ΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Ενέκρινε Πρόγραμμα υποστήριξης για την απασχόληση των νέων και ένα νεο ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Ενέκρινε Πρόγραμμα υποστήριξης για την απασχόληση των νέων και ένα νεο ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων

Ένα πρόγραμμα υποστήριξης για την απασχόληση των νέων, τις θέσεις εργασίας και ένα "ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα", ενέκρινε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασαν οι Αντιπρόεδροι Ντομπρόβσκις και Σχοινάς και ο Επίτροπος Σμιντ στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα η "Ατζέντα Δεξιοτήτων" θέτει ποσοτικούς στόχους για αναβάθμιση (βελτίωση υφιστάμενων δεξιοτήτων) και επαναπροσδιορισμό (κατάρτιση σε νέες δεξιότητες) εντός των επόμενων 5 ετών, μέσα από 12 δράσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη δια βίου μάθηση και χρησιμοποιώντας τον προϋπολογισμό της ΕΕ ως καταλύτη.

"Η Ατζέντα Δεξιοτήτων στοχεύει στη βελτίωση της συνάφειας των δεξιοτήτων στην ΕΕ για την ενίσχυση της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας, τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την οικοδόμηση της ανθεκτικότητάς", αναφέρει η Κομισιόν.

Κατά την Κομισιόν, οι 12 δράσεις είναι οι ακόλουθες:

Ένα Σύμφωνο για τις δεξιότητες
Ενίσχυση της "νοημοσύνης δεξιοτήτων"
Υποστήριξη της ΕΕ για "στρατηγική εθνικής δράσης αναβάθμισης"
Πρόταση σύστασης του Συμβουλίου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα
Εφαρμογή της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πανεπιστημίων και αναβάθμιση επιστημόνων
Δεξιότητες για την υποστήριξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων
Αύξηση αποφοίτων STEM και προώθηση επιχειρηματικών και εγκάρσιων δεξιοτήτων
Δεξιότητες για τη ζωή
Πρωτοβουλία για ατομικούς λογαριασμούς μάθησης
Μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για τα "μικρο-διαπιστευτήρια"
Νέα πλατφόρμα Europass
Βελτίωση του δυναμικού πλαισίου για το ξεκλείδωμα των κρατών μελών και των ιδιωτικών επενδύσεων σε δεξιότητες

Η Κομισιόν υπολογίζει 540 εκατομμύρια εκπαιδευτικές δραστηριότητες για ενήλικες έως το 2025, συμπεριλαμβανομένων 60 εκατομμυρίων για ενήλικες με χαμηλά προσόντα και 40 εκατομμυρίων για ανέργους. Ο αριθμός των ενηλίκων με βασικές ψηφιακές δεξιότητες πρέπει να αυξηθεί στα 230 εκατομμύρια.

Ακολούθως, το πακέτο υποστήριξης για την απασχόληση των νέων περιλαμβάνει σύσταση της Κομισιόν προς το Συμβούλιο σχετικά με τη "γέφυρα" προς τις θέσεις εργασίας (Bridge to Jobs), ενισχύει την "εγγύηση νεολαίας" και ενισχύει την προσέγγιση των ευάλωτων νέων σε ολόκληρη την ΕΕ, καλύπτοντας τώρα άτομα ηλικίας 15-29 ετών. Η σύσταση διατηρεί την υπόσχεση ότι εάν κάποιος καταγραφεί στην εγγύηση για τους νέους, θα λάβει μια προσφορά εργασίας, εκπαίδευσης, μαθητείας ή κατάρτισης εντός τεσσάρων μηνών.

Το "Bridge to Jobs" θα συνδεθεί με τις ανάγκες των εταιρειών, παρέχοντας "απαιτούμενες δεξιότητες - ιδίως για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση - σύντομα προπαρασκευαστικά μαθήματα, προσαρμοσμένη συμβουλευτική και καθοδήγηση.

Η πρόταση της Κομισιόν για σύσταση του Συμβουλίου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στοχεύει να καταστήσει τα συστήματα "πιο σύγχρονα, ελκυστικά, ευέλικτα και κατάλληλα για την ψηφιακή και πράσινη οικονομία", με νέα ώθηση για μαθητεία η οποία θα ωφελήσει τόσο τους εργοδότες όσο και τους νέους, προσθέτοντας ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι "η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Μαθητείας" έχει διαθέσει ήδη περισσότερες από 900.000 ευκαιρίες και η ανανεωμένη Συμμαχία θα προωθήσει εθνικούς συνασπισμούς, θα υποστηρίξει τις ΜΜΕ και θα ενισχύσει τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων: συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτικών οργανώσεων. "Ο στόχος είναι να διατηρήσουμε τις προσφορές μαθητείας τώρα, καθώς οι μαθητευόμενοι που εκπαιδεύουμε τώρα θα είναι εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης σε λίγα χρόνια", τονίζει.

Επιπλέον, πρόσθετα μέτρα για την υποστήριξη της απασχόλησης των νέων περιλαμβάνουν βραχυπρόθεσμα κίνητρα απασχόλησης και νεοσύστατης επιχείρησης, καθώς και ανάπτυξη ικανοτήτων, δίκτυα νέων επιχειρηματιών και κέντρα κατάρτισης μεταξύ επιχειρήσεων μεσοπρόθεσμα.

Τέλος η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη στήριξη της απασχόλησης των νέων χρησιμοποιώντας τη σημαντική χρηματοδότηση που διατίθεται στο πλαίσιο του NextGenerationEU και τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Για παράδειγμα, η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στη χρηματοδότηση με:
- Επιχορηγήσεις και δάνεια για νέους επιχειρηματίες, προγράμματα καθοδήγησης και εκκολαπτήρια επιχειρήσεων
- Μπόνους για ΜΜΕ που προσλαμβάνουν μαθητευόμενους
- Εκπαιδευτικές συνεδρίες για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων που απαιτούνται στην αγορά εργασίας
- Ανάπτυξη ικανοτήτων δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης
- Κατάρτιση διαχείρισης σταδιοδρομίας στην επίσημη εκπαίδευση
- Επενδύσεις σε υποδομή και τεχνολογία ψηφιακής μάθησης

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top