ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Διαφάνηκαν 3 διαφορετικές προσεγγίσεις για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων - Τι στηρίζει το κάθε κόμμα

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Διαφάνηκαν 3 διαφορετικές προσεγγίσεις για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων - Τι στηρίζει το κάθε κόμμα

Μετά το πέρας της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών, άνοιξε η συζήτηση σε σχέση με την μετέπειτα πορεία των διαπραγματεύσεων, με τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέτουν τις διιστάμενες απόψεις τους.

Γιώργος Τάττης

Όπως πληροφορείται το ThemaOnline, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην διενέργεια άτυπης πενταμερής, μετά και τις εμπρηστικές δηλώσεις Τατάρ που φαίνεται να φέρνουν πισωγύρισμα στην διαδικασία.

Τρεις προσεγγίσεις για το μετέπειτα τον συνομιλιών

Ως εκ τούτου, παρουσιάστηκαν οι 2 κυρίαρχες προσεγγίσεις που υπάρχουν στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό, ενώ διαφάνηκε ακόμη μια 3.

Κάποιοι από τους κομματικούς αρχηγούς, επισήμαναν την ανάγκη για να προχωρήσουμε άμεσα στη διαδικασία και σε μια πενταμερή (ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ).

Οι υπόλοιποι κομματικοί αρχηγοί, πλην του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θέτουν ενώπιον της κυβέρνησης τις επιφυλάξεις τους, καθώς δεν εντοπίζονται οι προϋποθέσεις για να υπάρξει φως στο τούνελ, με μια ακόμη αποτυχία να λειτουργεί υπέρ της διαιώνισης της κατοχής.

Οι Οικολόγοι, διαφοροποιούνται μερικώς καθώς δεν προτάσσουν την άρνησή τους για άτυπη Πενταμερή, αλλά θέλουν να ξεκαθαριστεί πρώτα με την κ. Λουτ, «με ποιους όρους θα πάμε στη συζήτηση», επισημαίνοντας παράλληλα την προβληματική συγκυρία.

Κυβέρνηση – Κυριάκος Κούσιος
Η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι θα συμμετάσχουμε στην άτυπη πενταμερή την οποία θα συγκαλέσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και που είχε επίσης εκφράσει ο Πρόεδρος με την επιστολή που έχει στείλει στον Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Ο κ. Κούσιος μιλούσε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Αρχηγών των Πολιτικών Κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, διάρκειας 3 ωρών και 45 λεπτών, όπου συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό ενόψει της πρωτοβουλίας του ΓΓ ΟΗΕ

Όσον αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις στα Βαρώσια και στην ΑΟΖ, ο κ. Κούσιος είπε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ενέργειες σαν αυτές δεν συμβάλουν με κανένα τρόπο στη δημιουργία ενός καλού κλίματος για συνέχιση των συνομιλιών».

Εντούτοις, συνέχισε, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για μια άτυπη πενταμερή, στην οποία ουσιαστικά θα απασχοληθούν οι συμμετέχοντες με τα διαδικαστικά για τη συνέχιση των συνομιλιών.

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Να γίνει ξεκάθαρο ότι είμαστε πανέτοιμοι για άτυπη πενταμερή»
«Βρισκόμαστε όχι στο παρά πέντε όσον αφορά το εθνικό μέλλον αυτού του τόπου. Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές αναγνώσεις, τα πιστεύω, τις πεποιθήσεις μας και τα μοντέλα που προτιμά ο άλφα και ο βήτα, βρισκόμαστε στο και πέντε του κυπριακού. Με κίνδυνο αντί της επανένωσης της μοιρασμένης μας πατρίδας να χάνουμε και την ΑΟΖ, να χάνουμε και τα Βαρώσια. Θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι ότι πρέπει να βγαίνει ένα ξεκάθαρο, απόλυτο μήνυμα εκ μέρους της

ελληνοκυπριακής κοινότητας. Ότι είμαστε πανέτοιμοι να μπούμε σε διάλογο ακόμα και σήμερα, σε μια άτυπη πενταμερή και να καλούμε τον Γενικό Γραμματέα όχι να την καλέσει αλλά αν είναι δυνατόν και σήμερα να μπούμε σ' ένα διάλογο»

Άντρος Κυπριανού: «Να επιδιώξουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη συμφωνημένη βάση»
Το ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζει ότι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινηθεί προς την σωστή κατεύθυνση με συνέπεια και επιμονή στις βασικές διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου, το κόμμα θα δηλώσει παρών και θα στηρίξει την διαδικασία, είπε ο ΓΓ Άντρος Κυπριανού.

«Να μην αναλωνόμαστε σε συνθήματα αλλά να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε δεδομένα τέτοια τα οποία θα επιτρέψουν επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο και ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η συνέπεια και η επιμονή, να επιχειρήσουμε να πείσουμε για το δίκιο των θέσεων που διατυπώνουμε», είπε.

«Συνειδητοποιώντας τις πραγματικότητες που υπάρχουν επί του εδάφους και ποια είναι η κατάσταση στην διεθνή κοινότητα πρέπει να επιδιώξουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο το Κυπριακό να επιλυθεί σε συμφωνημένη βάση», σημείωσε.

«Για να διαφοροποιηθεί η βάση λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, να απευθυνθούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να απαιτήσουμε αλλαγή της βάσης λύσης», σημείωσε.

Από την στιγμή, πρόσθεσε, «που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ότι θα γίνει, η βάση λύσης εξακολουθεί να παραμένει εκείνη που προνοείται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Νικόλας Παπαδόπουλος: «Ιδιαίτερα επικίνδυνο να προσέλθουμε σε Πενταμερή διάσκεψη»
Την ανησυχία «ότι σε μια περίοδο όπου η Τουρκία απροκάλυπτα μιλά πλέον για μια λύση δυο κρατών, που αποτελεί και τη δεδηλωμένη επίσημη θέση του κ. Τατάρ, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να προσέλθουμε σε μια διάσκεψη», εξέφρασε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Σύσκεψης Αρχηγών στο Προεδρικό.

Εμείς, σημείωσε, «έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας ότι σε μια περίοδο όπου η Τουρκία απροκάλυπτα μιλά πλέον για μια λύση δυο κρατών, που αποτελεί και τη δεδηλωμένη επίσημη θέση του κ. Τατάρ, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να προσέλθουμε σε μια διάσκεψη έστω και εάν αυτή είναι άτυπη, η οποία θα αποκαλείται πενταμερής καθώς εγείρεται εύλογα το ερώτημα: εάν οι τρείς που θα πάνε θα είναι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις -η Ελλάδα, η Αγγλία και η Τουρκία- ποιά θα είναι τα άλλα δυο μέρη που θα πάνε; Ενόψει φυσικά και των δημόσιων τοποθετήσεων της τουρκικής πλευράς».

Είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «που εμείς έχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες, έτσι ώστε ο ΓΓ του ΟΗΕ να ξεκαθαρίσει, με ποια ιδιότητα προσκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία ή και εάν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που θα προσκληθεί σε αυτή τη διάσκεψη».
Αν και υποστήριξε πως και το ΔΗΚΟ είναι σύμφωνο με τις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή «οφείλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας ότι κάποιοι θέλουν οδηγήσουν τα πράγματα, έτσι ώστε αυτές οι διαπραγματεύσεις να διεξάγονται ενόσω η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ μας, ενόσω δημιουργεί νέα τετελεσμένα επί του εδάφους στην πράσινη γραμμή και ενόσω προχωρεί με τις απαράδεκτες πράξεις και ενέργειες που αφορούν τον εποικισμό της Αμμοχώστου», συμπλήρωσε.

Μαρίνος Σιζόπουλος: «Σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης αντί Πενταμερούς»
Μέσα στις σημερινές προκλητικές συνθήκες που διαμορφώνει η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώς, «νομίζω είναι πολύ καλά γνωστές οι θέσεις τις ΕΔΕΚ, γύρω από το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης με όλους του κίνδυνους που αυτή ελλοχεύει», είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης του Συμβουλίου Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στο Προεδρικό.

«Επειδή όλοι μιλούν για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την ανάγκη να τα ακολουθήσουμε, το ερώτημα που θέσαμε και το θέτουμε συνεχώς: Γιατί παραγνωρίζουμε την συγκεκριμένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσής για την ανάγκη σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής του πτυχή;», διερωτήθηκε ο κ. Σιζόπουλος.

«Και συγκεκριμένα όπως τονίζει η συγκεκριμένη απόφαση, την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, την επιστροφή των προσφύγων σε συνθήκες ασφαλείας, τον επαναπατρισμό των εποίκων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων; Γιατί αυτή η απόφαση παραβλέπεται και δεν υιοθετείται και δεν προωθείται;», συνέχισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «την ίδια στιγμή υποδείξαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει σε περίπτωση που αποδεχθεί την Πενταμερή Διάσκεψη πρέπει να έχει εναλλακτικά σενάρια για να αποφύγει τις ενδεχόμενες παγίδες οι οποίες θα προκύψουν».

Γιώργος Λιλλήκας: «Ένα τρίτο αδιέξοδο θα νομιμοποιήσει την Τουρκία να καταθέσει νέες ιδέες»
«Ο ΓΓ ΟΗΕ προχωρά σε πρώτη φάση στη διερεύνηση της θέλησης των εμπλεκομένων μερών για ν’ αποφασίσει αν θα συγκαλέσει μία άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, που ήταν πάγια θέση της Τουρκίας. Η συμμετοχή μας σε μια άτυπη πενταμερή με τα σημερινά δεδομένα και με δεδηλωμένη τη θέση της Τουρκίας ότι θα θέσει ζήτημα δύο κρατών και συνομοσπονδίας, θα μας οδηγήσει μπροστά από τραγικά διλήμματα. Ένα τρίτο αδιέξοδο σε μία τρίτη διάσκεψη στην παρουσία του ΓΓ ΟΗΕ, φοβάμαι ότι θα «νομιμοποιήσει» την Τουρκία να καταθέσει στο τραπέζι νέες ιδέες», πρόσθεσε.

