Σχέδιο απόφαση της ΕΔΕΚ με το οποίο θα υποχρεώνονται οι βουλευτές που κατέχουν τα έγγραφα για τις πολιτογραφήσεις τα οποία διέρρευσαν στο δίκτυο Al Jazeera, να τα παραδώσουν στην Αστυνομία, συζήτησε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.
Η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει το εν λόγω σχέδιο απόφασης στν νομικό τμήμα της Βουλής, ώστε να εξετάσει κατά πόσο η Ολομέλεια δύναται να αποφασίσει επί του θέματος .
Το σχέδιο απόφασης έχει ως εξής:
«Λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τα όσα το δίκτυο Al Jazeera έχει αποκαλύψει σχετικά με το Επενδυτικό Πρόγραμμα πολιτογραφήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διαφαινόμενη εμπλοκή μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Ολομέλεια του Σώματος αποφασίζει όπως τα μέλη του Σώματος που είναι κάτοχοι εγγράφων πολιτογράφησης να τα παραδώσουν στις Αστυνομικές Αρχές στο πλαίσιο της υποβοήθησης του ανακριτικού έργου για εντοπισμό της πηγής διαρροής, καθώς και της σκοπιμότητας ή των λόγων της εν λόγω διαρροής».
Αποφάσεις για Κώδικα Δεοντολογίας Βουλευτών και Πόθεν Έσχες
Παράλληλα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε να ολοκληρώσει τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών, αλλά και τη δημιουργία υποεπιτροπής για να εξεταστεί το σύνολο των προτάσεων που έχουν κατατεθεί σε σχέση με το Πόθεν Έσχες.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ανέφερε ότι έχει αποφασιστεί να σταλεί το σχέδιο απόφαση της ΕΔΕΚ στο νομικό τμήμα της Βουλής για το κατά πόσο η Ολομέλεια δύναται να αποφασίσει να υποχρεώσει έναν βουλευτή να δίνει τα έγγραφα στη αστυνομία, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο έγγραφο χαρακτηρίζεται από την πηγή που δίνεται ως απόρρητο και για το κατά πόσο θα πρέπει να απευθυνθούν πίσω στην πηγή για να το αποχαρακτηρίσει πρώτα, αλλά και για το πώς λειτουργεί ο βουλευτής στο συγκεκριμένο θέμα.
Πρόσθεσε ότι το σύνολο της Επιτροπής Θεσμών ξεκαθάρισε τη θέλησή της να επιταχυνθούν οι αστυνομικές έρευνες, να βοηθηθεί η αστυνομία να προχωρήσει στο έργο της, ώστε «ο κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του» και ο κάθε ένοχος να πάει ενώπιον δικαστηρίου. «Πρόθεση μας», είπε, «είναι να στηρίξουμε την όλη διαδικασία, θεσμικά με βάση τις νομοθεσίες και τους θεσμούς που υπάρχουν στη Βουλή».
Παράλληλα ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι αποφάσισαν επίσης την ολοκλήρωση του κώδικα δεοντολογίας των Βουλευτών ο οποίος θα σταλεί σήμερα προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες και θα μπει στην επόμενη συνεδρία για να ολοκληρωθεί, ώστε να μπορέσει να ψηφιστεί πριν από τον προϋπολογισμό.
Ταυτόχρονα, ανέφερε, αποφασίστηκε δημιουργία υποεπιτροπής της Επιτροπής Θεσμών, υπό την προεδρία του ιδίου, ώστε να εξεταστεί το σύνολο των προτάσεων νόμου που έχουν κατατεθεί σε σχέση με το Πόθεν Έσχες. Εξέφρασε την άποψη σήμερα το πόθεν έσχες δεν δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να ελέγξει τον πολιτικό, αν είναι τίμιος ή αν δεν πλούτισε μέσα από την ενάσκηση των καθηκόντων του.
«Είναι υποχρέωσή μας να κλείσουμε όλες τις τρύπες, να κάνουμε ένα σύγχρονο Πόθεν Έσχες μελετώντας και τι υπάρχει και στα άλλα Κοινοβούλια, με την εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα και με τον τρόπο που λειτουργεί, με την βοήθεια τεχνοκρατών στον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε. Έτσι, πρόσθεσε, θα μπορεί να πεις ότι καταθέτει ένα Πόθεν Έσχες που μπορεί να ελέγξει ο καθένας και να πάρει τις απαντήσεις που ζητά. Στόχος, όπως είπε, είναι να ολοκληρώσει το έργο της η Υποεπιτροπή την πρώτη εβδομάδα Ιανουαρίου για να γίνει εκσυγχρονισμός του Πόθεν Έσχες πριν κλείσει η Βουλή.
Εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι με βάση την πρόταση της ΕΔΕΚ, οι βουλευτές που είχαν στην κατοχή τους τα απόρρητα έγγραφα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας στο Al Jazeera θα πρέπει να προχωρήσουν αυτοβούλως στην παρουσίαση και παράδοσή τους στην Αστυνομία, ώστε να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να σταματήσει και αυτή η παράμετρος αυτού του μεγάλου σκανδάλου να στιγματίζει την πολιτική ζωή του τόπου. Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ δεν υποστήριξε και δεν υποστηρίζει ότι οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι συνταγματικώς να τα παραδώσουν. Το κάνουν, όπως είπε, αυτοβούλως ακριβώς για να αποδείξουν ότι το Κοινοβούλιο είναι θεσμός που σέβεται και τους νόμους και το Σύνταγμα.
«Προστατεύουμε τους συνάδελφους οι οποίοι αδίκως έχουν κατηγορηθεί, προστατεύουμε τον θεσμό ο οποίος δέχεται επιθέσεις, κυρίως λόγω αστοχιών και μη εφαρμογής των νόμων άλλων εξουσιών και ειδικότερα της εκτελεστικής», ανέφερε.
Συμπλήρωσε ότι η Αστυνομία διεξάγει επιστημονικές και γραφολογικές εξετάσεις και ότι το έργο της θα βοηθηθεί με την παράδοση των εγγράφων.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι με την εισήγηση της ΕΔΕΚ εγείρονται σοβαρά θεσμικά, νομικά και πολιτικά ζητήματα. Είπε επίσης ότι επιφυλάσσονται να μιλήσουν επί της ουσίας αφού το θέμα παραπέμφθηκε στο νομικό τμήμα της Βουλής, αναφέροντας ότι μπορούν να πουν πολλά για τα ζητήματα ουσίας στο θέμα των διαρροών και τι πρέπει να διερευνήσει η Αστυνομία με τη διαδικασία του επειγόντως.
Ανέφερε παράλληλα ότι εισηγήθηκαν και έγινε αποδεκτή η δημιουργία μιας Ειδικής Επιτροπής για τις πολλές προτάσεις νόμου για το Πόθεν Έσχες που είναι κατατεθειμένες ενώπιον της Επιτροπής, ώστε να επεξεργαστεί το σύνολο των προτάσεων και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών να ασχοληθούν με τα ζητήματα του Πόθεν Έσχες. Στόχος, όπως είπε, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές να υπάρχει ένα επικαιροποιημένο και ακόμα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας του Πόθεν Έσχες. Είπε επίσης ότι και το ΑΚΕΛ έχει δύο προτάσεις νόμου που μπορούν να ενισχύσουν πολύ αποτελεσματικά το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας του Πόθεν Έσχες.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι όσον αφορά το Πόθεν Έσχες έχει δημιουργηθεί μια Επιτροπή η οποία θα εργαστεί εντατικά και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι την Πρωτοχρονιά θα είναι ολοκληρωμένη η νέα νομοθεσία. Σημείωσε ότι Πόθεν Έσχες που δεν είναι υποχρεωτικό για όλους τους βουλευτές και όλους τους αξιωματούχους και δεν ελέγχεται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες είναι «περιπαίξιμο» και πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα αυτό που έχουν είναι μια προσβολή στις διαδικασίες του ελέγχου. Οι τροπολογίες που κατέθεσαν, ανέφερε, έχουν ως στόχο να είναι για όλους υποχρεωτικό και να ελέγχονται όλες οι δηλώσεις από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.
Σχετικά με την πρόταση απόφασης της ΕΔΕΚ σημείωσε θετικά ότι για πρώτη φορά από πλευράς ΕΔΕΚ καταγγέλλεται η άδικη στοχοθέτηση και επίρριψη ευθυνών που έγινε σε βουλευτές, εννοώντας τη δική του περίπτωση. Συμφώνησε με την ΕΔΕΚ ότι θα πρέπει να διερευνηθεί και αυτή η πτυχή του σκανδάλου. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η πιο σημαντική πτυχή που θα πρέπει να συζητηθεί είναι τα ποινικά αδικήματα που διέπραξαν όσοι αναμείχθηκαν στην υπόθεση του σκανδάλου των χρυσών διαβατηρίων, και ενδιαφέρει περισσότερο από την περίπτωση της διαρροής. Ωστόσο είπε, το Κίνημα δεν έχει κανένα πρόβλημα να εκδοθεί ψήφισμα και απόφαση που να ζητά από την Αστυνομία να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την παράνομη διαρροή.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις