Η Ελλάδα φαίνεται να πείθει ότι έχει διπλωματικό πλάνο απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας, που μόλις την περασμένη εβδομάδα εξήγγειλε σειρά παράνομων γεωτρήσεων σε θαλάσσιες περιοχές της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης.
Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας (09/06) για την ανακήρυξη ΑΟΖ είναι ιστορική και εκτιμάται ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό γιατί η εν λόγω συμφωνία σημαίνει πως η Ιταλία αναγνωρίζει τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τα οποία την ίδια ώρα αμφισβητεί η Τουρκία.
Με απλά λόγια, τα συμφωνηθέντα με την Ιταλία δεν καταργεί το τουρκολυβικό σύμφωνο, ωστόσο το αμφισβητεί ευθέως.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΛΙΒΥΗ: Βουλευτής και δημοσιογράφος 'βλέπουν' μέτωπο μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας -Στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα -VIDEO
Κι ασφαλώς αποτελεί έμπρακτη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.
Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνάντηση που θα έχει στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Αίγυπτος ‘κατεβάζει’ στρατό ενώ επικρατούν Σάρατζ και Ερντογάν - Τανκς και ελικόπτερα στη Λιβύη -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Ο κ. Δένδιας κλήθηκε να μιλήσει γι΄ αυτό το ζήτημα σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ερωτώμενος μάλιστα κατά πόσον ενδεχόμενη συμφωνία με την Αίγυπτο θα επηρεάσει της παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας.
«Οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να μην μπλέκονται με άλλα παράλληλα θέματα άλλων χωρών στην περιοχή. Αυτή είναι η στάση…» εξήγησε ο κ. Δένδιας, ο οποίος θέλησε να θέσει λαϊκά το ζήτημα για να γίνει ευρέως κατανοητό: «Εάν μπορούσαν θα απέφευγαν να πατήσουν σε τουρκικό κάλο».
Συμφώνησε, μάλιστα, ότι αν τα βρουν Ελλάδα – Αίγυπτος, τότε θα δεχθεί ακόμη ένα πλήγμα το στερούμενο νομιμότητας τουρκολιβυκό σύμφωνο.
«Εξ ανάγκης αυτή η συμφωνία, θα έρθει σε αντίθεση, εάν καταλήξουμε…» είπε χαρακτηριστικά.
Κατέληξε σημειώνοντας πως με την Αίγυπτο «υπάρχει μια βάση συζήτησης, είναι μια φιλική χώρα προς εμάς».
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος με διάφορους τρόπους έδειξε πως δεν υποστηρίζει τις συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Άγκυρας. Δεν δείχνει διατεθειμένη να επιτρέψει στην Τουρκία να ελέγξει την περιοχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις