - Αντιδρά η πλειοψηφία των κομμάτων με την τροπή των εξελίξεων

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Το 'αύριο' των επαφών Λουτ στο νησί - Τι επιδιώκει ο ΟΗΕ - Αντιδρά η πλειοψηφία των κομμάτων με την τροπή των εξελίξεων

Μπορεί να υπάρχει η κοινή θέληση και από τα δύο μέρη για να προχωρήσουν σε μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη 5+1, αλλά το χάσμα που υπάρχει λόγω των εξωφρενικών νέων απαιτήσεων της κατοχικής πλευράς, δεν αφήνει κανένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την εξέλιξη των συνομιλιών.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Το αύριο των συναντήσεων - Τι επιδιώκει ο ΟΗΕ

Αυτό είναι κάτι που σίγουρα η κ. Λουτ γνωρίζει, με τις προσπάθειες πλέον να προσανατολίζονται προς την ανάγκη για επαναφορά των θέσεων Τατάρ σε ένα βιώσιμο πλαίσιο, που θα επιτρέψει το ξεκίνημα των συνομιλιών, χωρίς τον κίνδυνο ενός ακόμη τραγικού ναυαγίου.

Όπως διαμηνύεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, το μπαλάκι για την απόφαση πέφτει στον Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα ακούσει τα όσα η Ειδική Απεσταλμένη θα του μεταφέρει από τις επαφές της. Μάλιστα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε χθες πως είναι κρίσιμη η συνάντηση που θα γίνει με την Τουρκία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μας θα ακολουθήσει της Συνόδου Κορυφής, λίγες μέρες μετέπειτα.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες σίγουρα θέλει πάση θυσία να αποτρέψει ακόμη θεαματικό αδιέξοδο στις συνομιλίες, θέλει όμως την ίδια στιγμή να ξεκαθαρίσει το σκηνικό στην κοινά επιδιωχθείσα πενταμερή συνάντηση. Γι’ αυτό το λόγο δεν αποκλείει κανείς ένα νέο ερχομό της κ. Λουτ στο νησί για συμπληρωματικές επαφές και βολιδοσκοπήσεις, νοούμενων των όσων άκουσε από τον κ. Τατάρ, ο οποίος επιμένει στην ανάγκη για νέα βάση συνομιλιών, επικαλούμενος «νέες πραγματικότητες».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Χριστοδουλίδης, απαντώντας στον αντίλογο που θέλει την παρουσία μας σε μια Πενταμερή διάσκεψη ως νομιμοποιητική των όσων νέων εξωφρενικών θέλει η Άγκυρα, τόνισε πως όλοι όσοι εμπλέκονται στο κυπριακό «δεσμεύονται από τα ψηφίσματα του Σ.Α του ΟΗΕ» και γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορεί να εκφύγει η διαδικασία προς αρνητικές θέσεις και κατευθύνσεις.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ευρωβουλευτές στο ThemaOnline: Ποια η πρόβλεψή τους για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία - Συνομιλίες Vs Κυρώσεις - Ένα μη αναγκαίο δίπολο

Αντιδρά η πλειοψηφία των κομμάτων - Υπάρχουν διαφωνίες και ως προς την δομή της Πενταμερούς

Στον απόηχο των όσων συνέβησαν χθες Τετάρτη (02/12), τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν, με πολλά από αυτά να έχουν επιφυλάξεις ως προς την συμμετοχή μας ή όχι σε μια Άτυπη Πενταμερή. Το κυβερνών κόμμα θεωρεί πως πρέπει να μπουν οι θέσεις της Τουρκία και επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ το ΑΚΕΛ δεν αναφέρει κάτι σε σχέση με την άμεση διενέργεια της Πενταμερούς ή όχι. Τα υπόλοιπα κόμματα εκφράζουν μεγάλες επιφυλάξεις, με κάποια από αυτά να αντιτίθενται ακόμη και στη δομή της Πενταμερούς. 

Ο ΔΗΣΥ, τονίζει πως «η όποια πίεση πρέπει να στραφεί προς την τουρκική πλευρά, προς τον Τ/κ ηγέτη αφού φαίνεται ότι αναφέρθηκε σε άλλες λύσεις», ενώ στέκεται υπέρ της διενέργειας της άτυπης διάσκεψης στο «άμεσο μέλλον, ούτως ώστε εκεί να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, της τουρκικής πλευράς».

Με τη σειρά του το ΑΚΕΛ, αφού στηλιτεύει το ότι υπήρξε ένα «διαπραγματευτικό κενό 3,5 χρόνων», με την παρουσία μάλιστα ενός Τ/κ ηγέτη που ήταν «υποστηρικτής της ομοσπονδιακής λύσης», τονίζει πως τώρα είμαστε σε δυσκολότερη θέση. Χωρίς να αναφέρει ξεκάθαρα εάν επιθυμεί τάχιστα μια πενταμερή υπό αυτούς τους όρους, επισημαίνει πως «καλούμαστε να εξουδετερώσουμε την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να τεθεί η λύση δύο κρατών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το συμφωνημένο πλαίσιο και βάση για τη λύση του Κυπριακού, όπως καθορίζεται και από τα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, αποτελεί το ισχυρό μας όπλο». Κάνει επίθεση δε στην κυβέρνηση για την συζήτηση που ανοίγει περί «αποκεντρωμένης» και «χαλαρής» ομοσπονδίας.

Με ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, ξεκαθαρίζει πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να αντιληφθεί ότι η «ετοιμότητα του» να προσέλθει σε μια νέα Πενταμερή, που θα αφήνει την τουρκική πλευρά να θέσει επισήμως τις διχοτομικές τις θέσεις, οδηγεί είτε σε ένα νέο οδυνηρό αδιέξοδο, είτε σε αλλαγή της βάσης των συνομιλιών κατά παρέκκλιση του συμφωνημένου πλαισίου και με τρόπο που αποενοχοποιεί η Τουρκία». Έθεσε επίσης τρεις προϋποθέσεις πριν την διενέργεια μιας νέας Πενταμερούς, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα περιθώριο που έχουν απομείνει για να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.

Από την άλλη η ΕΔΕΚ φαίνεται να έχει δομικές διαφορές με την ίδια την Πενταμερή, καθώς θεωρεί ότι «η νεκρανάστασή της έχει και πάλι το ανυπέρβλητο πρόβλημα ότι η Τουρκία μετέχει ως εγγυήτρια δύναμη δήθεν για να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού». Στηλιτεύει επίσης το γεγονός πως σε μια Πενταμερή «θα λαμβάνουν μέρος οι δύο κοινότητες ως εάν το κυπριακό να είναι πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Απαισιόδοξο είναι και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το οποίο αναφέρει πως θα ήθελε «μια πραγματική Διεθνής διάσκεψη, με τη συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Ε.Ε. αντί της αποτυχημένης συνταγής μιας Πενταμερούς». Διαφωνεί επίσης με το ότι η κυβέρνηση επιμένει να προχωράει στην συνάντηση «χωρίς όρους».

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετείται και το Κίνημα Αλληλεγγύη, καθώς θεωρεί πως «η οποιαδήποτε συμμετοχή της Κύπρου κάτω από αυτές τις συνθήκες με την έξαρση του κορωνοϊού, τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, την πλήρη οικονομική εξαθλίωσή του λαού αλλά και με την κρίση των θεσμών και την αναξιοπιστία της κυβέρνησης και των οργάνων της, θα αποτελέσει την αρχή του τέλους του κυπριακού ελληνισμού». Επιτίθεται επίσης στον Γ.Γ του ΟΗΕ και την Λουτ για τη στάση που κρατούν, ενώ τονίζεται πως η διαδικασία αυτή αποστερεί την πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top