Κραυγές απόγνωσης από το κέντρο της παλιάς Λευκωσίας.
Γιώργος Τάττης
Περίοικοι και καταστηματάρχες κάνουν λόγο για γκετοποίηση, ενώ λένε ξεκάθαρα πως πλέον δεν μπορούν να ζουν εκεί.
Το ThemaOnline μετέβη στο σημείο όπου διαπράχθηκε -με φρικτό τρόπο- ο φόνος του 21χρονου Ινδού το βράδυ της Κυριακής (21/06) και μίλησε με ανθρώπους που βιώνουν καθημερινά τις συνθήκες στο κέντρο της εντός των τειχών πόλης.
«Φοβόμαστε, φυσικά και φοβόμαστε» μας δήλωσε ο ιδιοκτήτης χρυσοχοείου Κώστας Καραμάνος. Πρόσθεσε ότι στην οδό όπου σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό υπάρχουν οκτώ μαγαζιά, τα τέσσερα εκ των οποίων ανήκουν σε αλλοδαπούς. «Νεκρώθηκε η περιοχή» σχολίασε για να κάνει λόγο για γκετοποίηση, που είχε ως συνέπεια την υποβάθμισή της.
Ο κ. Ανδρόνικος, κάτοικος της περιοχής, μας ανέφερε: «Δεν μπορούμε να ζήσουμε εδώ. Υποβαθμίστηκε η περιοχή πολύ. Είμαι ιδιοκτήτης κάποιων διαμερισμάτων και δεν μπορούν να ενοικιαστούν, παρά μόνο από ξένους, οι οποίοι μένουν πολλοί μαζί. Πρώτα είχαμε το φόνο στη Ρηγαίνης, μετά το τραγικό γεγονός με το ζευγάρι και τώρα αυτό».
Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ συνομιλήσαμε με άλλους μαγαζάτορες και περίοικους, ενώ εκφράστηκαν και διαφορετικές θέσεις: «Δεν προκαλούν πρόβλημα σε εμάς. Μεταξύ τους έχουν θέματα».
Ωστόσο αναγνωρίζουν ότι «η κίνηση έπεσε πολύ».
«Οι Αρχές έπρεπε να προβούν σε προληπτική δράση και αστυνόμευση. Εμείς εδώ πληρώνουμε ενοίκια, φόρους, μας ελέγχει το υγειονομείο. Αυτοί πώς παίρνουν άδεια; Τους ελέγχουν; Οι συνθήκες που μαγειρεύουν στα μαγαζιά τους είναι κακές» μας ανέφερε άλλο πρόσωπο.
Στο μεταξύ, συζήτηση έγινε σήμερα Δευτέρα (22/06) στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την διαχείριση του Μεταναστευτικού ζητήματος, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων στο Πουρνάρα - Περιστατικά φυματίωσης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις