ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωβουλευτές στο ThemaOnline: Ποια η πρόβλεψή τους για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία - Συνομιλίες Vs Κυρώσεις - Ένα μη αναγκαίο δίπολο

Ευρωβουλευτές στο ThemaOnline: Ποια η πρόβλεψή τους για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία - Συνομιλίες Vs Κυρώσεις - Ένα μη αναγκαίο δίπολο

Επιφυλακτικοί παρουσιάζονται οι Ευρωβουλευτές μας σε σχέση με την πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, στην συζήτηση για την πρόοδο της χώρας στην επικείμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο στις 10-11 Δεκεμβρίου.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Ολοκληρώθηκε η πρώτη διερευνητική συνάντηση μεταξύ της Λουτ και των δύο ηγετών, με την συνάντηση της με την Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, να μετατίθεται μετά την Ευρωπαϊκή Σύνοδο όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Οι προβλέψεις για «ουσιαστικές» κυρώσεις είναι δυσοίωνες
Κάτι το οποίο προφανώς συνδέεται με την προσπάθεια που γίνεται για να αποφευχθούν οι κυρώσεις, ή έστω, να πέσει ξανά η Τουρκία «στα μαλακά». Αυτή η προσπάθεια γίνεται τόσο εκ μέρους της ίδιας της Τουρκίας, όσο και από συγκεκριμένες ελίτ χωρών μελών της Ε.Ε. οι οποίες είναι φίλια προσκείμενες στην κατοχική δύναμη, λόγω των πολλαπλών εμπορικοοικονομικών εξαρτήσεων.

Συνομιλίες VS Κυρώσεις – Ένα μη αναγκαίο δίπολο
Έγκριτοι αναλυτές κάνουν λόγο για δύσκολο έργο με το ενδεχόμενο των ουσιαστικών κυρώσεων να είναι απομακρυσμένο. Κάτι το οποίο προφανώς δυσχεραίνει η στάση της Κυπριακής Κυβέρνησης, η οποία δεν φαίνεται να αξιώνει ξεκάθαρα και οργανωμένα επιβολή κυρώσεων, αλλά μεταθέτει το βάρος στις συνομιλίες πάση θυσία.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Υπουργού Εξωτερικών, όσο και του Υπουργού Άμυνας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας πριν περίπου 2 εβδομάδες τον ρόλο της Ε.Ε, της Αμερικής και των άλλων βασικών διεθνών δρώντων, τόνισε πως «πέραν από τις δηλώσεις δεν αναμέναμε ότι θα έλθει οποιαδήποτε τρίτη χώρα, είτε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε οι ΗΠΑ, είτε η Ρωσική Ομοσπονδία, είτε οποιοσδήποτε άλλος, να μην επιτρέψει στην Τουρκία να προχωρήσει με αυτά στα οποία προχωρεί». Επισήμανε δε πως «δεν είναι αυτοσκοπός να ληφθούν κυρώσεις ή άλλα μέτρα, αλλά πρώτος στόχος είναι να σταματήσει η Τουρκία όλες αυτές τις ενέργειες και προς τα εκεί επικεντρώνεται η προσπάθεια».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Χαράλαμπος Πετρίδης, ο οποίος δήλωσε στο συνέδριο του Economist πως «το ζητούμενο είναι η λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι οι οικονομικές κυρώσεις».

Έτσι, άλλοι αναλυτές με γνώση των τεκταινομένων, υποστηρίζουν πως υπάρχει η πιθανότητα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να προσπαθήσουν να διασκεδάσουν τις αντιδράσεις Κύπρου και Ελλάδας, επιβάλλοντας ουσιαστικά κυρώσεις που δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην Τουρκία και στην οικονομία της. Κάτι ανάλογο των κυρώσεων που λήφθηκαν σε προηγούμενο στάδιο, με κυρώσεις σε πρόσωπα που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις.

Τι λένε οι Ευρωβουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας
Το ThemaOnline επικοινώνησε με τους Ευρωβουλευτές, μετά και την συζήτηση που υπήρξε για το πολύκροτο ψήφισμα που καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να ψηφίσουν «Αυστηρές Κυρώσεις», για να δώσουν τις δικές τους εκτιμήσεις σε σχέση με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Φουρλάς: «Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Τα συμφέροντα είναι τεράστια»

Ο κ. Λουκάς Φουρλάς, ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, είπε πως «δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις, τα συμφέροντα είναι τεράστια και οι δυνάμεις που υποστηρίζουν το να μην ληφθούν μέτρα εναντίον της Τουρκίας είναι εκεί. Αυτή τη φορά όμως δεν μπορεί κανένας να αγνοήσει το μήνυμα που στέλνουν οι λαοί της Ε.Ε. προς τις ηγεσίες τους μέσω του ευρωκοινοβουλίου και ελπίζουμε ότι έστω και την υστάτη το συμβούλιο θα διασώσει το κύρος της Ε.Ε».

Μαυρίδης: Να επιμένουμε με πράξεις – «Είτε με Ε.Ε, είτε με Τουρκία»
Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και των S&D Κώστας Μαυρίδης, επιμένει πως παρά τις απτές δυσκολίες, πρέπει να γίνουν πραγματικές προσπάθειες εκ μέρους όλων για να ασκηθούν ουσιαστικές πιέσεις. Μας επισήμανε δε πως «η Γερμανία και η Μέρκελ πρέπει να αποφασίσουν: Είτε με την Ε.Ε, είτε με την Τουρκία», υποστηρίζοντας πως εκεί πρέπει να εστιάσει το επιχείρημά μας, καθώς «οτιδήποτε άλλο, φέρνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε διάσταση με την επιθυμία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις αξίες της ΕΕ».

Σε αυτό το μήκος κύματος, επισήμανε τις δράσεις που έχει αναλάβει: «Από την επομένη του ψηφίσματος έχω ήδη δώσει συνεντεύξεις και έχω συμμετάσχει σε ενημερωτικές εκπομπές ξένων καναλιών, θέτοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώπιον των ευθυνών του, για την αντιμετώπιση συλλογικά του νεο-οθωμανικού επεκτατισμού. Αυτή η ενημέρωση και άσκηση πίεσης μέσω ξένων καναλιών συνεχίζεται.

Επιπλέον, έθεσα το θέμα στην Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία ΕΕ-Ισραήλ, αλλά και το ζήτημα κυρώσεων για αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης (που αφορά το τεράστιο εμπόριο ΕΕ-Τουρκίας) στην αρμόδια Επιτροπή."
Υπέδειξε, δηλαδή, πως οι πράξεις της Τουρκίας «συνιστούν ουσιαστική παραβίαση της Συμφωνίας (material infringement of the Agreement)», καλώντας την ΕΕ να προχωρήσει στην αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία.

Χριστοφόρου: Σημείο αναφοράς το ψήφισμα - «Αναμένουμε και προσδοκούμε»
Ο επίσης Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, Λευτέρης Χριστοφόρου, ήταν κάπως πιο θετικός στην εκτίμησή του, λέγοντας πως «αναμένουμε και προσδοκούμε, στείλαμε το σωστό μήνυμα ως Ευρ. Κοινοβούλιο». Τόνισε στη συνέχεια πως «η παρουσία του ψηφίσματος αποτελεί ένα επιπρόσθετο όπλο στα χέρια μας. Θα παραμείνει στο τραπέζι ως μια ισχυρή αφετηρία για τις επιδιωκόμενες κυρώσεις», ενώ εξήγησε πως βλέπει πως «η Ε.Ε υπερέβη τα όρια της ανοχής της. Για να διασώσει την αξιοπιστία, την αξιοπρέπεια και το κύρος της οφείλει να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Στα κατεχόμενα η Λουτ με αντιδράσεις Τ/κ που ζητούν Ομοσπονδία - Πώς αναμένεται να κινηθούν τα τρία μέρη και το ερωματικό ΟΗΕ

Γεωργίου: «Κρατάμε μικρό καλάθι»
Ο κ. Γιώργος Γεωργίου από το ΑΚΕΛ και GUE, φάνηκε ακόμη πιο απαισιόδοξος. Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας είπε πως «κρατάμε μικρό καλάθι, καθότι τόσον η εξάρτηση πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών από την τουρκική οικονομία, αλλά και οι τεράστιες εμπορικοοικονομικές συναλλαγές Ευρωπαϊκών χωρών από την Τουρκία, δυσκολεύουν το εγχείρημα. Ανάμεσα στις οποίες και η πώληση οπλικών συστημάτων πέραν των 7 δις, αλλά και το μεγάλο αγκάθι του προσφυγικού, όπως και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή".

Παράλληλα, ο κ. Γεωργίου θεωρεί πως υπάρχει ακόμη χρόνος για την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι όλα τα παραπάνω "ελπίζουμε να μην αποτελέσουν ανασχετικό παράγοντα ενόψει της 10η Δεκεμβρίου για να επιβληθούν στη Τουρκία οι δέουσες κυρώσεις, στην περίπτωση που δεν επανακάμψει πραγματικά και δεν συνετιστεί όπως την καλεί το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Παπαδάκης: «Θα είναι έκπληξη οι κυρώσεις»
Με τη σειρά του ο Ευρωβουλευτής των S&D Δημήτρης Παπαδάκης, εκτιμά πως θα είναι έκπ«ληξη εάν πάρει απόφαση του Συμβούλιο για κυρώσεις». Είπε όμως πως «η Τουρκία κινείται στην κόκκινη γραμμή», επισημαίνοντας το επεισόδιο με την άρνηση ελέγχου τουρκικού πλοίου που όδευε προς την Λιβύη.

Στην Ε.Ε. «δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί ότι ο μοναδικός δρόμος για να συνετιστεί το θηρίο είναι με την λήψη αυστηρών κυρώσεων», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top