Μ’ αυτά τα δεδομένα, ανεφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτων, «θεωρώ ότι η δική μας πλευρά πρέπει να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη τακτική για να μπορέσει ν’ αποτρέψει τα χειρότερα». «Το αφήγημα της Τουρκίας θα βρει κάποιους καλοθελητές εντός και εκτός ΕΕ για να την στηρίξουν και δεν πρέπει με κανένα τρόπο εμείς να πέσουμε σ’ αυτή την παγίδα, να προσφέρουμε δηλαδή άλλοθι στην Τουρκία για να προχωρήσει στην υλοποίηση των στόχων της», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πείσει τον ΓΓ ΟΗΕ ότι θα πρέπει να μπει στη φάση της διερεύνησης σε βάθος και να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή μόνο στην περίπτωση που ο ίδιος διαπιστώσει ότι υπάρχει κοινό έδαφος, κοινός στόχος και ότι υπάρχουν πραγματικές προϋποθέσεις για να οδηγηθούμε σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ελένη Θεοχάρους: «Να μην λάβει μέρος σε συνομιλίες με τις τωρινές συνθήκες»
«Η δικιά μας η θέση όπως εκφράστηκε σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο ήταν η πλέον ρηξικέλευθη, με την έννοια ότι εμείς ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην λάβει μέρος σε συνομιλίες μέσα στις τωρινές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Από τη μία έχουμε μια Τουρκία ιδιαίτερα επιθετική με ανεξέλεγκτες επιδιώξεις, με ιμπεριαλιστικές διαθέσεις και από την άλλη έχουμε μια Κύπρο αναξιόπιστη, που ταλανίζεται από τα εσωτερικά της προβλήματα και είναι δακτυλοδεικτούμενη σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα μέσα στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Όπως είπε η κα. Θεοχάρους, «έχουμε ένα βαθύ διχασμό του λαού μας, καθώς επίσης και ένα φρόνημα που αγγίζει το ναδίρ, με την κοινωνική συνοχή επίσης να είναι κοντά στο μηδέν και ταυτόχρονα θα πάμε σε συνομιλίες όπου ο Τατάρ επιμένει ότι θα ζητήσει τα δύο κράτη».

«Αν θεωρητικά δεχτούμε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα ακολουθήσει τους όρους εντολής του και εμείς παρακαθίσουμε με δεδομένο ότι ο Τατάρ θα πάει στα δύο κράτη είναι ως να κάνουμε ένα πρώτο συμβιβασμό και να δίνουμε διέξοδο σε εκείνες τις παλαιότερες δηλώσεις του ΓΓ ότι μπορεί να μπουν και άλλες ιδέες στο τραπέζι. Άρα θα είναι εκ των πραγμάτων μια διολίσθηση προς τις θέσεις της Τουρκίας όπου είτε θα υποχρεωθούμε να υπογράψουμε τις θέσεις της Τουρκίας, είτε θα αποδεχθούμε τα δύο κράτη, είναι ξεκάθαρο, ή αυτό που λέγεται χαλαρή συνομοσπονδία, αυτό τον νεοφανή όρο τώρα τον έχουμε ανακαλύψει» συμπλήρωσε.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Άγρια συμπλοκή στη Λευκωσία: Κουκουλοφόροι ξυλοφόρτωσαν, έκλεψαν και έστειλαν στο Νοσοκομείο 31χρονο

• Απίστευτο περιστατικό: Διανομέας έφερε ενισχύσεις και επιτέθηκε σε πελάτες επειδή αρνήθηκαν να παραλάβουν παραγγελία

• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς

• Μετά την ELENA, τι; - Πώς θα κάνουμε αλλαγή του χρόνου – Πόσα εκατοστά έφτασε το χιόνι - Δείτε βίντεο

• Ελένη Φουρέιρα: Περιμένει ακόμα τον Άγιο Βασίλη με προκλητικό ντεκολτέ και ένα ποτήρι κρασί στο χέρι - Δείτε φωτογραφίες

• Διακοπή παροχής ρεύματος: Στις τόσες μέρες εφαρμόζεται – Πώς λειτουργεί το σχέδιο εξόφλησης με μηνιαίες πληρωμές



Λετυμπιώτης: Σημαντική σύνοδος η Τριμερής στο Κάιρο - Ενέργεια, περιφερειακή ασφάλεια και οικονομία στην ατζέντα

Λετυμπιώτης: Σημαντική σύνοδος η Τριμερής στο Κάιρο - Ενέργεια, περιφερειακή ασφάλεια και οικονομία στην ατζέντα

Σε θέματα ενέργειας, περιφερειακής ασφάλειας, οικονομίας, και τεχνολογίας θα εστιάσει μεταξύ άλλων, η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, που θα διεξαχθεί στις 8 Ιανουαρίου 2025 στο Κάιρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top