Είναι «εκπληκτική η λογική του Δημοκρατικού Συναγερμού, των κυβερνώντων γενικότερα, αλλά λυπούμαι να παρατηρήσω και μέσων ενημέρωσης αναφορικά με το θέμα των διαβατηρίων» δήλωσε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται μόνο στο δημοσίευμα της Κυριακής του Al Jazeera αλλά γενικότερα.
Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «σε αυτό το θέμα όπως και σε αρκετά άλλα, οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν αφήσει εκτεθειμένη διεθνώς την Κυπριακή Δημοκρατία κατ’ επανάληψη και αντί λοιπόν να απολογηθούν για αυτές τις συμπεριφορές τους, προσπαθούν να επιρρίψουν τις ευθύνες τους σε άλλους οι οποίοι αναδεικνύουν τον καταχρηστικό τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν και εξακολουθούν να λειτουργούν σε κάποιες περιπτώσεις για το συγκεκριμένο θέμα».
«Το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων έχει βοηθήσει την κυπριακή οικονομία σε πολύ κρίσιμες και καθοριστικές στιγμές και είναι η κατάχρησή του από τους κυβερνώντες που έχει προκαλέσει όλα αυτά τα προβλήματα», συνέχισε ο κ. Κυπριανού.
Είπε ότι «τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι από τη στιγμή που με εφτά χρόνια καθυστέρηση διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο το οποίο μπορεί κάποιος να πει ότι είναι υποφερτό σε κάποιο βαθμό –βέβαια με παρεμβάσεις του ΔΗΣΥ την τελευταία στιγμή στην Ολομέλεια της Βουλής έχει αποδυναμωθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό- προσπαθούν να μας πείσουν ότι επειδή με εφτά χρόνια καθυστέρηση έγινε αυτό το πράγμα, δεν πρέπει κανένας να ασκεί κριτική για τον τρόπο με τον οποίο έτυχε χειρισμού το όλο πρόγραμμα όλη την προηγούμενη περίοδο».
Η προσέγγιση τους θυμίζει το «μην μιλάς, μην γελάς κινδυνεύει η Ελλάς» και μην εκφράζεις άποψη γιατί κινδυνεύει η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού και αναφέρθηκε σε κάποιους οι οποίοι, όπως είπε, «συγχύζουν την Κυπριακή Δημοκρατία με τον Νίκο Αναστασιάδη».
«Για μας η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ο Νίκος Αναστασιάδης» κατέστησε σαφές ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για να θέσει το ερώτημα «πότε βελτιώθηκε το πλαίσιο» δίνοντας την απάντηση ότι «βελτιώθηκε μετά από πάρα πολλές πιέσεις που ασκήθηκαν στο εσωτερικό από το ΑΚΕΛ και από άλλα πολιτικά κόμματα και μετά από τη διεθνή κατακραυγή».
«Πρώτα και κύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από άλλα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρη την υφήλιο γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα», είπε ο κ. Κυπριανού.
Πρόσθεσε ότι «μόνο τότε η κυβέρνηση προσπάθησε να βελτιώσει το πλαίσιο το οποίο η ίδια προηγουμένως είχε φροντίσει να ξεχειλώσει.».
Για το ΑΚΕΛ, είπε ο Γενικός του Γραμματέας, «υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα τα οποία επαναλαμβάνουμε και θέλουμε να απαντηθούν».
«Είναι δυνατόν οι οποιοιδήποτε κανονισμοί, όσο ξεχειλωμένοι και να ήταν, να επέτρεπαν την παραχώρηση διαβατηρίων σε άτομα ενάντια στα οποία υπήρχαν διαδικασίες ποινικές σε βάρος τους ή είναι δυνατόν οι κανονισμοί του προγράμματος όσο ξεχειλωμένοι και να ήταν στο αρχικό στάδιο, να επέτρεπαν την παρανομία» διερωτήθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Είπε ότι «είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να απαντήσει πειστικά το Υπουργείο Εσωτερικών, όχι να λέει γενικά και αόριστα ότι ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες ενώ εάν αυτά τα οποία καταγράφονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τότε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι διάτρητα».
Το δεύτερο, συνέχισε ο Αντρος Κυπριανού, «πρέπει να μας πουν επιτέλους ποιοι από την κυβέρνηση, από την ευρύτερη κυβέρνηση συμμετείχαν σε εταιρείες οι οποίες είχαν δράση γύρω από το θέμα της παραχώρησης διαβατηρίων».
« Ήταν μόνο το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας ή υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι συμμετείχαν στα οποιαδήποτε γραφεία τα οποία ανέπτυξαν δράση γύρω από το θέμα της έκδοσης διαβατηρίων;» διερωτήθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΚ ο οποίος κλείνοντας δήλωσε ότι «θα ήταν καλά να μας πουν και πόσα διαβατήρια έχουν εκδοθεί από τα συγκεκριμένα γραφεία».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις